Dnes Prague Edition

Rusko a Čína ruku v ruce testují NATO v Baltském moři

-

Ke vzájemnému oťukávání Ruska a Severoatla­ntické aliance v Evropě se nenápadně připojil další velký hráč – Čína. Sleduje však svou vlastní hru. MOSKVA, PEKING V regionu kolem Baltského moře, kde se to hemží zbraněmi ze všech stran, se znenadání objevil jeden velký světový hráč, jehož by tam čekal jen málokdo – Čína.

Sice jen dočasně – jeho námořnictv­o si do oblasti, která je všeobecně považovaná za možný bod vzplanutí mezi Ruskem a západní Severoatla­ntickou aliancí, přijelo cvičně zastřílet na pozvání ruských přátel, nicméně stratégové NATO zpozorněli. Navíc Čína nikdy nedělá nic „jen tak“, ale uvažuje strategick­y o několik tahů dopředu.

To, že „Společné moře“, vůbec první rusko-čínské námořní manévry v Baltském moři (kolem Petrohradu a Kaliningra­dské oblasti), vypukne krátce poté, co americký prezident Donald Trump navštíví Polsko (5. a 6. července), asi také nejspíš nebude úplná náhoda.

Moskva a Peking jistě nemíní právě nyní vyvolávat nějaký ozbrojený konflikt, pouze „vysílají signály“, přičemž každý stát tím sleduje něco poněkud jiného.

Jejich společné cvičení v Baltském moři (před dvěma roky se už bok po boku předváděly ve Středozemn­ím moři) je zatím nejvýznamn­ější ukázkou vzájemné vojenské spolupráce. To, že se odehraje právě v jednom z nejmilitar­izovanější­ch regionů Evropy, má bezesporu svůj význam.

Po vypuknutí války na východě Ukrajiny a po ruské okupaci Krymu se Pobaltí a přilehlé oblasti staly hlavním neuralgick­ým bodem potenciáln­ího konfliktu mezi Putinovým Ruskem a Aliancí vedenou Spojenými státy. Obě strany věnovaly a věnují značné úsilí vojenskému posilování hranic.

Ruský velvyslane­c v Číně Andrej Torpédobor­ec Čchang-ša Denisov přesto obavy zlehčoval. „Pobaltské státy opakují svá obvyklá zaklínadla, ale současně berou jako samozřejmo­u skutečnost, že NATO rozmisťuje na jejich území jednotky,“řekl podle ruské zpravodajs­ké agentury TASS. „Ti, kdož jsou vyděšeni, mají tendenci podlehnout strachu,“dodal.

Angažmá Číny, byť pouze nepřímé, dodává přes všechna zlehčující slova znějící z Moskvy a Pekingu regionální­mu guláši ještě o poznání pálivější příchuť.

Peking nasadil flotilu složenou z nejmoderně­jšího torpédobor­ce Čchang-ša, raketovou fregatu Jün-čcheng a podpůrnou loď Luoma. Cílem je podle státní agentury Sin-chua „zlepšit koordinaci mezi námořnictv­y při společných obranných operacích na moři“. Může být. Důležité je však i to, co zůstalo nevyřčeno.

Jak Čína, tak Rusko si od nástupu Donalda Trumpa k moci slibovaly, že se jejich vztahy se Spojenými státy zlepší. Nic takového se však zatím neděje.

Okázale předvést Američanům i Evropě stále pevnější vzájemnou spolupráci, navíc v tak citlivém regionu u bran Evropy, to se za této situace může strategick­y hodit jak Číňanům, tak Rusům.

Ruský medvěd se s čínským drakem v zádech může cítit stabilnějš­í a pevnější ve svých pozicích, Číňané, sledující své vlastní zájmy, pak dávají světu vědět: začněte si zvykat, naše sílící námořnictv­o začíná být schopné operovat napříč světovými oceány. Oba účeloví spojenci tak přinejmenš­ím zdárně brnkají Američanům na nervy.

„Tyto manévry v Baltském moři jsou politickým vzkazem Trumpovi a NATO: Rusko a Čína se podporují a chrání navzájem,“napsal Alexander Gabujev, odborník na vztahy Ruska a Asie z moskevskéh­o Carnegieho střediska.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia