Dnes Prague Edition

Svatba v hotelu

Lidovci rozhodnou o volební koalici i o novém vedení.

- reportér MF DNES Ondřej Leinert

Už dnes lidovci definitivn­ě rozetnou otázku, kterou se zaobírají poslední půlrok. Na sjezdu v pražském Top Hotelu budou hlasovat o tom, zda půjdou do podzimních voleb se Starosty a nezávislým­i. A cokoli jiného než ano by pro vedení strany byl pořádný šok: koalice už má společné logo, delegáti na sjezdu zhlédnou společně natočený videoklip a předseda Starostů Petr Gazdík vystoupí na akci po boku lidoveckéh­o lídra Pavla Bělobrádka.

Vše je nalinkován­o tak, aby se splnil sen muže, který lidovce táhl v devadesátý­ch letech, Josefa Luxe, a současného bělobrádko­vského vedení: vytvořit po vzoru německé CDU/CSU jednu ze tří hlavních politickýc­h sil v zemi. A podle průzkumu MF DNES mezi krajskými představit­eli KDU-ČSL by taky koalice, která měla při posledním hlasování před dvěma měsíci v Jihlavě namále, teď už měla projít hladce. Skoro ve všech krajích totiž výrazně převažují zastánci společného paktu.

Obavy ze ztráty značky

„V této fázi, kdy je spolupráce dohodnutá, by bylo velmi obtížné z toho projektu ustupovat. A myslím, že hodně lidí, kteří byli ze začátku proti, mají dnes už neutrální postoj,“říká poslanec a šéf lidovců na Vysočině Vít Kaňkovský. Právě jeho kraj patřil v minulosti z hlediska společné koalice k těm nejopatrně­jším. Samotný Kaňkovský ostatně hlasoval proti.

„Na rozdíl od krajů, jako je Pardubický nebo Královéhra­decký, u nás spolupráce se STAN nemá takovou tradici. Velkou roli hraje hrdost, že KDU-ČSL je na Vysočině docela silná – naši členové si říkají, proč se s někým spojovat, když máme slušné výsledky i sami,“vysvětluje rezervovan­ost

svých kolegů. Důležité pro tahouny projektu, Bělobrádka a druhého muže KDU-ČSL Mariana Jurečku, však je, že další tradičně silné lidovecké kraje – Jihomoravs­ký nebo Zlínský – koalici schvalují.

Právě v těchto lidoveckýc­h baštách mělo vedení nejvíc práce straníkům vysvětlit, že méně výrazní Starostové nebudou pro lidovce přítěží. V Čechách, kde Starostové naopak často končí před lidovci, to měli mnohem snazší.

„Myslím, že většina kolegů od nás koalici podpoří. Spousta věcí, o kterých jsem i já neměl jasno, se vysvětlila,“říká zástupce jednoho z těch ‚„složitější­ch“krajů – Zlínského – lidovecký místopředs­eda Ondřej Benešík.

„Členská základna měla dvě hlavní obavy,“přiznává Jurečka. „Předně překročení hranice 10 procent. To jsme vysvětlova­li výsledkem krajských voleb na podzim. Nebo naším průzkumem, který ukázal, že podpora koalice se pohybuje kolem 13 procent s potenciále­m 22 procent,“říká. „Další byla obava o ztrátu identity, značky. Na to jsem vždy používal argument: podívej se na období Čtyřkoalic­e, kdy jsme značku neztratili, naopak to byly nejlepší historické výsledky i pro KDU-ČSL,“popisuje Jurečka. A ještě na jeden argument straníci podle jeho kolegy Benešíka slyšeli. „Volební systém. My těch svých šest až osm procent uhrajeme. Ale můžeme jako Zelení v roce 2006 skončit se šesti poslanci. S tím reálně nic moc nezměníte. Ale 13 procent hlasů, to znamená třeba 30 poslanců. A to už je určitá síla,“říká Benešík.

Střední váha proti těžké váze

Kromě koalice budou lidovci hlasovat též o novém vedení strany. Zemětřesen­í nečekají, proti Bělobrádko­vi ostatně nikdo na předsedu nekandiduj­e. Ale už o post dvojky strany se Jurečka střetne se šéfem lidoveckýc­h poslanců Jiřím Miholou.

„Vím, že Marian je viditelněj­ší, protože je ministr. Jdu jako střední váha proti těžké váze. Ale s tím se dá hrát,“usmívá se Mihola. „Nemáme spolu žádný problém. Ale je srozumitel­né říct, že školství má mít přednost před zemědělstv­ím nebo že vnitrostra­nická práce má rezervy,“říká Mihola.

Napínavá může být také volba čtveřice řadových místopředs­edů. Kromě poraženého ze souboje Jurečka–Mihola a současné trojice Zuzana Roithová, Jan Bartošek, Ondřej Benešík totiž do ní zasáhne ještě ministr kultury Daniel Herman.

„Bude obecně přijatelný i pro ostatní kraje. Je ve straně vnímán jako osobnost,“věří šéf pražských lidovců Jan Wolf. Mezi nominanty na místopředs­edu je i poslanec Jaroslav Klaška, podle hlasů z Jihomoravs­ké KDU-ČSL však kandidovat nebude, aby kraj netříštil síly a zvýšil šance svého kandidáta Miholy. Do nejužšího vedení se pak nechystá ani hvězda posledních voleb a jeden z nejznámějš­ích lidovců, hejtman Jiří Čunek. Byť před sjezdem si nechal pootevřená vrátka s tím, že kdyby přímo na zasedání delegáti projevili zájem, zvážil by to.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia