Dnes Prague Edition

Byt na Vinohradec­h za šest tisíc? Pozor na podvod

-

Na internetu se objevují inzeráty, které nabízejí levné pronájmy. Stojí za nimi ale podvodníci. Policie je na ně většinou krátká. PRAHA Zrekonstru­ovaný, nově vybavený byt v Římské ulici na Vinohradec­h k pronájmu. Cena? Šest tisíc korun za měsíc včetně veškerých poplatků, internetu a televize. Na takovýto inzerát narazila minulý týden studentka Silvie, když prohledáva­la nabídku bytů k pronájmu na realitním serveru Sreality.cz. Za nabídkou podezřele výhodného pronájmu však stál – podobně jako v mnoha dalších případech, podvodník. Policie se proti podvodům s pronájmy bytů snaží varovat, ve většině případů je na ně však krátká.

„Je jasné, že si musíte byt nejprve prohlédnou­t. Bydlím ale v Londýně, proto vám pošlu klíč přes kurýra, až předem zaplatíte měsíční nájem a kauci,“zněly instrukce psané v angličtině poté, co studentka na inzerát odpověděla. V mailové komunikaci, kterou má MF DNES k dispozici, se inzerentka představuj­e jako Audrey Reddon z Velké Británie. Byt v Praze prý zdědila po babičce a chce ho pronajímat.

Po studentce žádala, aby vyplnila jakýsi formulář společnost­i Airbnb a poslala na bankovní účet 12 tisíc korun, čímž by se formulář aktivoval. Údajná majitelka by pak poslala klíče od bytu. Služba Airbnb však provádí všechny platby přes vlastní web a placení na bankovní účty nepovoluje. Když se studentka ptala na detaily ohledně podpisu smlouvy, Angličanka se odmlčela a inzerát z webu zmizel.

K podobným případům, kdy se podvodníci ze zahraničí snaží z důvěřivých zájemců o levné bydlení v Praze vylákat peníze, dochází poměrně často. Policie tyto podvody řadí do kategorie takzvané kyberkrimi­nality, které meziročně stále přibývá. Pátrání po podvodnící­ch z realitních serverů je pro policisty však obtížné.

„Internetov­á kriminalit­a patří mezi nejproblem­atičtější druhy trestné činnosti. Způsoby podvodů jsou stále sofistikov­anější. Zkušenosti kriminalis­tů ukazují, že pachatelé komunikují prostředni­ctvím zahraniční­ch serverů a z cizích IP adres, které v konečném důsledku nelze dohledat,“vysvětluje policejní Fakta Jak poznat podvod

Cena aplikace.policie.cz/hotline.

mluvčí Andrea Zoulová. Podvody se stejným průběhem se podle ní týkají také prodeje bytů. „V oblasti internetov­é kriminalit­y je policie bohužel zatím o krok pozadu za pachateli. Chybí nám odborníci i technika,“přiznává mluvčí a dodává, že pražské ředitelstv­í proto zařadilo boj s internetov­ou kriminalit­ou mezi priority pro letošní rok.

Podle realitních portálů, které nabízejí možnost soukromé inzerce, je složité podvodný inzerát odhalit před jeho zveřejnění­m. „Vzhledem k množství inzerátů, které denně vzniknou, není ekonomicky únosné ručně kontrolova­t všechny nově zadané inzeráty,“myslí si Jiří Knechtl z Reality.iDnes.cz. Na podezřelé inzeráty však podle něj mohou lidé většinou správce webu upozornit.

To potvrzuje i Táňa Lálová, mluvčí Seznamu, pod který spadá realitní server Sreality.cz. „Pokud kdokoliv narazí na podezřelý inzerát, má možnost jej nahlásit oddělení kontroly, která se jím bude zabývat a prověří jej. V případě, že nebude splňovat podmínky inzerce, stáhne jej. Vždy vyzýváme k tomu, aby lidé této možnosti využívali, protože nám tím pomohou zabránit dalšímu šíření podvodu,“říká.

Policisté lidem radí, aby si při prohledává­ní inzerátů informace co nejvíce prověřoval­i. „Neměli by také skákat na lep nízkým cenám a posílat peníze předem,“dodává Zoulová. A souhlasí s ní i zástupci realitních serverů. „Pokud na poptávajíc­ího někdo tlačí s tím, že je nutné poslat peníze předem, ať už z jakkoliv uvěřitelné­ho důvodu, je potřeba z takového jednání co nejrychlej­i vycouvat. Obzvlášť pokud prodávajíc­í komunikuje špatnou češtinou nebo je jeho nabídka snově výhodná,“shrnuje Lálová.

Právě kvůli nízké ceně pojala podezření i studentka Silvie. Ceny podobných bytů se totiž pohybují zhruba okolo 15 tisíc korun bez poplatků. „Za byt na Vinohradec­h je cena šest tisíc měsíčně podezřele nízká. Zájemci by měli porovnávat jednotlivé inzeráty, a pokud je cena velmi nízká, může to znamenat možný problém,“potvrzuje Michal Pich ze serveru Realitycec­hy.cz.

Za pokus stojí i ověřit si pravost fotografií u inzerátu. Stačí použít například vyhledávač obrázků Google, který po nahrání fotografie ukáže stránky, které ji už obsahují. Například fotografii u zmiňovanéh­o inzerátu k bytu v Římské vyhledávač objevil u jiné nabídky na realitním serveru Realingo, která inzerovala byt na Hájích.

Na podobné podvody, které také zneužívají službu Airbnb, upozorňuje také Evropské spotřebite­lské centrum. Týkají se krátkodobý­ch pronájmů v cizině, kterých využívají například turisté. „Podvodníci chtějí od zájemců vysoké zálohové platby předem, aniž by jakýkoliv krok rezervace proběhl přes oficiální web Airbnb,“upozorňuje Ondřej Tichota z Evropského spotřebite­lského centra. Airbus A380 se speciálním zvířecím polepem dosedl v sobotu odpoledne na Letišti Václava Havla v Praze. Společnost Emirates poslala jeden ze čtyř unikátních strojů do Česka při příležitos­ti sedmého výročí zavedení pravidelné linky Praha–Dubaj. Přistání ve větru sledovaly desítky milovníků letadel, takzvaných spotterů. Stroje s netypickým polepem jsou součástí kampaně United for Wildlife na ochranu volně žijících zvířat a proti ilegálnímu obchodu s ohroženými druhy. (mav) Dvanáctist­upňová piva v restaurací­ch lidé nejvíce oproti ostatním pivům pijí v Praze a na západě Čech. Dvanáctka je zároveň už nejvíce prodávaným pivem v restaurací­ch. Podle absolutníc­h objemových dat se 18 procent desetistup­ňových piv vypije v Praze. Údaje poskytly Pivovary Staroprame­n, které letos oslaví 140 let od zrození smíchovské desítky. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia