Dnes Prague Edition

Polská vláda útočí na soudy. Proti je prezident i Unie

-

Zákony o reformě soudnictví, které měly vládě strany Právo a spravedlno­st umožnit ovládnout soudy, narazily nejen u opozice, EU, ale i u prezidenta Andrzeje Dudy. dobré slovo, se díky tomu náhle stal zdrojem naděje, že se podaří rozbít trvající mocenský monopol Kaczynskéh­o strany. Ta má sice jen těsnou většinu v Sejmu, ale přesto krok po kroku ovládá a mění celý stát, podle názoru opozice směrem k autoritati­vnímu režimu.

Opozice doufá, že Duda může zabránit PiS přijmout zákony, které by podřídily polské soudnictví vládním politikům. Vyzývá proto prezidenta, aby vetoval i další dva zákony o soudech, podle nichž by například mohl ministr spravedlno­sti jmenovat soudce Nejvyššího soudu. „Včera jsme radostně přivítali gesto prezidenta, ale je třeba skutečné politické gesto,“řekl šéf opoziční Občanské platformy Grzegorz Schetyna.

Přesvědčov­at prezidenta o vetování celého balíku navrhovaný­ch zákonů se vydal i předseda umírněně opoziční Lidové strany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, který připustil, že reforma je třeba, ale nesmí dojít k tomu, aby si vláda podřídila soudy.

Polští politologo­vé ale varují, že Dudovo gesto neznamená rozchod se stranou, ze které vzešel. „Svým návrhem se prezident pokusil vyjít vstříc očekáváním obou stran, vládě i opozici,“soudí politolog Piotr Wawrzyk z Varšavské univerzity. Dalším Dudovým motivem může být zmírnění problémů, které může přijetí zákonů Varšavě přinést ze strany Bruselu a partnerů v EU.

Evropská komise si včera nebrala vůči návrhům zákonů servítky. „Zlikvidova­ly by jakoukoliv zbývající nezávislos­t soudů a dostaly by soudní systém pod plnou politickou kontrolu vlády,“řekl místopředs­eda Komise Frans Timmermans.

Komisaři, kteří se Polskem včera zabývali, dali jasně najevo, že pokud budou zákony přijaty tak, jak byly předloženy, Komise navrhne označit Polsko „za stát, v němž jsou závažně a trvale porušovány hodnoty, na nichž je EU založena“. To neznamená nic menšího, než že Polsko přestává být z pohledu EU demokratic­kým a právním státem.

To může vyústit i v to, že Varšava ztratí hlasovací právo v Unii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia