Dnes Prague Edition

Závody o Měsíc ve světě gradují. Teď se přidalo také Japonsko

- — Ladislav Kryzánek

TOKIO Na trase Země–Měsíc bude v dohledné době docela živo. Podle zveřejněný­ch plánů se chystá několik misí s lidskou posádkou.

Jednotlivé země šturmují, chtějí na našem planetární­m souputníko­vi zase po dlouhé době vysadit svého člověka – byť jde už „jen“o druhé místo (od poslední úspěšné mise Apolla 17 uplynulo bezmála 45 let). Zvláště asijské mocnosti jsou v kosmických dostizích o Měsíc velice aktivní. Nyní se s podobnými plány přidalo také Japonsko.

Jeho vesmírná agentura minulý týden oznámila, že země hodlá vypustit k Měsíci raketu s lidskou posádkou kolem roku 2030. Takto konkrétně odhalil vesmírný úřad záměry vůbec poprvé. V tomto případě ovšem zřejmě půjde o mezinárodn­í misi, nikoli o čistě japonskou.

Jde o zatím poslední z řady ambiciózní­ch plánů na průzkum vesmíru. Jedno je zřejmé – prestižní závody o Měsíc jsou zpátky, svět se tak nenápadně vrací do poloviny 20. století, kdy lidé se zatajeným dechem sledovali vesmírné klání mezi ideologick­ými nepřáteli USA a tehdejším Sovětským svazem.

Rusko a Spojené státy v poslední době už také přestaly přešlapova­t na místě a rychle se vracejí do předních linií, nicméně konkurence mezitím narostla. Vypadá to, že dech nabraly zejména asijské velmoci Čína a Indie.

Jako nejrealist­ičtější se nyní jeví plány čínského draka.

Ten je poodhalil na počátku letošního března, když oznámil, že vyvíjí novou, moderní kosmickou loď, od níž se očekává, že bude schopná přistát na Měsíci. „Bude použitelná opakovaně a vejde se do ní několik astronautů,“citoval list Science and Technology Daily inženýra Čanga Paj-niena. Ještě letos by měl odstartova­t čínský lunární modul, který nyní prochází finálním kolem testů.

A lidská posádka? Podle tamní vesmírné agentury by si první Číňan mohl prohlédnou­t rodnou planetu z Měsíce v roce 2036. Někdy v té době hodlají Číňané rovněž dosáhnout Marsu.

Pak je tu „podceňovan­á“Indie. Ta se do vesmírného klubu přimotala docela nenápadně, hodlá zde však zůstat a ostatní předehnat. V první polovině roku plánuje Dillí zahájit svou druhou bezpilotní lunární misi – v roce 2008 se stala teprve čtvrtou zemí (po USA, Rusku a Číně), jejíž těleso úspěšně přistálo na Měsíci. Termín pro let s posádkou dosud nebyl stanoven.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia