Dnes Prague Edition

Jícha byl lídr, co umí vše

-

Psal se červen 2012 a házenkáři německého Kielu zakončili rok, pro nějž je spojení „sezona snů“ještě skromné dobyli Ligu mistrů, Německý pohár a v bundeslize, nejtěžší národní soutěži planety, vyhráli všech 34 zápasů ročníku.

„Je to grandiózní. Nepopsatel­né,“říkal tehdy kouč Alfred Gislason.

Házená nezná moc uznávanějš­ích postav než tohoto Islanďana hřmotné figury. Kdysi výborný hráč, nyní ještě lepší trenér. Filip Jícha pod ním triumfoval dvakrát v Lize mistrů a šestkrát v bundeslize – a u Gislasonů platil za velmi vítaného hosta.

„Byl u mě doma často, vždyť byl kapitánem a měl vůdčí roli. O házené jsme debatovali mnohokrát,“líčí trenérská persona v rozhovoru pro MF DNES, který vznikl při červnové akci Hvězdy pro legendy, jež do Prahy přitáhla největší osobnosti světové házené. Když Jícha před dvěma lety Kiel nečekaně opustil a „vytrucoval“si odchod do Barcelony, vír emocí pohltil i Gislasona. Ale nyní už se zase objímají a baví jako dobří přátelé. Jako lidé spojení zlatým poutem velkých triumfů. Určitě to jde. Věděl jsem, že Filip není jen fantastick­ý hráč, ale i velmi dobrý člověk. Každý trenér potřebuje někoho, kdo může být nejen vaší prodloužen­ou rukou, ale také vám naplno řekne své názory. A on se nebojí, je v diskusích hodně upřímný. Ohledně všeho.

Ne, tohle pro mě není komplikace. Já jsem taky takový. Práce s ním byla opravdu dobrá. Kouč a jeho eso

Byla to pak opravdu těžká sezona – pro klub i pro mě. Navíc jsem to cítil jako hodně smutný moment. Jak jsem řekl, Filip pro mě nebyl důležitý jen jako házenkář, ale i jako charakter. On se stal prototypem naší házenkářsk­é filozofie v Kielu a tenhle přístup uměl skvěle předávat mladším. V tom mi hodně pomáhal. Filip má pravdu. Když odešel, někdo byl naštvaný, jiný zklamaný, další smutný. Ale musíte si uvědomit, že jeho vleklé problémy s kolenem přece nezačaly v Barceloně. Filip je taková povaha, že v našich posledních dvou titulových sezonách (2014, 2015) odehrál pokaždé minimálně dva závěrečné měsíce se zraněními. Proto, že chtěl za každou cenu vyhrát! Takový vítězný přístup potřebuje každé mužstvo. V posledních letech patřil k nejkomplex­nějším hráčům na světě. Když jsem přišel

viděl jsem, že je typem lídra. Skvělý v defenzivě i v ofenzivě: útočí, brání, střílí, každého kolem sebe činí lepším. Do toho je takticky mimořádně inteligent­ní; Filip zvládá opravdu všechno. Bylo privilegie­m s ním pracovat. Měli jsme samozřejmě výtečný tým, hráče dobré vlastně ve všem. Ale měli mimořádnou ambici se neustále zlepšovat. Nebyli to už úplní mladíci, téměř nic je nepřekvapi­lo. Cítil jste z nich soutěživos­t a taky to byl tým, co trénoval extrémně dobře a tvrdě. Spoustu zápasů jsme zvládli díky tomu, že jsme byli schopní nikdy neubrat z tempa. I když jsme třeba nezačali dobře, cítili jsme, že pokud vydržíme, budeme stejně slavit. A vyhrávali jsme. Tohle bylo něco mimořádnéh­o. Bohužel si nemyslím, že se to změní. Proto jsme se v Kielu před dvěma lety rozhodli hodně zariskovat a přivést spoustu mladíků. Byla to těžká volba, vyslechl jsem si hodně kritiky za to, že najednou nejsme tak vysoko ale teď vidím, že šlo o správné rozhodnutí. V bundeslize potřebujet­e širší kádr než u velkoklubů z jiných zemí, co se můžou soustředit jen na Ligu mistrů. Aspoň dvacet hráčů. Věřím tomu. Tým má velký potenciál, je v něm hodně nadaných hráčů. Ne každý z nich bude jako Jícha, ale máme slušnou šanci dostat se společně na vrchol; možná se i přiblížit zmíněnému. K tomu potřebujet­e i třeba štěstí na zranění a taky schopnost udržet tým pohromadě. Jsou tu možnosti, co házená dřív neznala. PSG má peníze od Katařanů, Veszprém podporu od maďarské vlády. Proto je to v dnešní době ohromně drahé: pokud chci někoho, kdo umí všechno, tak jako před lety Filip, je i pro nás velmi složité s takovými kluby finančně závodit. Pokud se díváme na dvacet let staré záběry a srovnáváme je se současnost­í, je to jiný sport. Opravdu. Všichni jsou vyšší, rychlejší, lepší v každé činnosti. Možná může nastat jemný pokrok v některých oblastech, ale já spíš čekám návrat ke komplexnos­ti. Nyní se hodně střídají útoční a obranní specialist­é a já se snažím o to, abych takto nemusel střídat vůbec. Pak můžete neustále hrát v nejvyšším tempu tak, jak jsme to zvládali s Kielem před lety.

Často jsem po první čtvrthodin­ě vyměnil všechny tři spojky a pivota a i druhou čtvrthodin­u jsme do toho prostě dál šlapali naplno. Výhodou takového systému navíc je, že jím snižujete zátěž na polovinu, takže máte i při dvou zápasech týdně šanci, že umenšíte počet zranění. Bylo to ideální.

 ?? Foto: Getty Images ??
Foto: Getty Images

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia