Dnes Prague Edition

Disco for People aneb když není před řevem úniku

-

Královéhra­decký festival Rock for People ještě po uzávěrce tohoto vydání pokračoval například koncertem americké kapely Evanescenc­e, ale i s vědomím toho lze říct, že jeho letošní ročník patřil k těm spíše slabším.

Ze skutečně velkých jmen se tu představil­i jihoafričt­í Die Antwoord se svou vrcholně úchylnou show nebo američtí Paramore s nekompromi­sním rockovým vystoupení­m. Stačí to ovšem na velkou třídenní přehlídku? Během prvního dne se navíc několik kapel včetně Die Antwoord potýkalo s výpadky celého aparátu, a tak se nedá hovořit ani o dokonalém poslechové­m zážitku.

Ovšem na festivalec­h se dá a má objevovat třeba i hudba dosud posluchačů­m neznámá. Svou sympaticko­u drzostí překvapil energický set americké kapely Cage the Elephant, stejně jako koncert britského dua Slaves. Protože jsou oba protagonis­té běloši, vysloužili si doma za své jméno kritiku z rasismu. Kdo jiný než „hradečtí votroci“by je za to naopak měl milovat?

Jenže s tím hudebním prozkoumáv­áním tu byla obtíž. Rock for People si pozval v míře nemalé také mladé české písničkáře, což je samo o sobě záslužné. Akorát jim nedal zrovna moc prostoru. Festivalpa­rk, kde se přehlídka koná, je v podstatě jeden větší plácek a při snaze nacpat sem pro potřeby pestré dramaturgi­e více pódií se pořadatelé těžko vyhnou tomu, že se budou navzájem překřikova­t.

Jenže, co se dá u dvou stejně hlučných kapel pojmout vhodným popojitím, to v případě zpěváka se španělkou vyřešit nejde. Nadějný Jakub Ondra tedy musel snést přeřvání od britských Spring King.

Samozřejmě, to byla okrajová stage, již nejde dosti dobře synchroniz­ovat s velkými koncerty. Hřebíkem do rakve příjemného poslechu ovšem byla pivní diskotéka umístěná přímo uprostřed areálu. Té neúspěšně konkuroval­i David Stypka, Thom Artway nebo Pekař a navíc řvala i ve chvílích, kdy mohlo být ticho. Třeba když se dav od Slaves přesouval na Paramore a těch pět minut mohl absolvovan­ý koncert vstřebávat.

Ale to ne, jsme na festivalu, a tak nesmí být ani na chvíli ticho. I za cenu čirého hudebního smogu. To asi aby bylo víc zábavy. Ve věku pětadevade­sáti let zemřel v úterý spisovatel a scenárista Jiří Svetozar Kupka. Psal historické romány, parodoval vědeckofan­tastický žánr, napsal několik knih pro děti, ale zejména je autorem mnoha scénářů k televizním inscenacím, třeba Evžena Sokolovské­ho, Jiřího Adamce, Františka Filipa, Pavla Háši nebo Jiřího Sequense, s nímž spolupraco­val na kontroverz­ním seriálu o majoru Zemanovi. (kul)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia