Dnes Prague Edition

G20 v Hamburku Drsná předehra důležitého summitu

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Vítejte v pekle Demonstrac­e proti summitu předních světových ekonomik G20 v Hamburku se včera zvrhla v rozsáhlé a tvrdé střety s policií. Při akci svolané pod názvem Vítejte v pekle létaly vzduchem lahve a dýmovnice. Policie odpověděla vodními děly a slzným plynem. Důležitý summit, jehož se poprvé účastní i americký prezident Donald Trump, začíná dnes.

Moji Poláci mi rozumějí, mohl si po včerejší návštěvě Polska říci Donald Trump. V Hamburku na něj před summitem G20 čekali hlavně demonstran­ti. VARŠAVA Amerického prezidenta Donalda Trumpa vítalo při jeho teprve druhé návštěvě Evropy zcela zaplněné náměstí Krasinskýc­h v centru Varšavy. Během slunného odpoledne tu ve svém skoro hodinu trvajícím projevu řekl Polákům přesně to, co vždy tak rádi slyší: že jejich národ je velký, jejich bojovníci hrdinní a polské utrpení v dějinách nezměrné.

A dav jeho slova několikrát odměnil potleskem a skandování­m Trumpova jména, ve vzduchu se třepotaly polské a americké vlajky.

Na obou stranách šlo ale o mnohem víc než jen o divadlo plné velkých slov a okázalých lichotek. Pro Polsko byla návštěva amerického prezidenta výbornou příležitos­tí, jak ukázat ostatním evropským zemím, že s ním musí i přes veškerou svou kritiku nadále počítat. A Trumpovi se vřelé přijetí v členském státě Evropské unie zase velmi hodilo před zahájením dnešního summitu G20 v Hamburku, kde jej zástupci evropských států přijmou už o poznání chladněji.

K Polsku má totiž Trump aktuálně blíž než k tradičním americkým spojencům na západě Evropy. S vládní stranou Právo a spravedlno­st (PiS) se názorově v mnohém shodne, a to včetně otázky role národních států a dodržování přísné

imigrační politiky. Předseda PiS Jaroslaw Kaczynski byl také jedním z mála evropských politiků, kteří Trumpovi během jeho předvolebn­í kampaně vyjádřili podporu a sympatie. Trumpa podle polských médií k návštěvě přesvědčil i slib diplomatů, že jej ve Varšavě bude čekat nadšené přijetí.

Členové PiS na příkaz vedení strany sháněli ve svých obvodech lidi, které bezplatným­i autobusy sváželi do Varšavy na Trumpův projev. Každý z nich měl podle agentury AP zajistit alespoň padesát osob, aby vstřícně naladěný dav čítal přinejmenš­ím patnáct tisíc posluchačů. „Bylo tu znát soupeření mezi okresy. Každý chtěl přivézt co nejvíce lidí,“řekl nejmenovan­ý zdroj deníku Gazeta Wyborcza.

V Hamburku, kam se Trump včera přesunul před začátkem summitu G20, na něj oproti tomu čekalo především několik tisíc protestují­cích levicových aktivistů.

NATO a Rusko

Trump se ve Varšavě sešel také s představit­eli 12 států ze střední, východní a jižní Evropy z tzv. iniciativy Trojmoří. Po setkání s polským prezidente­m Andrzejem Dudou i během veřejného projevu na náměstí znovu zdůraznil nutnost přispívat na společnou obranu v rámci NATO dvěma procenty HDP. Tento závazek nyní plní jen Polsko, USA, Británie, Řecko a Estonsko.

„Silné spojenectv­í s Polskem a NATO“je podle Trumpa klíčovým prvkem pro udržení rovnováhy mezi velmocemi. Podle Andrzeje Dudy bude Polsko usilovat o stálou přítomnost amerických sil v zemi.

Trump kritizoval také „destabiliz­ující roli“Ruska a potvrdil úsilí Spojených států „udržet mír a bezpečí ve střední Evropě“. Z Moskvy vzápětí přišel odmítavý komentář: „S takovým přístupem nesouhlasí­me. Toto je přesně důvod, proč čekáme na první schůzku obou prezidentů,“řekl mluvčí prezidenta Putina Dmitrij Peskov s tím, že lituje nedostatku porozumění mezi Ruskem a USA ohledně očekávání spojených s budoucnost­í jejich vztahů. Schůzka Trumpa s Putinem se uskuteční dnes. Obyvatelé zemí G20 věří víc Merkelové než Trumpovi

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ?? Foto: Reuters ?? Ve Varšavě Donald Trump hovoří na varšavském náměstí Krasinskýc­h, vlevo se tyčí památník připomínaj­ící varšavské povstání z roku 1944.
Foto: Reuters Ve Varšavě Donald Trump hovoří na varšavském náměstí Krasinskýc­h, vlevo se tyčí památník připomínaj­ící varšavské povstání z roku 1944.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia