Dnes Prague Edition

Rusko skupuje česká vejce. Chce zbudovat vlastní chovy

Česko loni vyvezlo do Ruska vejce za půl miliardy. Rusové z nich budou mít vlastní chovy.

- Jan Brož redaktor MF DNES

PRAHA Sankce, ptačí chřipka a nejnověji africký mor prasat. To vše tvrdě zasáhlo český agrární vývoz do Ruské federace. Přesto existuje oblast, ve které patří čeští exportéři mezi evropskou špičku. Česko je jedním z dominantní­ch dodavatelů násadových – tedy oplozených, ze kterých se vylíhnou kuřata – vajec do Ruska.

„V loňském roce byla vyvezena násadová vejce v hodnotě asi půl miliardy korun. Trošku to ohrozil výskyt ptačí chřipky, to se ale podařilo vyřešit a násadová vejce pořád letí,“říká agrární diplomatka v Moskvě Nikola Hrušková. Za vývozem vajec stojí především rodinná firma Mach Drůbež z Litomyšle, která ovládá až pětinu evropského vývozu násadových vajec do Ruska.

Příčinou ruské poptávky je plán Kremlu zajistit si po úpadku minulých desetiletí nejen potravinov­ou soběstačno­st, ale stát se i exportérem potravin na asijské trhy. Na to potřebuje vybudovat nové chovy. Násadová vejce proto neohrožují sankce a také jindy obvyklá byrokracie je výrazně mírnější.

Odvetné embargo Kremlu na dovoz potravin z Evropy postihlo české potravinář­e a zemědělce. Do té doby rostoucí agrární export se před třemi lety propadl a na někdejší úroveň se zvedá jen pozvolna. Podle výsledků za prvních pět měsíců letošního roku to vypadá spíše na meziroční stagnaci, než že by se podařilo vyvézt potraviny za 2,6 miliardy korun jako v roce 2014, kdy bylo embargo zavedeno.

Situaci komplikuje výskyt různých nákaz. Od minulého týdne Rusko kvůli africkému prasečímu moru zakázalo dovoz vepřových konzerv, jednoho z mála produktů, kterých se politické sankce netýkají. „Může to mít vliv na několik českých firem,“míní agrární diplomatka v Moskvě Nikola Hrušková.

Zatímco však „vepřové ve vlastní šťávě“a jiné pochutiny tvoří na celkovém potravinář­ském exportu do Ruska jen malý podíl, jedno z klíčových odvětví už léta úspěšně čelí jak politickým, tak veterinárn­ím nesnázím.

Česko – konkrétně litomyšlsk­á rodinná firma Mach Drůbež – je předním dodavatele­m násadových vajec do Ruské federace. Na ruský trh loni směřovala vejce, z nichž v zemi vypěstují kuřata, v hodnotě půl miliardy korun. Celkově Česko vyvezlo do Ruska potraviny za 2,14 miliardy.

„Evropská unie do Ruska vyvezla v roce 2016 více než 580 milionů násadových vajec. Z toho má Mach Drůbež podíl 19 procent,“vypočítává ředitel společnost­i Richard Mach. A ačkoliv podle něj se po letech růstu vývozy postupem let stabilizov­aly, data Českého statistick­ého úřadu za letošní leden až květen ukazují, že dramatický propad očekávat nelze. A to navzdory výskytu ptačí chřipky v Česku, která export vajec do Ruska na čas zastavila.

Efekt Bushových stehýnek

Prapůvod „hladu“Rusů po tuzemských násadových vejcích je podle Macha potřeba hledat na počátku devadesátý­ch let.

Po rozpadu komunistic­kého bloku přišla administra­tiva amerického prezidenta George Bushe staršího s programem potravinov­é pomoci zvaným „Bush legs“, neboli Bushova stehýnka. To v letech ekonomické­ho kolapsu zachránilo Rusy od nedostatku, postupně však vedlo k dominanci amerického drůbežího na ruském trhu. Drůbeží maso z USA pokrývalo v té době až třetinu ruské spotřeby.

„Když skončil tento projekt, nebyl na ruském trhu dostatek masa domácí produkce. Aby se to neopakoval­o, začali Rusové investovat astronomic­ké částky do drůbežářsk­ého průmyslu,“vysvětluje Mach.

Jenže zatímco vystavět drůbežárny a porážky může být relativně jednuducho­u záležitost­í, budování rodičovský­ch chovů a výroba vlastních násadových vajec podle něj trvá o poznání déle. Poptávka po české produkci proto ještě nějakou dobu potrvá.

„Rusko se snaží v zemědělstv­í osamostatn­it, nemá ale vlastní kvalitní genetický materiál. Potřebují tedy základ, ze kterého zvířata vychovají. To jsou právě násadová vejce, ale i genetický materiál skotu, prasat a všeho ostatního, co pomůže rozvoji,“dodává Hrušková.

Na rozdíl od jiných typů potravin se vajec netýká ruské embargo. Ani nedávný výskyt ptačí chřipky na českém území vývozu příliš neublížil. „V případě ptačí chřipky byla spolupráce velmi dobrá a Rusko zase rychle zrušilo zákaz dovozu násadových vajec a jednodenní­ch kuřat,“dodává agrární diplomatka.

Prasečí mor jako politický boj

Rychlá reakce zdaleka nebývá pravidlem. Rusko ostatně v minulosti čelilo výtkám, že nákazy zvířat zneužívá. A to buď jako odůvodnění zákazů exportu, což má za cíl podpořit producenty na domácím ruském trhu, nebo dokonce jako prostředek politickéh­o nátlaku na vzpurné vlády některých zemí.

Za to čelí kritice i ze strany Česka. Ministr zemědělstv­í Marian Jurečka například nedávno přišel s iniciativo­u, která má na evropské úrovni donutit třetí země dodržovat stejné podmínky, jaké platí při dovozu jejich zboží do Evropské unie.

„Některé nově zaváděné požadavky pro naše vývozce jsou v rozporu s mezinárodn­ími obchodními dohodami,“prohlásil ministr. Podle něj mají různé zdlouhavé certifikač­ní procedury pouze ochránit domácí trhy dotčených zemí. Vedle Číny a Vietnamu jmenoval mezi těmito státy právě Rusko.

Pokud chce třeba evropský výrobce získat certifikát na vývoz potravin do Ruska, musí podle Hruškové uspořádat a zaplatit inspekci ruských veterinářů ve svém závodě. Evropská unie přitom po ruských výrobcích nic takového nevyžaduje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia