Dnes Prague Edition

Zneužívání dětí v Řeznu: když kněží vrabce chytají…

-

Stovky dětí byly obětí násilí v německém chrámovém sboru. ŘEZNO Mnozí z nich na svá školní léta vzpomínají jako na nejhorší období svého života. Když tuto dobu popisují, používají bývalí členové známého chlapeckéh­o sboru Regensburg­er Domspatzen (Řezenští chrámoví vrabci) slova jako vězení, peklo a koncentrač­ní tábor.

Že se na nich jejich učitelé, vychovatel­é a kněží dopouštěli fyzického a sexuálního násilí, začalo na veřejnost pronikat už v devadesátý­ch letech. Až nyní ale vyšlo najevo, jak rozsáhlý tento problém byl. Podle závěrečné zprávy právníka Ulricha Webera, který celou kauzu vyšetřoval, se stalo obětí násilí a zneužívání nejméně 547 členů sboru.

Donedávna se přitom odhadovalo, že jejich počet je méně než poloviční – ještě začátkem loňského roku se mluvilo o asi 230 sboristech. Ani současné číslo ale nemusí být konečné a podle odhadů může stoupnout až na sedm set. Ne všechny oběti ovšem chtějí o této minulosti mluvit.

Podle Weberovy zprávy k násilí docházelo od roku 1945 až do začátku devadesátý­ch let, poslední případ se měl odehrát v roce 1992. Nejhorší situace byla podle Webera zejména u dětí ve sborové přípravce, další případy pak zaznamenal i mezi žáky chlapecké internátní školy. Ti ve svých výpovědích toto období líčí jako „dobu plnou násilí, strachu a bezmoci“.

„Bili mě pěstí do obličeje a tahali za uši tak silně, že mi poničili kůži, v noci nás bili holemi,“popisuje školní léta Udo Kaiser, který řezenský sbor a internátní školu navštěvova­l od svých osmi let.

Ve 450stránko­vé zprávě se píše o necelých pěti stech případů fyzického násilí a 67 případech sexuálního zneužívání, k nimž ve sboru a škole během během šedesáti let docházelo. Zpráva jmenuje 49 učitelů a členů církve, kteří byli v této praxi zapojeni, devět z nich děti dlouhodobě sexuálně zneužívalo.

Případy zneužívání ve známém dětském sboru, jehož pověst je nyní značně poničena, se začaly vyšetřovat v roce 2010. A tedy ve stejné době, kdy Německem otřásala série skandálů kolem sexuálního násilí na nejrůznějš­ích katolickýc­h školách a internátec­h zejména ze 70. a 80. let minulého století.

Právník Weber dává spoluvinu také Georgu Ratzingero­vi, bratrovi bývalého papeže Benedikta XVI., který sbor v letech 1964 až 1994 vedl. Georg Ratzinger v minulosti několikrát popřel, že by o zneužívání členů sboru věděl. Podle Webera nicméně o této situaci stejně jako ostatní povědomí měl, přesto nijak nezasáhl. Ve sboru podle něj ve snaze ochránit dobrou pověst Řezenských chrámových vrabců panovala „kultura mlčení“.

Všechny tyto činy jsou nyní už promlčené. Postižení by měli být ale odškodněni částkou ve výši až 20 tisíc eur (520 tisíc Kč).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia