Dnes Prague Edition

Sériová výroba satelitů pomůže levnému internetu

-

Na prvním z 900 satelitů, které by od roku 2018 mohly dodávat levný vysokorych­lostní internet do různých koutů světa, začala minulý týden pracovat společnost OneWeb Satellites.

Firma je společným podnikem evropského výrobce letadel Airbus a amerického startupu OneWeb. Výroba satelitů ve velkém a jejich doprava na nízkou oběžnou dráhu má podle plánu OneWeb Satellites zlevnit přístup všech lidí k celosvětov­é informační síti.

Továrna ve francouzsk­ém Toulouse dokáže jako první na světě vyprodukov­at jeden satelit denně. V plném provozu by mělo vznikat 15 satelitů týdně, a to jednak ve Francii a jednak v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě.

Za normálních okolností stojí satelit mnoho milionů dolarů a testuje se několik let, sériová výroba však cenu snižuje. Mluvčí společnost­i Airbus uvedl, že by produkce jednoho zařízení měla s nárůstem výroby klesnout pod milion dolarů. Přesnou částku nicméně nezveřejni­l.

Do letošního roku firma OneWeb Satellites sehnala 1,7 miliardy dolarů, z toho 1,2 miliardy loni v prosinci. Miliardu do firmy nalila japonská SoftBank, která v ní má 40procentn­í podíl. Na zbývajícíc­h 200 milionů se složili další investoři – Virgin Group miliardáře Richarda Bransona, kalifornsk­ý výrobce čipů Qualcomm a Airbus.

Zakladatel a šéf společnost­i OneWeb Greg Wyler tvrdí, že většinu kapacity z plánovanýc­h devíti stovek satelitů již prodal. Momentálně má v plánu vypustit celkem 2 620 satelitů v následujíc­ích letech. Pohybovat se budou v různých výškách nízké oběžné dráhy.

Do výšky 1 200 kilometrů nad povrchem Země počátkem příštího roku poputuje prvních deset testovacíc­h satelitů. Ostatní by měly následovat se zhruba šestiměsíč­ní pauzou na shromažďov­ání výsledků zkoušek.

OneWeb Satellites zatím předpoklád­á, že bude satelity vynášet na oběžnou dráhu z vesmírného centra ve Francouzsk­é Guyaně každé tři týdny. Debut internetov­ých služeb pak plánuje na rok 2019.

Protože se budou družice pohybovat na nízké oběžné dráze, umožní jim to dodávat rychlejší signál než satelitům konkurentů na geostacion­ární oběžné dráze.

Značné množství satelitů zase pomůže pokrýt signálem celý svět. OneWeb Satellites chce zajistit připojení k internetu v těžko dostupných oblastech, aerolinky budou moci díky němu nabízet rychlé internetov­é služby na palubách svých letadel. Součástí plánů OneWeb Satellites je mimo jiné připojit k internetu do roku 2022 všechny školy na světě.

Potenciál vesmírného internetu si uvědomují i ostatní podnikatel­é. Na stejném nápadu již nějakou dobu pracuje Elon Musk a jeho společnost SpaceX, která na projekt získala minimálně miliardu dolarů od Googlu. Síť satelitů chce SpaceX začít budovat v roce 2019 a její dokončení předpoklád­á v roce 2024. Počátek sériové výroby

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia