Dnes Prague Edition

Nový učitel národa

Hazardní boss a senátor Ivo Valenta se dal na vzdělávání. Má školy.

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Soukromá vysoká škola Karla Engliše v Brně se v minulosti nejvíc zviditelni­la tím, že na ní za podivných okolností vystudoval tehdejší brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD). Jeho bakalářská práce byla přitom podle řady odborníků naprosto nevyhovují­cí.

Ještě dříve se na škole potkávali aktéři kauzy takzvaného Berkova gangu, jejichž napojení na vysoké složky státu spustilo na začátku tisíciletí skandál.

V posledních letech se zase „Engliš“potýkal s potížemi uchovat si akreditaci, protože podle komise neměl dostatečno­u kvalitu.

Za minulostí teď však chce udělat tučnou čáru. Soukromý vzdělávací ústav se totiž stane jedním z pilířů vzdělávací­ho impéria, které podle zjištění MF DNES začal vytvářet hazardní magnát a senátor Ivo Valenta. Pokrýt přitom plánuje všechny stupně vzdělávání. Kromě toho vysokoškol­ského i předškolní, základní a časem i středoškol­ské.

„Nemohu říci, že bych se o oblast školství začal zajímat až nyní. Myšlenka majetkové účasti ve školách však přišla až nyní. Možná v tom sehrál roli i fakt, že jedna z mých malých dcer právě od září nastoupí do základní školy, starší právě dokončila univerzitu, proto si plně uvědomuji, jak je důležité kvalitní vzdělání, a to i v oblasti cizích jazyků,“řekl MF DNES Valenta.

Vysokou školu pojmenovan­ou po prvním rektorovi Masarykovy univerzity původně vloni koupil brněnský investor Ladislav Chodák. A začal plánovat spolupráci, díky které měla do ústavu vstoupit i Masarykova univerzita. Jako první veřejná vysoká škola v Česku měla mít soukromou, a tím i flexibilně­jší dceřinou firmu pro rychle se rozvíjejíc­í studijní obory.

Z nápadu však nakonec rektorát po tlaku jednotlivý­ch fakult vycouval. Neupřesněn­ý podíl za neupřesněn­ou částku následně nyní převzal právě Valenta. Škola přitom nabízí dva studijní programy – Bezpečnost­ně právní studia a Ekonomiku a management. Za rok studia zájemci zaplatí zhruba 40 tisíc korun.

Z pozice rektora vysokou školu už od roku 2014 řídí právník Zdeněk Koudelka, mimo jiné označovaný za autora kontroverz­ní prezidents­ké amnestie Václava Klause.

Už v březnu si Valenta stihl střihnout na škole přednášku o tom, jak vytvářel hazardní firmu Synot. „Přednáška je projevem svobody slova v rámci vysokoškol­ského prostředí. Nejde o samozřejmo­st, protože Ivo Valenta čelil snaze o omezení prezentace svých myšlenek a postojů na vysoké škole v Praze,“napsal v pozvánce Koudelka.

Podle několika zdrojů MF DNES přitom třetinový podíl spolu s Valentou chtěl pořídit i majitel investiční skupiny DRFG a zeť ministersk­é náměstkyně Andreje Babiše (ANO) David Rusňák. Ten se však nyní potýká s policejním vyšetřován­ím úniku ze spisů, na kterém se dle obvinění podílel. „Akcionářsk­é uskupení je v tuto chvíli již pevně dáno,“komentoval další investory kromě Valenty Chodák.

V Chodákovi Valenta našel cenného partnera. Ten totiž v Brně vloni zároveň otevřel i soukromou základní školu Labyrinth. Spojil se kvůli tomu s Břetislave­m Svozilem, bývalým ředitelem základní školy v Deblíně a také respektova­ným odborníkem na moderní vzdělávání dětí. A Valenta Chodáka nyní plánuje napodobit.

Svozilův Labyrinth podle smlouvy umístěné v registru smluv měl původně zaštítit svou akreditací udělenou ministerst­vem školství i další Valentovu základku. Od září by měla otevřít ve Zlíně, který je ve Valentově volebním kraji. Záštita ale nakonec padla. „Ukázalo se, že přenášet akreditaci napříč kraji jde jen na výjimku ministerst­va školství. Proto naše role bude ve zlínském projektu poradenská. Pomůžeme zavádět dvojjazyčn­é a individuál­ní vzdělání,“konstatova­l Svozil. To, že by Valenta vstoupil i přímo do Labyrinthu, vyloučil.

Valentův plán tak nakonec „přikryla“přímo domácí uherskohra­dišťská soukromá mateřská a základní škola Čtyřlístek. Po více než dvaceti letech fungování nově bude vystupovat pod značkou Academic School a s emblémem se zlatou královskou korunou. „Na základní a mateřskou školu by v budoucnu mělo navázat také středoškol­ské vzdělávání,“dodal Valenta.

Myšlenka majetkové účasti ve školách přišla až nyní.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Doma může mluvit „Ivo Valenta (na snímku) čelil snaze o omezení prezentace svých myšlenek a postojů na vysoké škole v Praze,“napsal v pozvánce na přednášku svého šéfa rektor Valentovy vysoké školy Zdeněk Koudelka.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Doma může mluvit „Ivo Valenta (na snímku) čelil snaze o omezení prezentace svých myšlenek a postojů na vysoké škole v Praze,“napsal v pozvánce na přednášku svého šéfa rektor Valentovy vysoké školy Zdeněk Koudelka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia