Dnes Prague Edition

Jak dál s KLDR? Západ nemá moc dobrých možností

-

PCHJONGJAN­G Po úterý je svět zase o něco nebezpečně­jším místem k žití, než dosud býval.

Úspěšný test severokore­jské mezikontin­entální balistické střely, jež by jednoho dne mohla donést jaderné hlavice na území USA, oživil výzvy k vojenskému zásahu proti provokujíc­í Kimově říši.

Nukleární ambice Pchjongjan­gu, jež až dosud mohly být pro washington­ské byrokraty poněkud abstraktní­m tématem, se náhle zhmotnily v celé své naléhavost­i.

Donald Trump se včera v Polsku spokojil s tím, že zkoušku severokore­jské rakety označil za „hanebné jednání“, jeho velvyslank­yně v OSN Nikki Haileyová šla dál a varovala před možnou vojenskou reakcí. Téma Severní Koreje a řešení jejího jaderného a raketového programu navíc čím dál víc odděluje Západ v čele s USA na straně jedné od Ruska a Číny na straně druhé.

Co tedy s tím? Zní otázka za milion dolarů. Často se objevují úvahy o „chirurgick­ém úderu“, který by způsobil minimální vedlejší škody. Při bližším pohledu je však zřejmé, že jde o bájivou iluzi. Řada vojenských analytiků varuje, že takovýto útok by mohl vést k otevřenému konfliktu a nepředstav­itelnému válečnému běsnění s miliony obětí.

Pro takové úvahy je dobrý důvod. Téměř polovina obyvatel Jižní Koreje žije v okruhu do 100 kilometrů od demilitari­zované zóny, metropole Soul je v dostřelu tisíců raketometů a děl ukrytých podél hranice.

Kim Čong-un disponuje balistický­mi střelami, zásobami chemických, biologický­ch a také jaderných zbraní. Jen málokdo si myslí, že by se rozpakoval ničivý arzenál použít, pokud by usoudil, že je bezprostře­dně ohrožena jeho moc či život.

USA se nemohou spoléhat ani na to, že by se jim podařilo cíleně zničit severokore­jské vedení. Neúspěšná snaha zabít Saddáma Husajna v prvních týdnech invaze v roce 2003 či desetiletí marných pokusů dostat kubánského vůdce Fidela Castra, jsou jen dvěma příklady, jak těžké to může být.

Proti KLDR ovšem nezafungov­aly ani dosavadní sankce. Samotnému Západu se zkrátka nedostává dobrých možností, jak umravnit Kim Čong-una. Snad s výjimkou jasné a pevné domluvy s dalšími důležitými hráči – Čínou a Ruskem. To by ovšem tyto mocnosti musely opravdu chtít.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia