Dnes Prague Edition

Drží Kim Čong-un Trumpa v šachu?

-

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson varoval před důsledky severokore­jského testování balistický­ch raket a jaderných zbraní. Prezident Donald Trump totéž udělal už mnohokrát. Pamětníkům to může připomínat málem zapomenuté mnohé a málo úspěšné varování americké administra­tivy, které dala Čínské lidové republice.

To je pravděpodo­bně důvod, proč Tillerson volá po globální reakci. Je to po desítkách let negativníc­h zkušeností logické. Účinně zasáhnout proti Severní Koreji vyžaduje nejen společné akce a sankce, ale také přijetí bezpečnost­ních záruk, které by autokratic­ké režimy odvrátily od snahy tyto zbraňové systémy získávat.

Považují je totiž kromě vnitropoli­tického nástroje a ideologick­é indoktrina­ce za prostředek k udržení jejich jakkoli z hlediska demokratic­kých hodnot pochybné suverenity.

Jenže jak naznačuje více než půlstoletí sankcionov­ání Kuby, je stejně tak neúčinné jako ubezpečová­ní amerického ministerst­va obrany o připraveno­sti armády použít v obraně proti tomu „širokou škálu dovedností“.

Jenže testování pokračuje a dříve nebo později budou severokore­jské zbraně schopny dosáhnout na americké území; většinu čínského a ruského prostoru mohou zasáhnout již nyní.

Přesto je stále čas na diplomatic­ké řešení. Má-li jít o globální reakci, měl by ji zajistit summit přinejmenš­ím za účasti velmocí a zaintereso­vaných zemí. To znamená překonat současné napětí, zvláště mezi USA, Čínou a Ruskem.

Pro americkou diplomacii, která se Kimovým režimem cítí ohrožena nejvíc, je to úkol nesnadný. Počínání Pchjongjan­gu totiž je nevyzpytat­elné. Američtí vojáci si však mohou klást otázku: Je Kim opravdu pro USA tak nebezpečný, kdyby se jednou měly střetnout s Čínou či Ruskem?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia