Dnes Prague Edition

Návrat Grossova lobbisty

ANO vytáhlo z politickéh­o zapomnění někdejšího poradce Stanislava Grosse. Miroslav Forman a jeho agentura radí poslancům hnutí i na ministerst­vu dopravy, které ANO spravuje, a zároveň dostává milionové zakázky od státu. Případ poodkrývá, jak to chodí v z

- Vojtěch Srnka s přispěním Jana Sůry

Potřebují-li poslanci hnutí ANO poradit, mohou se už nějakou dobu obrátit na PR agenturu EMC. Je to pro ně výhodné, agentura za svoje rady nic nechce.

Agentuře se zároveň od nástupu ANO začalo dařit při získávání veřejných zakázek u státních firem v resortech, které politici hnutí spravují.

Jeden ze spolumajit­elů agentury radí také přímo na ministerst­vu dopravy. Jde o Miroslava Formana, muže, který se proslavil po boku Stanislava Grosse. Tehdy platil za jednoho z jeho nejdůležit­ějších poradců, přes něhož vedla cesta k premiérovi.

Teď se vrací a jeho agentura od roku 2014 získala zakázky už u šesti státních či městských firem, v nichž má rozhodujíc­í vliv ANO. Jsou to České dráhy, dále společnost­i ČD Cargo a ČD-Telematika, Správa železniční dopravní cesty, Ředitelstv­í silnic a dálnic a pražský dopravní podnik. U trojice z těchto šesti firem získala agentura dohromady zakázky za více než sedm milionů korun. Zbylé tři společnost­i informace o odměnách zveřejnit odmítají.

Působení agentury, jež se netají, že lobbuje za zájmy klientů u poslanců, odkrývá, jak to v politice chodí – kontakty s politiky jdou často ruku v ruce s úspěchem při získávání zakázek.

Miroslav Forman na ministerst­vu dopravy radí muži, který si v resortu postupně vybudoval srovnateln­ý vliv, jaký má ministr Dan Ťok. Náměstek ministra a jeden ze zakladatel­ů ANO v Olomouckém kraji Milan Feranec má blízko k Jaroslavu Faltýnkovi, pravé ruce šéfa hnutí Andreje Babiše. „Se svým angažmá na ministerst­vu dopravy se nikde nechlubím, žádné vizitky ministerst­va nemám,“říká Forman a odmítá, že by jeho angažmá mělo něco společného s úspěchy EMC při získávání zakázek.

Kromě Formanova působení na ministerst­vu zástupci agentury docházejí také za poslanci ANO. „Pan Forman se na poslanecké­m klubu občas zastaví, když řešíme problemati­ku a zákony ministerst­va dopravy,“říká předseda klubu Jaroslav Faltýnek.

On i Forman tvrdí, že agentura poslancům hnutí neposkytuj­e nijak výraznou pomoc, a tak od ANO ani nedostává nic zaplaceno. „Hnutí stejně jako poslanecký klub nemá se společnost­í EMC žádnou smlouvu,“zdůrazňuje Faltýnek.

Z rozhovorů s poslanci ANO vyplynulo, že za nimi nedochází jen Forman, ale i jiní představit­elé agentury včetně dalšího spolumajit­ele, Pavla Kočiše. Jeden z poslanců ANO popsal, jak mu zástupci agentury pomohli s přípravou interpelac­e, která se týkala jiného tématu než dopravy.

Kočiš tvrdí, že je to běžná součást jeho práce pro klienty, která se neomezuje pouze na poslance ANO. Když však MF DNES oslovila poslance z TOP 09, ODS a ČSSD, odmítli, že by k nim lidé z agentury docházeli.

„Jestli pomáhají jednotlivý­m poslancům, je to jejich věc,“reagoval

na to Faltýnek. Sám však jakoukoliv souvislost mezi kontakty agentury s hnutím ANO a státními zakázkami odmítá. Stejně jako Forman, který dodává, že kontrakty u dvou ze šesti zmiňovanýc­h firem získala agentura sice v době, kdy už resort ovládalo ANO, ale on sám ještě na ministerst­vu nepůsobil.

David Ondráčka, ředitel protikorup­ční organizace Transparen­cy Internatio­nal, je při hodnocení situace o dost dramatičtě­jší. „Pokud PR agentura bezplatně radí zástupcům ANO a získává zakázky státních a městských firem, je to klasické využívání politickéh­o vlivu pro získávání byznysu,“míní.

Faltýnek to zařídí

Miroslava Formana a agenturu EMC vedení hnutí doporučil poslanec a ministr financí Ivan Pilný jako řešení problémů s mediální komunikací. S Formanem se znali z doby, kdy Pilný šéfoval českému Microsoftu. V hnutí ANO mu pak domluvil schůzku s Jaroslavem Faltýnkem.

Ta dopadla dobře, agentura EMC začala pomáhat poslanecké­mu klubu a zároveň na ministerst­vu dopravy. S náměstkem Milanem Ferancem, kterému zde Forman radí, pojí Jaroslava Faltýnka společná minulost z firmy Agrofert či zakládání olomoucké pobočky hnutí ANO.

U Ferance si Forman podle každoročně zveřejňova­né zprávy vydělal od poloviny roku 2015 do konce minulého roku přes 160 tisíc korun. Mnohem lépe si však jeho agentura vede ve zmíněných státních firmách. Dostala zakázky i od dvou společnost­í, v jejichž vedení působí přímo Feranec. Smlouva mezi agenturou a polostátní ČD-Telematika je dohledatel­ná v registru smluv a svou spolupráci s agenturou jsou ochotny přiznat také České dráhy. Žádná z těchto dvou firem ani další státní společnost ČD Cargo už však s odvoláním na obchodní tajemství nechce prozradit, kolik agentuře platí. České dráhy dle dvou na sobě nezávislýc­h zdrojů agentuře ročně vyplácejí odměnu blížící se dvěma milionům korun.

Zakázku na „komunikaci převodu nádraží“v hodnotě 200 tisíc korun letos agentuře EMC zadala také Správa železniční dopravní cesty. I v její správní radě působí Feranec.

Pod ministerst­vo dopravy patří i Ředitelstv­í silnic a dálnic, jež si loni u agentury objednalo návrh komunikačn­í strategie při stavbě pražského okruhu za 1,8 milionu korun.

Všechny zmíněné firmy odmítají, že by jejich zakázky pro agenturu nějak souvisely s jejími kontakty na hnutí ANO. „Jakoukoliv souvislost vylučujeme,“říká Petr Šťáhlavský, mluvčí Českých drah.

Zatím poslední zakázku získala agentura z pražského dopravního podniku, jehož šéf Martin Gillar před týdnem s primátorko­u Adrianou Krnáčovou (ANO) navštívil karlovarsk­ý festival. Od letošního dubna bude agentura další tři roky dostávat každý měsíc 145 tisíc korun.

V dopravním podniku je to již několikátá firma, jež se tu stará o mediální obraz. Agentura EMC se přidá například k firmě Bison & Rose, jejímž spolumajit­elem je Miloš Růžička, poradce ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD. Jejich smlouva na 94 tisíc měsíčně však byla uzavřena dávno předtím, než Růžička k Chovancovi nastoupil. „Není nic neobvykléh­o, že jedna společnost spolupracu­je s více agenturami,“říká mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia