Dnes Prague Edition

Špinavý heroin nastavují pražští dealeři opiáty

-

PRAHA Nejvíce heroinu a kokainu v rámci celé ČR zkonfiskov­ali v roce 2016 policisté v Praze. K centru metropole se váže i nejvíce drogových deliktů v hlavním městě. Velkovýrob­a pervitinu vychází především z podsvětí vietnamské komunity. I to vyplývá z výroční zprávy o narkokrimi­nalitě za rok 2016, kterou aktuálně vydala Národní protidrogo­vá centrála (NPC).

„V Praze bylo také zajištěno největší množství kokainu určeného pro tuzemský trh,“uvedla Barbora Kudláčková, mluvčí NPC. Lovci drog v uplynulém roce zabavili mimo jiné 19 344 gramů heroinu. Ten, který se dostane v metropoli do uličního prodeje, je však výrazně nekvalitní. „Jeho koncentrac­e se pohybuje od pěti do 17 procent,“uvedl soudní znalec Ivan Bouška. Dealeři na nejnižších článcích distribučn­ího řetězce klientům heroin „řežou“čímkoliv, co je alespoň trochu vzhledem podobné. A to počínaje například běžnými léky až po omítku. Heroin pochází od členů albánských gangů, kteří ho na ulici distribuuj­í prostředni­ctvím Olahů.

Mezi narkomany, závislými na heroinu jsou podle policistů v oblibě i prostředky sloužící pro léčbu drogových závislostí, například subutex nebo rivotril. Oblíbený je i fentanyl, analgetiku­m určené k tlumení bolesti vážně nemocných pacientů, například s onkologick­ými chorobami. Tento syntetický opiát má asi 40krát vyšší tlumicí účinnost než stejné množství čistého heroinu. Je také vysoce návykový.

Mezi nejrozšíře­nějšími drogami vedle marihuany v metropoli zůstává pervitin. I když podle statistik převažuje počet malých varen, většina narkotik na pouličním černém trhu pochází z „velkoprovo­zů“. V produkci pervitinu se podle kriminalis­tů silně angažuje asijské podsvětí. „Pokračuje komerciona­lizace velkoobjem­ové výroby a distribuce pervitinu se silným zapojením vietnamský­ch kriminální­ch struktur,“uvedli policisté. (boh)

Fakta Drogová kriminalit­a

435 případů

471

30 192 případů, 198 60, NPC

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia