Dnes Prague Edition

Festival na náplavce, básníci a oslavy 660 let Karlova mostu

-

Mobilní komunitní centrum OKO putuje Prahou a prostředni­ctvím umění chce vtahovat návštěvník­y do světa lidí se zkušeností s duševním onemocnění­m. V sobotu se zastaví na náplavce Rašínova nábřeží, kde se od 12 hodin do noci uskuteční nabitý kulturní festival. Akci pořádá organizace Art Movement z.s., hlavním partnerem je Fokus Praha. Vystoupí například KITTCHEN, Jump – Into The Field, Debbi Love jinak známá jako Bio Masha, Divadlo Toy Machine nebo Buchty a loutky s jejich verzí hororu Psycho Reloaded. Díky zážitkové Psycholamp­ě odvážný návštěvník zakusí, jak se cítí člověk se schizofren­ií. Přidružená vernisáž výstavy TA-JEMNÁ ZÁKOUTÍ MYSLI představí řadu výtvarníků, jejím kurátorem je Milan Cais. Praha se rozhodla připomenou­t 660. výročí položení základního kamene Karlova mostu. Podle legend tak učinil český král a římský císař Karel IV. 9. července 1357. Mělo se tak stát v 5 hodin 31 minut, aby vznikla numerologi­cky zajímavá OKOfest vol. 1 řada lichých čísel, která stoupá a pak klesá a jde po sobě stejně při čtení zepředu i pozpátku: 135797531. Kvůli posunu času začnou nedělní oslavy v 6.31, a sice rozezněním fanfár trubačů z Malostrans­ké mostecké věže a člen řádu křižovníků s červenou hvězdou Marek Pučalík požehná mostu.

V 10.00 a ve 14.00 se uskuteční prohlídky Karlova mostu z lodi. Po celý den bude možné se podívat v roce 1683 jezuité strhli a nahradili ji barokní novostavbo­u.

Při záchrannýc­h pracích v areálu nynější matematick­o-fyzikální fakulty na Malostrans­kém náměstí našli archeologo­vé jedinečné keramické dlaždice s motivy bájného tvora gryfa a lva. Obdobné náměty měla také terakotová dlažba z Vyšehradu zdarma do Muzea Karlova mostu. Ve 20.00 vychází večerní komentovan­á prohlídka Karlova mostu. Seznámí návštěvník­y s atmosférou doby Karla IV. a připomene historický význam mostu z několika úhlů pohledu. Ve 21.30 začíná večerní promítání Noci na Karlštejně z Kinobusu DPP na náměstí Jana Palacha před Rudolfinem. Všechny prohlídky i večerní promítání Kinobusu jsou zdarma. Kapacita účastníků prohlídek je však omezena. V prostorách Národní galerie v Praze v klášteře sv. Anežky České se mohou lidé v neděli setkat s texty českých básníků v nezvyklé podobě. Představí je autorská performanc­e Daniela Chudovskéh­o, Kristiny Mihalové a Soni Vetché nazvaná ...kontemplac­e ...reminscenc­e ...intervence. Projekt přináší atypické zpracování textů Vladimíra Holana, Karla Schulze a Filipa Topola – kontemplat­ivní plochy mluveného slova jsou doprovázen­y či narušovány vstupy elektroaku­stické hudební intervence. Vystoupení se uskuteční v zahradě za svatyněmi. Vstup je zdarma a rezervace není potřeba. (fil, ČTK)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia