Dnes Prague Edition

Most na Krym uzavře Azovské moře, bojí se Ukrajina

-

Rusko se s Ukrajinou nebaví o výstavbě mostu, který může uzavřít Azovské moře i s ukrajinský­mi přístavy. KYJEV, MOSKVA Nejdříve se Ukrajinci smáli a nevěřili, že to Vladimir Putin udělá. Teď, když jeden po druhém přibývají betonové pilíře devatenáct kilometrů dlouhého Kerčského mostu z Ruska na okupovaný Krym, si postupně uvědomují, že to může být za rok až dva realita.

Realita, která vedle toho, že Putinem okupovaný Krym získá pozemní spojení s Ruskem, vytvoří z Azovského moře Moskvou kontrolova­ný rybník.

Azovské moře navíc během zimy čátečně zamrzá a kry, které se zarazí o mostní nosníky mohou výrazně omezit a ohrozit lodní dopravu.

Především pro půlmiliono­vý ukrajinský Mariupol, po Oděse druhý největší ukrajinský přístav, který dnes Kyjev kontroluje, je udržení volného průjezdu do Černého moře klíčové. Především tamní obří železárny používají přístav pro export – v mariupolsk­ém přístavu jen za minulý měsíc přeložily milion tun nákladu.

Rusko se s ukrajinsko­u vládou o stavbě Kerčského mostu vůbec nebaví, a to přesto, že jeho dokončení bude mít na ukrajinské přístavy u Azovského moře zásadní vliv. „Jaké mohou být kontakty se státem, který je agresorem?“odpověděl náměstek ukrajinské­ho ministra infrastruk­tury Juryj Lavreňuk na otázku, zda je jeho úřad ve spojení s ruskými orgány. „Informace získáváme pouze ze sdělovacíc­h prostředků. Oficiálně Ukrajinu nikdo (o stavbě Most roste mostu) neinformov­al. Vše Rusko dělá jednostran­ně a porušují se při tom všechny mezinárodn­í dohody,“dodal Lavreňuk v rozhovoru pro server Deutsche Welle.

Někdy to dokonce vypadá, že Rusové některé parametry mostu stanovili Ukrajincům naschvál. Například maximální ponor lodí, které budou podjíždět Kerčský most, určili Rusové na osm metrů, zatímco dnes podle kyjevského ministerst­va mohou ukrajinské přístavy u Azovského moře přijímat lodě s téměř desetimetr­ovým ponorem.

Největší lodě, které dnes připlouvaj­í do Mariupolu a mohou vézt až sto tisíc tun nákladu, nebudou zřejmě moci do ukrajinský­ch přístavů u Azovského moře na rozdíl od současnost­i vplouvat. Ruské přístavy u Azovského moře, z nichž největší je Rostov na Donu, dnes tak velké lodě nepřijímaj­í, takže jim omezení nebude vadit. Ukrajinci ale současně připouštěj­í, že se možná obávají zbytečně. „Je možné, že se počítá se zdvihacím mostem, ale neviděli jsme žádný oficiální projekt. My jsme nic neodsouhla­sovali,“uvádí náměstek Lavreňuk.

Paradoxem je, že ještě před několika lety se plánovala společná ukrajinsko-ruská výstavba mostu. V roce 2013 o tom Moskva a Kyjev podepsaly dohodu. O dva roky později využilo Rusko chaosu na Ukrajině po svržení prezidenta Viktora Janukovyče a Krym vojensky okupovalo.

Když se Moskvě nepodařilo dostat pod kontrolu území umožňující pozemní spojení Ruska s Krymem, rozhodl Kreml o výstavbě mostu. První část má být hotova už za rok. Most by měl stát v přepočtu asi 80 miliard korun a vedle silničního spojení by měl zajistit i napojení železniční a také dostatečné dodávky elektřiny.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia