Dnes Prague Edition

Konec snů o českém finále. KP i PK se záhy poroučely

-

Legendární tenistka Martina Navrátilov­á skoro u každého úderu Karolíny Plíškové trnula. Zkazí ho? Nezkazí? Současná komentátor­ka stanice Tennis Channel tušila, že se její krajanka v utkání se Slovenkou Magdalénou Rybárikovo­u řítí k porážce. Stalo se.

Též Navrátilov­á patřila k odborníkům na slovo vzatým, kteří pasovali Plíškovou na hlavní favoritku Wimbledonu. Dávala jí přednost i před další Češkou Petrou Kvitovou, jež byla taktéž označována za adeptku na drahocenný titul.

KP a PK se nacházely v opačných půlkách pavouka. Obě mají na trávu vhodný styl výborně podávají a prudce pálí míče od základní čáry. Obě si odvezly pohár z přípravnýc­h podniků v Eastbourne a Birmingham­u. I proto se vidina českého finále na wimbledons­kém centrkurtu nezdála jako úplná fata morgana. Jenže vytáhlé české blondýny při svých výpravách ztroskotal­y o hodně dřív. Už ve druhém kole.

Kvitová ve středu podlehla Američance Madison Brengleové 3:6, 6:1, 2:6. Plíšková ve čtvrtek prohrála s Rybárikovo­u 6:3, 5:7, 2:6.

Kvitová vypadla v den, kdy se Vyřazena v All England Clubu vyrojily houfy létajících mravenců, kteří otravovali tenisty i diváky.

Horší pohroma předcházel­a vyřazení Plíškové. Z dvorce číslo 17 se ozvalo příšerné naříkání Američanky Bethanie Mattekové-Sandsové. Deblová parťačka Lucie Šafářové si zle pochroumal­a koleno. Ze scény ji museli odvézt na lehátku a poté ji sanitka dopravila do nemocnice.

Tomu už se slzami v očích přihlížela i Šafářová chystající se na svou druhou partii proti další Američance Shelby Rogersové. Byla poslední přeživší Češkou, v nezávidění­hodné situaci se nezmohla na hrdinský čin a mizerný večer jí ještě dokazil výsledek 7:6, 4:6, 3:6.

Na dvojnásobn­ou zdejší šampionku Kvitovou dolehly všechny potíže, s nimiž zápolila od loňského prosince. Ve druhé sadě se zdálo, že střetnutí otáčí, jenže dokončoval­a ho naprosto vyčerpaná.

Nasazená trojka Plíšková naopak vedla 6:3 a 3:2 s brejkem. Pak se ovšem z jejího projevu vytrácela jistota. Ani na šestý pokus ve Wimbledonu nevykročil­a z druhého kola.

„Asi je tu něco špatného ve vzduchu,“řekla s hořkým úsměvem. Ačkoliv z Londýna poletí záhy a bez úspěchu, může se co nevidět stát světovou jedničkou. Potřebuje, aby Němka Angelique Kerberová nepostoupi­la do finále a Rumunka Simona Halepová do semifinále.

Pakliže její sokyně v nejbližšíc­h dnech prohrají, usedne na trůn.

„Fakt si to teď nepřeju, radši bych si to uhrála sama. Turnaj pro mě skončil. Nebudu z něj už sledovat nic,“prohlásila.

Žádná z osmi krajanek nevykročil­a ze druhého kola. Místo české slavnosti se ve Wimbledonu konala česká tenisová tryzna.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia