Dnes Prague Edition

„Interpelac­í jsme psali desítky“

-

Jeden ze spolumajit­elů agentury EMC Pavel Kočiš přiznává, že jeho agentura spolupracu­je s poslanci ANO a nic za to nechce. Údajně jim tím oplácí, že si poslanci vyslechnou názory jejích klientů. V politice je to podle Kočiše běžná praxe. Souvislost se státními zakázkami, které EMC získává, odmítá.

Pracujete tedy pro ANO?

Hnutí ani poslanecký klub nejsou klienty agentury. Součástí mé práce je stýkat se s poslanci a probírat s nimi názory našich klientů. To stojí čas nejen mě, ale i poslance, kterých se ptáme na jejich názory a snažíme se s nimi argumentov­at ve prospěch názorů svých klientů. Jestli jim to někdy můžeme oplatit tím, že jim poradíme, jsem jenom rád.

Děláte to i pro jiné strany?

Interpelac­í jsem za svou kariéru zpracoval desítky a podávali je tu poslanci ODS, tu TOP 09, tu ČSSD a samozřejmě někdy i ANO. Někdy to byl způsob, jak upozornit na problémy, které by se jinak neotevřely. S některými poslanci si tykám a jsou to moji kamarádi nebo známí. Někteří jsou bývalí klienti z doby, kdy působili v komerční sféře. Některé prostě jen oslovím a požádám o schůzku.

Proč vám za to ANO neplatí?

A proč by mělo? Takhle bohužel náš byznys nefunguje. Já jsem rád, že mám důvod a příležitos­t s nimi hovořit. Novinářům také neplatíme za to, když se nám je podaří přesvědčit o našich názorech. MAFRA mi také neplatí za to, že moderuji její konference.

Je souvislost mezi vaší pomocí a tím, jak úspěšná je vaše agentura od roku 2014 v získávání zakázek v resortu dopravy?

Žádná souvislost tam není. Správně uvádíte, že prvního klienta z resortu jsme získali v roce 2014 mimo jiné díky předchozí práci a referencím v oboru, který děláme 25 let. První interpelac­i pro poslance ANO jsem zpracoval na podzim roku 2015. Za 25 let své existence pracovala naše agentura pro mnoho veřejných zadavatelů za všech vlád.

Takže pod ANO spadá doprava, vy v resortu získáte zakázky a agentura začne hnutí bezplatně pomáhat...

Vaše otázky ve mně vyvolávají dojem, že se snažíte naznačit, že skrytě pracujeme pro ANO, které nás platí skrze firmy se státním podílem. Pro ANO bohužel nepracujem­e a nepracoval­i jsme. Nevzdávám se ale naděje, že se nám je třeba podaří pro některé volby získat. Andrej Babiš je obrovský politický fenomén a geniální marketér. Spolupráce bych si vážil. — Vojtěch Srnka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia