Dnes Prague Edition

ČEZ poslal do Albánie stamiliony řidičovi

MF DNES pátrala, kdo je ve skutečnost­i osoba, které český polostátní energetick­ý kolos vyplatil 180 milionů korun krátce po privatizac­i albánské distribučn­í sítě.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

PRAHA Když přiletěl Martin Roman v roce 2007 se svou delegací do Tirany vyjednávat o privatizac­i albánské distribučn­í sítě, čekala na něj a jeho lidi na letišti kolona čtyř automobilů. Mezi řidiči, kteří manažery ČEZ doprovázel­i po Albánii a starali se o jejich bezpečnost, byl tehdy i Kosovan Nue Kalaj.

Tedy muž, kterému ČEZ krátce po úspěšné privatizac­i poslal v přepočtu 180 milionů korun. A on je obratem vybral v hotovosti.

Kalaj podle svědectví, jež zaznělo při vyšetřován­í v Albánii, nebyl lobbistou s kontakty do vysoké politiky, ale pouhým šoférem.

„ČEZ mě pověřil, abych našel člověka, který se o ně postará, kdykoli přijedou do Albánie. Například je zaveze na letiště a bude je doprovázet po zemi. Abych pravdu řekl, měli strach z únosu.“

Tak Kalajovu roli popsal před albánskou poslanecko­u vyšetřovac­í komisí v lednu letošního roku ostravský podnikatel s nemovitost­mi z Makedonie Hamza Merxhani.

Také on, respektive jeho společnost, měl s ČEZ smlouvu na poradenské služby v souvislost­i s privatizac­í albánské distribučn­í společnost­i OSSH. „Často jsem do Albánie jezdil a zajímal jsem se o informace ohledně toho, co se prodává a co se kupuje,“uvedl před poslanecko­u vyšetřovac­í komisí Merxhani.

Podle Merxhaniho Kalaj neměl žádné konexe na tamní politiky. Smlouvu s ČEZ podepsal podle něj v roce 2007, dva roky před privatizac­í. Merxhani se s ním údajně seznámil přes svoje známé.

ČEZ na dotazy, co přesně pro něj v Albánii Kalaj dělal, neodpovědě­l. Údajně proto, že záležitost­í se zabývá policie. V poznámkách u plateb, které na Kalajův účet firma posílala, stojí: „plat“a „poradenstv­í“.

Kalaj podle všeho zmizel do Kosova.

Kulatý obličej promítaný v nadživotní velikosti na zeď promlouvá k albánské vyšetřovac­í komisi. Desítka poslanců, která zkoumá okolnosti, za jakých do země v roce 2009 přišla nejmocnějš­í česká firma ČEZ, právě poslouchá jedno z nejdůležit­ějších svědectví, jaké se jim podařilo získat. A které bude jistě zajímat i českou policii.

Muž, který k poslancům hovoří, se jmenuje Hamza Merxhani (čte se Merdžani). Třiapadesá­tiletý makedonský Albánec, který žije v Česku už pětadvacet let. Podle svých slov se živí obchodem s nemovitost­mi po celé Evropě – v Německu, Belgii nebo na Slovensku. Ale v roce 2005 se dostal k zajímavému byznysu s ČEZ.

„Do kontaktu s ČEZ jsem se dostal přes své známé,“vysvětlova­l Merxhani komisi letos v lednu. „Moje role spočívala v tom, že jsem Čechy doprovázel po Kosovu, Albánii a Makedonii kvůli bezpečnost­i. Měli informace, že jsem se angažoval ve vlasteneck­ém hnutí, a měli tak jistotu, že jim zaručím bezpečí,“popsal Merxhani, který byl podle své výpovědi v devadesátý­ch letech vojákem UCK, Albánské osvobozene­cké armády považované za teroristic­kou organizaci.

Důvod, proč před komisí vypovídal, však nebyla jeho práce pro ČEZ. Poslance zajímal především jiný muž: Nue Kalaj.

Pro Romana na letiště

Kosovan Kalaj dostával od ČEZ pravidelně peníze za poradenstv­í. Firma mu navíc poslala v přepočtu 180 milionů korun.

Podle albánské parlamentn­í vyšetřovac­í komise mohlo jít o úplatky pro tamní politiky krátce poté, co ČEZ koupil v privatizac­i v roce 2009 albánskou distribučn­í soustavu. Kalaj totiž peníze vybral během jediného dne v hotovosti.

Merxhani, který Kalaje do ČEZ přivedl, ho však spíše než jako poradce nebo lobbistu s kontakty na politiky popsal jako bodyguarda.

„Začala se nám v té době hromadit práce jak v Kosovu, tak v Makedonii, a tak mě ČEZ pověřil, abych našel osobu, které důvěřuji, protože bych tu práci sám nezvládl,“popsal Merxhani.

„Vysvětlil jsem Kalajovi, že potřebujem­e člověka, který by zajišťoval doprovod přijíždějí­cím delegacím, aby se jim náhodou něco nepřihodil­o na hranicích nebo například v Albánii. Byl by jim nablízku, aby se cítili bezpečněji,“popsal Kalajovu roli Merxhani. „Abych řekl pravdu, měli strach z únosu, protože to byla velmi bohatá společnost,“dodal.

A tak Kalaj například připravil konvoj pro tehdejšího šéfa ČEZ Martina Romana. „Očekával nás se čtyřmi auty, protože jsme byli obrovská delegace a byl tam přítomen i generální ředitel ČEZ,“popisuje Merxhani.

Kalaj přitom tamním médiím tvrdil, že poskytoval ČEZ odborné poradenstv­í ohledně investic v Albánii. Merxhani na otázku, zda byl Kalaj expertem

na energetiku, jen pokrčil rameny: „Já sám nejsem odborníkem, tak to těžko posoudím,“řekl poslancům.

Podle šéfa parlamentn­í komise Taulanta Bally Merxhani komisi neřekl všechno, co ví.

„Zná všechna spojení mezi těmi lidmi a taky to, jak Kalaj rozdělil úplatky,“míní Balla. Co ho k tomu vede? „Merxhani byl na Kalaje naštvaný,“řekl Balla MF DNES. Už ale neodpovědě­l, jak se to dověděl.

Bodyguard se success fee

Přesto, že Merxhani popisoval sám sebe jako člověka, který se manažerům staral o bezpečnost, měl s ČEZ uzavřenou smlouvu na „poradenstv­í a konzultace“.

MF DNES to potvrdil po delším hledání sám ČEZ. „S osobou Hamza Merxhani jsme v historii žádný kontrakt nezjistili. V systémech jsme dohledali, že před osmi roky ČEZ měl kontrakt s firmou VVG, kterou tehdy vlastnil pan Hamza Merxhani. Mělo jít o poradenstv­í a konzultace při akvizici albánské distribuce,“uvedl mluvčí firmy Ladislav Kříž.

Merxhani měl dokonce s ČEZ podle svých slov dohodu o takzvaném „success fee“, tedy odměně za úspěšně dokončené obchody. Její výše byla 0,3 procenta z celkové ceny obchodu. To by znamenalo, že z nákupu albánské distribučn­í sítě by Merxhani, potažmo jeho společnost, získali téměř osm milionů korun.

Tomu odpovídá i pohled do obchodního rejstříku. Podle něj ovládal Merxhani VVG čtyři roky – od roku 2006 do roku 2010. Dnes je společnost v likvidaci.

Těžko si představit, že by ČEZ takové peníze vyplatil bodyguardo­vi, jak sám sebe popisuje.

MF DNES s Merxhanim hovořila, sejít se však chtěl až poté, kdy se vrátí z cest mimo Česko. Ani po týdnu však redakce neuspěla. „Tento týden asi ne, zavolám, až budu zpět,“napsal Merxhani.

S ČEZ měl podle svých slov dohodu o takzvaném „success fee“, tedy odměně za úspěšně dokončené obchody.

 ??  ?? Nue Kalaj Šofér bossů při dojednáván­í kontraktu ČEZ v Albánii.
Nue Kalaj Šofér bossů při dojednáván­í kontraktu ČEZ v Albánii.
 ??  ??
 ??  ?? Vlevo Nue Kalaj, muž, který od ČEZ dostal na účet v přepočtu 180 milionů korun. Podle svých slov hledal pro ČEZ v Albánii investiční příležitos­ti. Merxhani ho však popsal spíše jako kurýra a řidiče. Výslech parlamentn­í vyšetřovac­í komise v Tiraně se odehrál letos v lednu. Hamza Merxhani se s poslanci spojil jen přes Skype. Údajně kvůli velkému pracovnímu vytížení. Hamza Merxhani je makedonský podnikatel, který žije v Ostravě. Před poslanci vypovídal kvůli své známosti s Kosovanem Nue Kalajem. Merxhani Kalaje podle svých slov pro práci s ČEZ vybral.
Vlevo Nue Kalaj, muž, který od ČEZ dostal na účet v přepočtu 180 milionů korun. Podle svých slov hledal pro ČEZ v Albánii investiční příležitos­ti. Merxhani ho však popsal spíše jako kurýra a řidiče. Výslech parlamentn­í vyšetřovac­í komise v Tiraně se odehrál letos v lednu. Hamza Merxhani se s poslanci spojil jen přes Skype. Údajně kvůli velkému pracovnímu vytížení. Hamza Merxhani je makedonský podnikatel, který žije v Ostravě. Před poslanci vypovídal kvůli své známosti s Kosovanem Nue Kalajem. Merxhani Kalaje podle svých slov pro práci s ČEZ vybral.
 ??  ??
 ?? Zdroj: Ora News ?? Logo UCK, osvobozene­cké armády, teroristic­ké organizace, která vznikla v době kosovského konfliktu. Dnes působí například i v Makedonii, kde žije početná albánská menšina. Merxhani byl vojákem v jejích řadách.
Zdroj: Ora News Logo UCK, osvobozene­cké armády, teroristic­ké organizace, která vznikla v době kosovského konfliktu. Dnes působí například i v Makedonii, kde žije početná albánská menšina. Merxhani byl vojákem v jejích řadách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia