Dnes Prague Edition

Sobotka bude privatizac­i OKD vysvětlova­t v září soudu

-

Pokračován­í ze strany 1 Podle státního zástupce stát prodal těžební firmu až příliš levně a vznikla mu tak škoda ve výši 5,7 miliardy korun. Příčinou měl být mimo jiné i posudek znalce Douchy. Ten nyní stojí před soudem spolu s někdejšími manažery Fondu národního majetku Pavlem Kutou a Janem Škurkem.

Doucha v posudku stanovil cenu státního podílu na dvě miliardy korun. Stát ho nakonec prodal za 4,1 miliardy. I tato částka však podle obžaloby byla až příliš nízká.

Podle revizního posudku objednanéh­o soudem, na který se čekalo několik měsíců, Doucha při posouzení hodnoty nezohledni­l přes dvacet dceřiných firem OKD. Znalec Kluz ze společnost­i Azet Konzult, která revizní posudek vypracoval­a, před soudem zpochybnil také metodiku ocenění. Podle Kluze měl Doucha nejdříve ocenit samotný podnik a podle toho až stanovit hodnotu cenu akcií státu. Doucha však rovnou ocenil samotné akcie.

K dispozici také Douchovi údajně chyběly klíčové podklady, bez kterých nemohl hodnotu podniku během několika málo týdnů stanovit. „Termín zpracování byl naprosto zkrácen a dle mých zkušeností nebylo možné v termínu vypracovat posudek, který by byl kvalitní,“prohlásil Kluz. Podle něj měl Doucha upozornit, že v takové situaci není možné kvalitní posudek zpracovat.

Doucha si za svým posudkem stojí a stejně jako další dva obžalovaní vinu odmítá. „Bylo to složité, nejasné a bude se to dál řešit pomocí svědků,“zhodnotil včerejší jednání Doucha. Podle soudkyně Fialové by však verdikt mohl padnout do konce roku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia