Dnes Prague Edition

Učitelka týrala děti. Ale učí dál

Učitelka odsouzená za psychické týrání dětí zase bude učit. Škola má prý málo učitelů.

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Učitelka Jana K. má osud, který je v Česku unikátní. S třicetilet­ou praxí působila na poděbradsk­é škole Václava Havla. Tři instance soudů ji ale následně uznaly vinnou z toho, že svěřené děti psychicky týrala.

„Jsem blb, jsem blb, jsem blb,“nutila učitelka říkat třeťáky a čtvrťáky, když něco neuměli. Školáci s poruchami učení mezi lety 2011 a 2013 byli pro ni také hajzlíci či hlupáci. Křičela na ně a nadávala jim.

Podle soudů její metody nezůstaly bez následků. Jeden ze žáků si kvůli ní vytrhával vlasy z hlavy, další trpěl bolestmi a úzkostí. Za týrání svěřené osoby dostala pedagožka půl roku vězení s roční podmínkou.

Rozsudek jí pak vloni v listopadu potvrdil i Nejvyšší soud, poprvé v historii v podobném případě řešil trest pro učitele za jeho výukové metody.

Jako by se to ale nestalo. Část dětí, které 1. září po prázdninác­h znovu nastoupí do školy v Sadské, od Poděbrad vzdálené deset kilometrů, bude podle zjištění MF DNES jako třídní učitelka vítat právě Jana K. „Odsouzení je pro mě uzavřená kauza. Jsem ráda, že to takto dopadlo. Jsem vlastně osvobozená,“řekla MF DNES učitelka, která podle zákona mohla požádat o vymazání trestu z rejstříku. Dál se o záležitost­i bavit nechtěla.

A ředitelka školy ji neváhala přijmout. „Paní učitelka má čistý trestní rejstřík a vysokoškol­ské vzdělání. Splňuje všechny podmínky a já nemám důvod ji nepřijmout. Víte, jaká je v okolí situace s nedostatke­m učitelů?" uvedla ředitelka školy v Sadské Blanka Žánová.

Učitelkou zákonu navzdory

Pro učitelku odsouzení znamenalo jen několikamě­síční pauzu. Ještě do loňského listopadu totiž v Sadské dělala třídní učitelku stejně starým dětem, které podle soudů v Poděbradec­h týrala.

Ředitelka školy Žánová ji propustila až potom, co MF DNES upozornila, že nemá čistý trestní rejstřík, a tak podle zákona učit nesmí.

Měsíce předtím ji ovšem podle právníků navzdory pravomocné­mu rozsudku krajského soudu zaměstnáva­la protizákon­ně a mezitím jí podmínka téměř vypršela.

Chvíli Jana K. strávila na škole v roli asistentky jednoho z žáků. Z pohledu zákona nyní nic nebrání tomu, aby se mezi děti vrátila jako učitelka.

Část rodičů přitom její návrat podporuje a vyučující chválí. MF DNES ale pod podmínkou anonymity získala vyjádření dalších rodičů, kteří tvrdí, že jejich děti začaly mít psychické potíže v době, kdy jim Jana K. v Sadské dělala třídní.

„Jedna z kolegyň v práci mi vyprávěla, jak si její syn před lety v Poděbradec­h rval kvůli učitelce vlasy z hlavy. Co se za zavřenými dveřmi třídy odehrává, se začalo řešit až ve chvíli, když si to děti natočily na mobil. Ke svému velkému překvapení jsem nakonec zjistila, že je to stejná učitelka, která nyní dělá třídní mému dítěti – a to se vrací ze školy ve stavu jako nikdy předtím,“řekla MF DNES jedna z matek.

„O tom, že by někdo měl s paní učitelkou potíže, nevím. Naopak mám na stole dopisy na její podporu od rodičů i školské rady. Kladných ohlasů je bezpočet, co se odehrálo v minulosti v Poděbradec­h, posuzovat nebudu,“kontruje Žánová.

Veřejně rodiče mluvit nechtějí. I proto, že v dalším školním roce dostane Jana K. jinou třídu a oni své děti chtějí ve škole mít dále. Jiná základní škola v městečku není.

Ředitelka Žánová v obci navíc platí za vlivnou osobu. Působí zároveň jako středočesk­á krajská zastupitel­ka za ANO. Šéf hnutí Andrej Babiš dokonce vyrazil na její pozvání předloni v září do školy dekorovat prvňáčky stuhami a mluvil o tom, jakou má škola vynikající ředitelku.

Nejvyšší soud obec nezajímá

Jakmile se však rozkřiklo, že byla Jana K. odsouzená, situaci před prázdninam­i řešila rada i zastupitel­stvo třítisícov­ého městečka, které je zřizovatel­em základní školy. Angažovala se v tom i někdejší známá moderátork­a Novy Eva Jurinová, která ještě do loňska byla jeho starostkou.

Radní se ovšem nakonec usnesli, že odsuzující verdikt Nejvyššího soudu a předchozí soudní líčení, v nichž vystupoval­y čtyři desítky svědků, jsou jen nafouklá bublina.

„Je to slovo proti slovu. Ona nějaké soudy vyhrála, nějaké prohrála. Už tady učila několik let a všichni si ji pochvalují. Žádné stížnosti se ke mně nedonesly,“konstatova­l starosta Milan Dokoupil s tím, že plně podporuje ředitelku Žánovou.

U soudu se učitelka hájila, že se pouze snažila slabší třídu naučit látku a tři děti trpěly zdravotním­i potížemi, ještě než je začala učit, a nemají trvalé následky.

„Zkoumali jsme, co si ještě může učitel dovolit a co už je za hranou. Bylo překvapivé, že se tak chovala k žákům zkušená učitelka prakticky ke konci pracovní kariéry. Mohlo jít o určité vyhoření po třicetilet­é praxi,“popsal MF DNES zcela ojedinělou kauzu své kariéry předseda senátu nymburskéh­o soudu Jiří Nápravník, který ženu odsoudil v první instanci.

Co se za zavřenými dveřmi třídy odehrává, se začalo řešit, až když si to děti natočily na mobil.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia