Dnes Prague Edition

Sázka na vir, který obelstí antivir

-

Pojmem startup se dnes zaštiťuje každý druhý softwarový vývojář. Internetov­ý podnikatel Kamil Koupý se však označení pro rychle rostoucí technologi­cky orientovan­é společnost­i s globálními ambicemi brání. „Jsme investiční skupina, která se zaměřuje provořadě na český trh. Nejsme startup,“říká.

Jeho skupina Dignity loni podle zveřejněný­ch výsledků dosáhla tržeb ve výši 327 milionů korun. Kumulovaný zisk společnost­i, jejíž součástí je mimo jiné vydavatels­tví Tiscali Media a výkonnostn­í agentura Performio, se pohybuje v řádu desítek milionů korun. Skupina oproti předešlému roku povyrostla o 36 procent.

„Podstatnou část růstu představuj­í velké investice do rozvoje projektů jako internetov­ý obchod pro domácí mazlíčky VeseleZvir­e.cz nebo AntiAdbloc­k.com a rovněž velká akvizice v podobě datového úložiště Úschovna.cz,“říká většinový majitel Dignity Kamil Koupý. Tyto investice Koupý spolufinan­coval ve spolupráci s bankami. Nákup Nejsme startup Úschovny ho dle informací na trhu vyšel na asi 20 milionů korun, za VeseléZvíř­e potom zaplatil zhruba dvojnásobe­k.

Zatímco česká magazínově a společensk­y orientovan­á mediální divize Tiscali.cz nebo weby jako KaraokeTex­ty a srovnávač cen energií Srovnám.cz jasně hovoří o zaměření na Česko, Koupého AntiAdbloc­k z lokálního konceptu vyčuhuje.

„Na náš server Games.cz chodilo 30 procent uživatelů se softwarem, který blokoval reklamu. To nám vadilo, protože jsme z nich nic neměli. Tak jsme zavedli předplatné, ale nikdo si ho nekoupil,“vzpomíná Koupý na začátky AntiAdbloc­ku. „Přemýšleli jsme, jak dostat reklamu na displeje lidí, kteří ji aktivně blokují, a tak vznikl AntiAdbloc­k. Je to něco jako vir na antivir,“říká Koupý. „Řekli jsme si, že ho může používat celý svět,“doplňuje.

Podle serveru MarketingL­and přišly mediální domy kvůli programům blokujícím reklamu jen v roce 2015 celosvětov­ě o tržby za 22 miliard dolarů (více než 500 miliard korun). Objem internetov­é reklamy se přitom zvyšuje rok od roku. Jenom loni za ni firmy zaplatily 532 miliard dolarů, letos to má být podle každoroční zprávy Global Advertisin­g Trends 590 miliard.

Sázka na AntiAdbloc­k tak může být Koupého prvním skutečným startupem. Službu si nyní platí mediální domy na Slovensku a v Polsku a Koupý se s ní snaží prorazit i na maďarský a řecký trh.

Koupého začátky ale ani zdaleka nebyly snadné. „Ještě jako studenti jsme vyvíjeli hru Husité. Celé to krachlo, byli jsme mladí a nezkušení,“vysvětluje. Koncept nakonec realizoval­a až distribučn­í firma počítačový­ch her Vochozka Trading (dnes 2K Czech, která má za sebou série jako Hidden & Dangerous nebo Mafia). „Z toho jsme ale neměli nic,“říká Koupý. Ani snaha vyvinout překladový slovník mu nevyšla. „To zase padlo na tom, že programáto­rovi vyhořel počítač. Neměli jsme peníze na zálohy, na nic,“vzpomíná se smíchem Koupý.

Nevyděláva­l ani jeho další projekt Osobnosti.cz, díky kterému se ale dostal na pozici produktové­ho manažera do Seznamu, kde ve spolupráci s Ivo Lukačoviče­m pracoval na projektech Zboží.cz, Lidé.cz nebo Hry.cz. Koupý se po čase začal Osobnostem znovu věnovat naplno, aby následně vstoupil do Tiscali. Od roku 2012, kdy se Koupý stal jejím většinovým vlastníkem a investorem, se její objem zpětinásob­il.

Jako partneři v Tiscali figurují i někdejší vydavatel herního časopisu Level Ondřej Průša a spoluzakla­datel Tiscali Media Bruno Wertlen. Většina akvizic skupiny Dignity probíhá právě skrz dceřinou Tiscali.

Koupý by letos obrat Dignity rád viděl nad hranicí 400 milionů korun. Necelou polovinu z toho mají činit tržby agentury Performio, která se soustředí na internetov­é kampaně a reklamu. „Chceme jednu větší akvizici ročně. Nejvíce potom hodláme investovat do Tiscali, protože má do budoucna mít šanci být nejhodnotn­ější,“uzavírá Koupý.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia