Dnes Prague Edition

Jágr je bez práce. Florida o něj nestojí

Jaromír Jágr marně čeká na zájemce o své služby. Na Floridě končí .AvNHL?

- — Tomáš Zatloukal

MIAMI Když ve čtvrtek večer rozmlouval floridský generální manažer Dale Tallon s fanoušky, jedním ze zásadních témat byla budoucnost Jaromíra Jágra.

Český hokejista oblékal dres Panthers od předloňské­ho února a okamžitě se tam stal jedním z tahounů.

Na Floridě byl velmi populární a příznivci mu vyjádřili podporu i při dialogu s Tallonem. Na devět stovek z nich skandovalo jméno legendární­ho útočníka. Přáli si, aby u Panthers pokračoval.

„Máme čas Jágra podepsat až do září či října,“tvrdil jim Tallon. O dva dny později oznámil, že se Florida rozhodla jít jiným směrem a o Jágrovy služby už nestojí. „Chtěl jsem zůstat,“litoval Jágr, pro něhož byli Panthers osmou zastávkou v NHL. Jestli přijde i ta devátá, není jisté. Jágr shání práci coby volný hráč, smí jednat se všemi 31 kluby NHL. Zájem o něj neprojevil žádný.

„Nikdo mi nevolá, naopak já zkouším volat jim,“postěžoval si.

Jágr by mohl případně zakotvit v Rusku, kde o něj stojí hned několik celků. Potvrzený je klub Amur Chabarovsk.

Jaromír Jágr se zatím nevyjádřil, zda by byl ochotný opustit nejlepší ligu světa a vrátit se do KHL.

Vruce svírá figurku sama sebe ve floridském dresu a třese jí hlavou. „Můžete mu někdo říct, že už nehraje za Panthers?“ptá se hokejista Jaromír Jágr a vrhá do kamery tuze smutný pohled.

Jeho dny na Floridě jsou sečteny, i přes značnou snahu nenašel společnou řeč s generálním manažerem Dalem Tallonem. Ochoten byl vzít i méně prominentn­í roli a nastupovat ve třetí řadě. „Chtěl jsem zůstat,“řekl Jágr reportéru Harveymu Fialkovovi z místních novin Sun Sentinel.

Ten také jako první řekl nahlas důvod, proč byl pětačtyřic­etiletý veterán odejit. „Tallon dal jasně najevo, že noví trenéři Jágra nechtěli.“Prošedivěl­ý útočník nezapadal do plánů nedávno jmenovanéh­o kouče Boba Boughnera, jeho dávného spoluhráče z Pittsburgh­u.

Nedostal jedinou nabídku

Tallon dlouhé dny mluvil s Jágrovým agentem Petrem Svobodou, jenže uzavření nového kontraktu se nikdy ani nepřiblíži­lo. Zkušený funkcionář nekontrova­l prvotní „nástřel“jedinou protinabíd­kou.

Jágra si vážil, veřejně mu poděkoval za obrovský přínos pro Panthers v minulých sezonách, zároveň byl ovšem přesvědčen­ý, že chce mužstvu vtisknout jinou tvář. Florida má být mladší a rychlejší. A také spořivější. „Bylo to těžké rozhodnutí,“řekl o ukončení spolupráce.

Tallon se Svobodou mluvil ještě v pátek v noci, nedospěli ovšem k ničemu jinému než k definitivn­ímu utnutí vyjednáván­í. Jágr je zkrátka bez práce. A možná dlouho zůstane. Když ve čtvrtek na Twitteru napsal, že o něj v NHL nikdo nestojí, mnozí se smáli. „Všude, kam se podívám, čtu, že všem volným hráčům volá 10–12 týmů. Mně se neozval nikdo. Naopak já se snažím dovolat jim, ale nikdo to nebere,“postěžoval si se svým typickým humorem.

V jeho slovech se zároveň zrcadlila nepříjemná realita. Kluby si rychle rozebraly jiné hráče, při otevření hráčského trhu Jágra přehlížely. Zámořští novináři navrch začali vypočítáva­t důvody, proč zůstává na ocet. Zmiňují především jeho pomalé bruslení.

Zatímco za Atlantikem v tuto chvíli pozornost nepřitahuj­e, v Rusku je Jágr velmi žádaným hráčem. Stojí o něj údajně několik klubů, jediným potvrzeným je ale slabý a chudý Chabarovsk. Otázkou zůstává, zda KHL, či obecně působení mimo NHL, je pro hrající legendu přijatelno­u variantou.

Jágr patrně zkusí vyčkat, zda se mu během léta přece jen někdo z NHL neozve. Což je dost pravděpodo­bné. Pokud přijme skromnou gáži, angažmá díky kombinaci produktivi­ty, mentorství a marketingo­vého potenciálu sežene.

Tři Češi pod smlouvou

Na Floridě bude místo Jágra střílet góly Radim Vrbata, o devět let mladší kanonýr se rychle s Tallonem dohodl na roční smlouvě. Díky bonusům si může přijít až na 3,75 milionu dolarů. Ač přiznal, že se nerad stěhuje z Arizony, kde se mu vždy dařilo, je s přestupem spokojený. Zamlouvá se mu kvalita kádru Panthers, přítomnost tvořivých centrů i příjemná lokalita.

„Celkově vzato si myslím, že je to pro mou rodinu nejlepší možný scénář,“tvrdí.

V zámoří bude překvapivě pokračovat také Ondřej Pavelec. Stěhuje se do New Yorku, tápající brankář přitom v 29 letech nevylučova­l ani možný konec kariéry. S Rangers podepsal jednoletý kontrakt na 1,3 milionu dolarů, měl by plnit roli náhradníka švédské hvězdy Henrika Lundqvista.

Statný centr Martin Hanzal se na tři roky upsal Dallasu, celkem si přijde na 14,25 milionu dolarů.

 ??  ?? Nevolají a nevolají Od klubů NHL nepřišla ani jediná nabídka. Foto: Getty
Nevolají a nevolají Od klubů NHL nepřišla ani jediná nabídka. Foto: Getty
 ?? Foto: Getty Images ?? Sbalím si hokejky a půjdu Číslo 68 už nebude hrát na Floridě, s Panthers se nedohodlo na prodloužen­í smlouvy.
Foto: Getty Images Sbalím si hokejky a půjdu Číslo 68 už nebude hrát na Floridě, s Panthers se nedohodlo na prodloužen­í smlouvy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia