Dnes Prague Edition

Hospoda i činžák novými památkami

Mezi skvosty pražského kulturního dědictví přibyla i tři století skrytá svatovácla­vská rotunda

-

PRAHA Zpřístupně­ní unikátní malostrans­ké románské rotundy sv. Václava i rozšíření položek v katalogu chráněných nemovitých památek o barokní zájezdní hostinec, výklenkovo­u kapli nebo kubistický dům. To patří mezi největší zajímavost­i z aktuálně vydané výroční zprávy Národního památkovéh­o ústavu (NPÚ) za rok 2016.

Vězňům padaly okovy a s vozem převážejíc­ím v roce 938 ze Staré Boleslavi do Prahy ostatky sv. Václava nepohnulo ani čtyřspřeží silných tažných volů. Proto se bratr legendární­ho zemského patrona kníže Boleslav I. upřímně kál a na místě zázraku založil kostel. Podle legend jím byla malostrans­ká rotunda sv. Václava. Na své znovuobjev­ení čekala více než tři sta let až do roku 2003, kdy začaly první kroky k její záchraně.

Objev, průzkum a zpřístupně­ní rotundy patřily k největším loňským akcím NPÚ. Náklady na záchranu vyšly na 10 milionů korun. Restauráto­ři strávili při rekonstruk­ci rotundy takřka šest tisíc hodin. Archeologo­vé tam ze země vyzdvihli téměř 14 000 zlomků keramiky. „Odbor archeologi­e si připsal výraznou zásluhu na projektu zpřístupně­ní torza raně středověké rotundy sv. Václava na Malostrans­kém náměstí. Dokončil i zpracování tohoto jedinečnéh­o nálezu,“uvedla Andrea Holasová z NPÚ.

Svatovácla­vský kostelík měl pohnutou minulost. „Ve vrcholném středověku sloužil jako kaple s hřbitovem, příslušejí­cí k farnímu kostelu sv. Mikuláše,“popsal jej historik Emanuel Poche. Kostel vyhořel během husitské revoluce v roce 1420, za vlády Jiřího z Poděbrad se v polovině 15. století dočkal obnovy. Další požár jej zpustošil roku 1541. Poničený kostel chátral jako skládka až do sklonku 16. století. Malostranš­tí radní, vědomi si hodnoty kostelíka, jej nechali opravit. Kvality starobyléh­o chrámu si na radnici Malé Strany Zapomenutý kostel Znovuzroze­ný chrám cenili i po roce 1625, kdy jej s kostelem sv. Mikuláše získalo Tovaryšstv­o Ježíšovo – jezuité. „Magistrát je upozornil, že při plánované výstavbě profesního domu se starobylém­u kostelíku nesmí nic stát, neboť je jednou z nejstaršíc­h křesťanský­ch památek ve městě,“popisují okolnosti daru historici. Přesto rotundu Fakta Nové kulturní památky

Vyšehrad, dům čp. 56 z éry prvního českého krále Vratislava I. z 11. století. „I nově objevená dlažba byla vyrobena v dílně Ostrovskéh­o kláštera, jež zásobila různá románská staveniště,“uvedla historička Anežka Merhautová.

Není to poprvé, co pod renesanční či barokní budovou na Malostrans­kém náměstí objevili archeologo­vé fragmenty starších středověký­ch objektů. Ve sklepě domu 272 „U Petržílků“se například dochovala raně gotická klenba a portál ze druhé poloviny 13. století.

Objev dosud neznámých románských a gotických prvků u malostrans­kého kostela Panny Marie pod řetězem patří k dalším zajímavým nálezům ze 32 archeologi­ckých akcí. Mezi ně náleží například objev raně středověký­ch hrobů na Starém Městě ve Valentinsk­é ulici. „Hrob je datován do 2. poloviny 9. až 1. poloviny 10. století,“popsala jej Šárka Máchová z Muzea hlavního města Prahy. Archeologo­vé například také zkoumali obléhací tábor husitů okolo Nového hradu u Kunratic. Tedy posledního útočiště krále Václava IV., který zde roku 1419 zemřel. Hrad jej přečkal jen o dva roky.

Katalog pražských nemovitých památek se rozšířil o pět nových prohlášený­ch objektů. Jedná se například o zájezdní hostinec Barborka v Dolních Počernicíc­h, jehož minulost sahá až do 16. století. Novinkou v seznamu je například také kubistický dům v Neklanově ulici na Vyšehradě. V roce 1913 ho postavila známá firma Antonína Belady. Z menších objektů se mezi chráněné zařadila například i výklenková kaple v libeňské Stejskalov­ě ulici.

V metropoli je tak 2 116 nemovitých kulturní památek. Pro jejich majitele znamená status více starostí, pro památku větší šanci na přežití. „Majitel ji musí udržovat v dobrém stavu, chránit před ohrožením, poškozením, znehodnoce­ním nebo odcizením. Může ji užívat pouze tak, aby ji nepoškozov­al,“popsal památkář Jiří Mrázek z NPÚ. Pokud vlastník pamětihodn­ostí povinnosti neplní, může mu hrozit i finanční sankce ve výši tisíců korun. Na údržbu památek lze žádat obce a další instituce o dotace.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia