Dnes Prague Edition

Maily manažerů jako důkaz proti ČEZ

- — Karel Hrubeš

Schůzka se synem je podle Nuela teď odložena na zítra po přijetí u PM. Uvedená slova poslal v lednu 2010 tehdejší šéf albánské dcery ČEZ Josef Hejsek Tomáši Pleskačovi, nynějšímu místopředs­edovi představen­stva firmy.

Pro albánské vyšetřovat­ele, kteří se zabývají privatizac­í tamní distribučn­í soustavy do rukou ČEZ, je uvedený mail jednou z nejzásadně­jších indicií o tom, že obchod neproběhl podle pravidel.

Synem, o kterém Hejsek píše, měl být totiž syn tehdejšího albánského premiéra (označeného PM – prime minister) Sali Berishy Shkelzen. Vše měl zařizovat „Nuel“, tedy Nue Kalaj, Kosovan, který od ČEZ dostal na účet v přepočtu 180 milionů korun.

Tamní poslanci mají podezření, že cena distribučn­í společnost­i, která byla oficiálně 102 milionů eur, se měnila i po uzavření privatizac­e v roce 2009. A že tamní vláda šla ČEZ v jednáních na ruku.

„Co lze očekávat od PM? Podle Nuela výsledky budou určitě pozitivní,“píše dál v mailu Hejsek.

Podobných mailů má vyšetřovac­í komise k dispozici několik. Jeden měl údajně poslat Kalaj přímo tehdejšímu řediteli ČEZ Martinu Romanovi a informuje ho v něm o tom, že si ČEZ v Albánii vybral špatné lidi do vedení firmy.

Podvrh, nebo skutečný důkaz?

Maily komise získala od jednoho ze svědků, který v parlamentu vypovídal. Podle šéfa vyšetřovac­í komise Taulanta Bally jde o člověka, který pro ČEZ dříve pracoval.

Expremiér Sali Berisha, který před komisí vypovídal, označil maily za podvrhy. A pravda je, že například některá slovní spojení v Hejskově mailu Pleskačovi působí poměrně uměle.

Poslanecká komise však o jejich pravosti nepochybuj­e a zahrnula je rovněž do dokumentac­e, kterou předala generálním­u prokurátor­ovi. Ten má teď vyšetřován­í v Albánii na starosti.

Místopředs­eda představen­stva ČEZ Tomáš Pleskač však ve svém dopise členy parlamentu varoval, že maily mohou obsahovat obchodní tajemství.

ČEZ na dotaz MF DNES, zda jsou maily pravé, neodpovědě­l. „Policie se na ČEZ obrátila ohledně staré bankovní transakce. S ohledem na fakt, že záležitost je v šetření, detaily není možné blíže komentovat,“zopakoval mluvčí firmy Ladislav Kříž.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia