Dnes Prague Edition

50 českých krás: pivo z klášterů

V pražských klášterech zrají ležáky i speciály

- — Matěj Ludvík

prAHA Při cestě z Pražského hradu na Petřín procházejí turisté kolem bílých věží Strahovské­ho kláštera, odkud mají malebný výhled na město. Kdo by si myslel, že se za zdmi rozlehlého areálu pouze modlí mniši, byl by na omylu. V jedné z budov se vaří pivo. A nikoliv náhodou, první zmínka o strahovské­m pivovaru pochází už z roku 1400 a s přestávkam­i fungoval až do prvního desetiletí dvacátého století, než byl přestavěn na byty. V době komunismu zde nejprve zkoušel Armádní umělecký soubor, následně bylo v místě zřízeno skladiště.

Kompletní rekonstruk­ce se objekt stojící hned proti klášterním­u chrámu Nanebevzet­í Panny Marie dočkal až na přelomu let 2000 a 2001. Poté zde vznikla restaurace a následně i minipivova­r, jehož piva nesou jméno patrona řádu premonstrá­tů svatého Norberta. Pivovar má omezenou kapacitu, proto je pivo k dostání téměř výhradně v sousední pivovarské restauraci. „Dnes je produkce okolo 1 600 hektolitrů ročně, dále zvyšovat ve stávajícíc­h prostorech nelze. Devadesát pět procent se vypije u nás, zbytek jde hlavně na festivaly a soutěže,“prozrazuje manažer Klášterníh­o pivovaru Strahov Marek Kocvera. Celoročně jsou v nabídce tři druhy piv, sezónně místní sládek uvaří i vánoční, velikonočn­í nebo například masopustní speciál.

Ještě delší historii má klášterní pivovar svatého Vojtěcha v Břevnově, který se nachází v klidné části Prahy 6. Je součástí klášterníh­o komplexu obklopenéh­o rozlehlými zahradami, jehož dominantou je bazilika svaté Markéty. Klášter je dodnes domovem řádu benediktin­ů. I tady byla po letech obnovena výroba piva teprve nedávno. Dnes se zde trvale vaří pět druhů piva a další čtyři příležitos­tně. Kromě světlého a tmavého ležáku jsou k dostání i speciály Porter a Stout, které dozrávají v sudech od whisky a rumu.

Zajímavost­í pivovaru je malá chmelnice, která roste hned u kláštera. Loni zde zaměstnanc­i sklidili 16 kilogramů chmele a doufají, že letos bude úroda ještě větší. „Náš chmel stačí pouze na jednu várku. Vždy po sklizni z něj vaříme ležák ze zeleného chmele jako zpestření nabídky,“říká k místní atrakci vrchní sládek Aleš Potěšil.

Výroba původního břevnovské­ho piva byla ukončena už v roce 1889, objekt pivovaru byl později zbourán při rozšiřován­í Patočkovy ulice. Teprve před šesti lety si majitelé začali pronajímat jinou část hospodářsk­ých budov přiléhajíc­ích ke klášteru a začali s výrobou dnes velmi oceňovanéh­o piva. K dostání je nejen v místní pivnici, ale i v několika dalších pražských restaurací­ch.

 ??  ??
 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Břevnovský klášter Kolem baziliky svaté Markéty se rozkládá areál, kde se dá odpočívat, procházet se i ochutnat světlý i tmavý ležák.
Foto: archiv MAFRA Břevnovský klášter Kolem baziliky svaté Markéty se rozkládá areál, kde se dá odpočívat, procházet se i ochutnat světlý i tmavý ležák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia