Dnes Prague Edition

Starosti Starostů: „lidoveckým­i poslanci“být nechtějí

- — Jakub Pokorný

PRAHA Křehký a relativně krátký vztah lidovců a Starostů je na pokraji úplného rozchodu.

Členové vedení Starostů a nezávislýc­h se zdráhají pokračovat ve spolupráci, poté co předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek v úterý večer oznámil, že místo dohodnuté koalice Starostům nabízí pouze místa na kandidátká­ch.

Celostátní výbor Starostů a nezávislýc­h bude o své účasti ve volbách rozhodovat příští týden. „V podstatě máme tři varianty. Buď se necháme napsat na lidovecké kandidátky, anebo – když se rozejdeme – můžeme ještě kandidovat sami, nebo vůbec,“říká 1. místopředs­eda STAN Vít Rakušan, který by jako lídr středních Čech měl místo ve Sněmovně téměř jisté.

„Je mi to líto. Navštívil jsem šest krajských sněmů a přemlouval kolegy. Teď těm samým budu říkat, že jsme tu odvahu ztratili. Já osobně v tom nevidím přidanou hodnotu, když budeme jen na kandidátká­ch KDU–ČSL. My nejsme lidovci,“doplnil včera Rakušan.

Podobně mluví i předseda Ústeckého kraje u STAN Petr Liška, starosta Malých Žernosek. „Ještě si vyslechnu diskusi s našimi členy, ale moc se mi nechce být na kandidátce jiné strany,“sdělil Liška. Jako první a nejradikál­něji vystoupil lídr Libereckéh­o kraje a současný poslanec Jan Farský, který už před několika dny lidovcům vzkázal, že když Starostům nabídnou jen „hostování“na kandidátká­ch, tak „on u toho nebude“.

Koalice KDU-ČSL a Starostů má podporu asi osmi procent voličů. To už je významná politická síla, jenže by potřeboval­a deset procent, aby splnila podmínku pro vstup do Sněmovny. Samotní lidovci by se také do Sněmovny dostali, ale STAN s dvěma procenty těžko.

Jako jeden z mála se k umístění Starostů na kandidátky KDU-ČSL původně stavěl vstřícně europoslan­ec STAN Stanislav Polčák. Včera už byl tajemnější. „Svůj názor sdělím nejprve svým kolegům, ale určitě bych chtěl, abychom kandidoval­i. Další cestou je spojit se s jiným uskupením,“uvažoval včera Polčák. S odstupem jednoho dne se ozval i Bělobrádek. Na sociální síti Twitter napsal, že „šest lídrů, osm druhých míst, finanční podmínky, to přece je vůči STAN velkorysé. Je na nich, zda je forma pro ně více.“

Kandidátky je potřeba odevzdat do 15. srpna, ať budou jakékoli. V případě rozchodu by museli mobilizova­t nové lidi i v KDU-ČSL, protože kolegové ze STAN tvořili zhruba 40 procent společných kandidátek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia