Dnes Prague Edition

Záplavy ohrožují životy sto tisíc lidí

20 let po ničivé povodni: Ochrana před živlem je stále slabá, varují experti

- Pavel Švec reportér MF DNES

PRAHA Přesně dvacet let uplynulo od chvíle, kdy Česko zasáhla první katastrofá­lní povodeň v novodobých dějinách. V červenci 1997 si vzala na padesát lidských životů. Od té doby velká voda přinášela smrt a zkázu i v dalších letech.

Povodně se staly fenoménem, jejž dohromady nepřežilo již více než sto lidí. Mezitím vznikly stovky kilometrů hrází, valů či různých bariér. Upravovala se koryta řek a potoků, opravovaly se jezy. Utratily se desítky miliard. Přesto stále ještě více než sto tisíc lidí trvale žije v místech zařazených v kolonce „s nepřijatel­ným rizikem“. Další desetitisí­ce lidí mají v těchto nejrizikov­ějších oblastech své chalupy či chaty.

Jde o experty vytipované lokality, do nichž se velká voda nahrne tak nečekaně a rychle a s takovou silou, že během pár minut se může situace změnit v boj o život. Vody se navíc může přihrnout tolik, že pohltí i střechy domů.

Týká se to několika měst a vesnic na soutoku Labe s Ohří a Vltavou, řetězce obcí podél dolní Berounky, pohraniční­ch městeček na Liberecku, obcí na úpatí Orlických hor či měst na jižní Moravě.

Reportéři MF DNES se podívali na několik míst po celé zemi, která při různých povodních od roku 1997 zažívala nejděsivěj­ší chvíle.

Většinu dnes chrání protipovod­ňové stavby, hráze, suché nádrže, nové rybníky. Někde však lidé na dokončení ochrany stále čekají.

Například v Troubkách na Přerovsku, které se staly symbolem povodní roku 1997, zatím stojí jen provizorní val, který navíc obec nechala vybudovat načerno až po dalších záplavách o třináct let později.

Smutným symbolem se následně staly v roce 2002 i Zálezlice na Mělnicku. Velká voda tehdy v obci ničila téměř všechno, na co narazila. Dnes mají Zálezlice půldruhého kilometru dlouhý val, jenž začal vznikat deset let po katastrofě. Měl by ustát i takzvanou pětisetlet­ou povodeň. K obci však patří i nedaleké Kozárovice, jež takovou ochranu nemají.

„Jsou před silnějšími povodněmi prakticky neochranit­elné. Větší než pětiletá voda má cestu do této části vesnice volnou,“přiznává místní starosta Jiří Čížek.

Takový osud by potkal stále ještě několik desítek obcí po celé republice. Situace však bude pochopitel­ně mnohem horší, pokud přijdou silnější záplavy. Taková stoletá povodeň i přes protipovod­ňová opatření stále ještě zaplaví území, kde žije asi čtyři sta tisíc Čechů.

Přitom v posledních dvaceti letech nebylo vůbec výjimečné, že někde řádila dokonce i povodeň pětisetlet­á. S přispěním regionální­ch redakcí MF DNES

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia