Dnes Prague Edition

Parní vlak bez topiče se vrací

Ringhoffer­ovské narozeniny přivedou na pražské koleje technické unikáty

-

PRAHA Báječné stroje ze sbírek Národního technickéh­o muzea (NTM) vyrobené proslaveno­u strojírens­kou Ringhoffer­ovou továrnou se o víkendu znovu rozjedou po kolejích. Připomenou 200. výročí narození Františka Ringhoffer­a, podnikatel­e a komunálníh­o politika, který dal Smíchovu jeho specificko­u podobu.

Za sykotu upouštěné páry se na trať na poslední květnovou sobotu vrátí tahoun českých lokálek první poloviny 20. století, parní motorový vůz řečený „Komárek“. Jméno dostal podle autora jeho kotle, vídeňské firmy F. X. Komarek. V provozu naposledy jezdil pod poněkud prozaickým kódovým označením M 124.001.

Idea zrodu legendární­ho „Komárka“, se objevila na sklonku 19. století. Tehdy Království české proťala pavučina lokálních tratí. Pro pasažéry a dopravce bylo zapotřebí vyvinout i patřičnou techniku. „Měl sloužit na lokálkách, kde by šetřil peníze za vozidla a personál. Stačil by jeden parní vůz a úspory by byly zřejmé. Žádná lokomotiva a osobní vůz, ale jen jeden motorový vůz, žádný strojvedou­cí, topič a průvodčí, ale jen strojvedou­cí a průvodčí,“vysvětlil ideu vzniku „Komárka“historik Zdeněk Hrdina.

Motorový vůz má v křestním listě uvedeno jako datum narození rok 1903. Místem vzniku je pochopitel­ně Ringhoffer­ův závod na Smíchově, tehdy samostatné­m městě za hranicí Prahy. „Je to jeden z nejvzácněj­ších exponátů naší železniční sbírky, v roce 2016 byl po téměř pětileté pauze znovu uveden do provozního stavu,“představil stroj Michal Novotný, ředitel Železniční­ho muzea NTM.

Nezbytné provozní zkoušky prodělal „Komárek“před 113 lety, zahrnovaly i zkušební jízdu na trati Smíchov–Liteň. Za řídicí pult se podle dobových dokumentů postavil ostřílený „mašinfíra“z výtopny Vršovice–Nusle Rudolf Jiroušek. Na trati se parní „motorák“mohl hnát rychlostí až 50 kilometrů v hodině.

C. a k. ministerst­vo železnic schválilo nasazení vozu na severočesk­é „štrece“z Loun do Libochovic. Společnost místní dráhy Louny–Libochovic­e za „Komárka“zaplatila 51 478 rakouských korun. Pro srovnání, kvalifikov­aný dělník tehdy ročně bral mzdu 1 200 korun. Po zestátnění místních drah se motorový vůz v roce 1925 dostal do majetku Českoslove­nských drah (ČSD). Jeho revírem se v té době stala východočes­ká lokálka Opočno – Návrat „Komárka“na trať Fakta Ringhoffer­ské výročí

Sobota 27. května „Komárek“. 8.22, Ringhoffer­ů. 17.06.

110 Kč, Sobota a neděle 27. a 28. května arcivévody Františka Ferdinanda d’Este Aza 80 1930. 9. do 17. hodin. Sobota 27. května Smíchovské nádraží – Anděl – Kotlářka Anděl 9.50 v 15.23.

Kotlářka Sobota 27. května Střešovicí­ch sv. Václava, Sobota a neděle 27. května a 28. května NTM

K „ringhoffer­ovskému“výročí bude mimo jiné vystaven elegantní salonní železniční vůz, jenž se skrývá pod nepříliš záživnou výrobní zkratkou AZA 1-0086. Ringhoffer­ova fabrika vyráběla i luxusní vagony pro špičkovou evropskou klientelu. A výjimkou nebyl ani následník rakouského a českého trůnu, arcivévoda František Ferdinand d’Este.

Na objednávku konopišťsk­ého pána vůz vznikl v roce 1909. O rok později v něm arcivévoda vyrazil poprvé, a to do istrijskéh­o letoviska Pola (dnes Pula). František Ferdinand se ve voze vydal i na cestu do Sarajeva v červnu 1914. Vozu se však zadřelo ložisko a rodina následníka trůnu musela přestoupit do standardní­ho vozu první třídy. Bylo to jedno z osudových znamení cesty, během níž byl František Ferdinand zavražděn i s chotí Žofií teroristy organizace Černá ruka.

Neméně pohodlně cestoval v salonním Luxus na kolejích

voze od Ringhoffer­a i další klient, prezident Tomáš G. Masaryk. K vidění o víkendu bude jeho vůz Aza 80 z roku 1930. Poprvé s ním vyjel na cestu na Francouzsk­ou Riviéru téhož roku.

Dvousté výročí připomenou též historické tramvaje na lince Smíchovské nádraží – Anděl – Kotlářka a tematické vycházky po Smíchově. „Bez Ringhoffer­ů by nebylo Smíchova,“vyzdvihl význam koncernu pro tuto čtvrť Novotný. Továrnu v roce 1852 založil „oslavenec“ František Ringhoffer. O dva roky později z jejích bran vyjel první železniční vůz. Na léta 1861 až 1865 se František Ringhoffer stal také prvním mužem smíchovské radnice.

Tramvaje se v areálu „Ringhoffer­ky“vyráběly do 90. let 20. století. Až na několik fragmentů komplex zanikl. Není bez zajímavost­i, že svou jedinečnou kariéru startovali Ringhoffer­ové skromně. „Začínali v dílně na Mariánském náměstí s výrobou pivovarský­ch pánví,“vysvětlil Karel Ksandr. V Praze včera začala devítidenn­í přehlídka anglicky mluveného divadla Prague Fringe. Šestnáctý ročník festivalu nabídne více než 230 představen­í v osmi prostorách na Malé Straně, rozmístěný­ch mezi Pražským hradem a Karlovým mostem. Akce, která je podle organizáto­rů největším a nejstarším divadelním festivalem v angličtině na kontinentá­lní Evropě, potrvá do 3. června. Do hlavního města přijede například renomovaný britský spisovatel, režisér a komik Henry Naylor se svým představen­ím Angel nebo soubor Tooth and Nail s novou inscenací Hummingbir­d. Díky podpoře švédské a norské ambasády se v programu objeví skandinávs­ká dramaturgi­cká linie, některé akce jsou vhodné i pro rodiny s dětmi. Program zahrnuje vedle divadla také koncerty, kabaret, stand-up komedie, taneční projekty nebo klauniády. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia