Dnes Prague Edition

Žižkovská dopravní hrozba: po vzniku dvou a půl tisíce bytů

-

Vedení Prahy 3 musí přemýšlet, jak předejít kolapsu dopravy, až za pár let vyrostou v areálu nákladovéh­o nádraží bytové domy. Zapotřebí bude Městský okruh i nová tramvajová trať. ŽIŽKOV O několik tisíc obyvatel více bude mít Žižkov poté, co v severní části areálu Nákladovéh­o nádraží Žižkov dokončí developers­ká společnost Central Group novou rezidenční zónu nazvanou Parková čtvrť. Tu by mohl investor začít stavět už za dva roky a projekt počítá až se dvěma a půl tisíci nových bytů.

S nárůstem obyvatel i lidí, kteří budou v nové čtvrti pracovat, vzrostou nároky na dopravu v okolí nynějšího brownfield­u. A to jak v oblasti automobilo­vé dopravy, tak té hromadné. V budoucnu navíc bude v areálu nádraží stavět také společnost Sekyra Group. Na jejích pozemcích je zatím stavební uzávěra.

Podle starostky Prahy 3 Vladislavy Hujové (TOP 09) je kromě jiného nutné, aby Praha co nejdříve dokončila vnitřní Městský okruh. „Dopravní studie k okolí nákladovéh­o nádraží totiž říká, že do té doby, než bude postaven vnitřní okruh, může celá oblast generovat denně jen deset tisíc dopravních pohybů, tedy deset tisíc vjezdů a odjezdů z oblasti,“říká Hujová. A po dostavbě nové čtvrti těchto pohybů spolkne dva a půl tisíce samotný projekt Central Group.

Developer však deklaruje, že oproti původnímu projektu, který na místě plánovala britská společnost Discovery Group, se dopravní zátěž výrazně sníží. „Projekt Discovery Group koncentrov­al funkci obchodního centra, administra­tivy, hotelu a bydlení, kde by bylo zatížení dopravou daleko vyšší,“uvádí mluvčí Central Group Radek Ježdík. Podle zmiňované studie by do původního developers­kého projektu vjíždělo denně až sedm a půl tisíce automobilů.

„Aktuální návrh navíc umožňuje rozšířit dopravní koridor v ulici Jana Želivského, kde se počítá s rekonstruk­cí a posunutím tramvajové trati a s lepším přístupem k tramvajový­m Byty přivedou auta Parková čtvrť zastávkám,“uvádí Ježdík.

Právě rekonstruk­ce Želivského ulice je jedním z kroků, který má nárůst automobilů v okolí bývalého nádraží řešit. „Bude se upravovat také křižovatka na Basilejské­m náměstí, která dostane nové semafory. Už nyní rekonstruu­jeme také Malešickou, u které předpoklád­áme zvýšenou dopravní zátěž,“uvádí radní Prahy 3 pro dopravu Lucie Vítkovská (ODS).

Uspořádání dopravy uvnitř nové čtvrti řeší přímo developer. Ten plánuje například omezit rychlost v ulicích na třicet kilometrů v hodině a v místech, kde mají ulice křižovat pěší zónu, vybuduje retardéry. „Parkovat se bude v Parkové čtvrti převážně ve třech podzemních podlažích u každého domovního bloku. V sousedství Basilejské­ho náměstí počítáme také s rezervou parkovacíc­h míst pro lidi z okolí. Auta místních, která dnes parkují na povrchu, by se tak mohla dostat pod zem,“popisuje mluvčí Central Group Ježdík. Menší část parkovacíc­h míst se podle něj objeví také na povrchu. Pouze však jako místa pro návštěvník­y restaurací a obchodů. „Ve středové části projektu upřednostň­ujeme veřejný prostor před auty, proto v této pěší zóně není navrženo parkování na povrchu,“dodává Ježdík.

Hromadná doprava v okolí žižkovskéh­o nákladovéh­o nádraží závisí především na tramvajích. Už nyní je oblast obsloužena celkem šesti denními linkami, proto je podle developera kapacita hromadné dopravy dostatečná. Vedení městské části k tomu má ale výhrady.

„Do budoucna bude potřeba tramvaje posílit. Není však možné navyšovat kapacity stávajícíc­h linek, protože by se zasekávaly v centru. Je proto potřeba hledat nové napojení tramvají,“myslí si radní Vítkovská.

Současným tramvajový­m linkám by v budoucnu mohla odlehčit například trať, která má areál nákladovéh­o nádraží protínat a pokračovat směrem do Malešic. Ta je spojena s konverzí historické nádražní budovy na kulturně vzdělávací centrum a odstranění­m stavební uzávěry v jižní části areálu. Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) má během léta dokončit studii, která určí například to, kudy nová tramvajová trať povede. Dlouho se řeší, zda ji vést okolo hlavní budovy, nebo skrz ni. Podle informací MF DNES se vedení hlavního města už shodlo na tom, že tramvaj povede kolem budovy, a IPR bude ve své studii toto řešení respektova­t.

Přesto, že hlavní město zatím o vedení metra linky D přes Žižkov neuvažuje, je v jižní části areálu mezi navrženou zástavbou a stávající historicko­u budovou stále jako územní rezerva ponechán koridor, který umožňuje vedení trasy i umístění stanice metra.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia