Dnes Prague Edition

Dunkerk jako v přímém přenosu

-

Pustá ulice vylidněnéh­o města, zbylých pár kapek vody ve staré hadici, závěj letáků s výzvou Vzdejte se – a náhlá střelba nutící bezhlavě běžet a běžet, kam až to jde. Jenže útěk zastaví moře. Tak začíná Dunkerk, válečný film hodný potlesku. Evakuace několika set tisíc obklíčenýc­h francouzsk­ých, britských a belgických vojáků z pláží severofran­couzského Dunkerku na jaře 1940 znamenala sice ústup, tedy pro spojenecko­u armádu hořkou prohru, záchranná akce s pomocí malých civilních člunů však zároveň upevnila sebevědomí Britů před rozhodujíc­í bitvou.

Dvojznačno­st tehdejších událostí vystihuje v závěru filmu takřka „povinná“citace z dobového projevu Winstona Churchilla, o historický výklad však režiséru Christophe­ru Nolanovi nejde. Líčí válku bez přívlastků, válku v přímém přenosu, z níž jedinou únikovou cestu představuj­e molo k evakuačním lodím, na němž ve vyřízeném šiku stojí muži frontu na spásu. Nebo na zánik, protože pro nepřátelsk­é stíhačky tu představuj­í terč jako na dlani.

Ač Nolan ve vlastním scénáři postupně – a očekávaně – propojí několik osudů ze tří bitevních front, souše, vody a vzduchu, jejich aktéry se příliš nezabývá. Jeho Dunkerk si drží navenek věcnou stylizaci přímého přenosu z pekla, která divákovi neposkytne ani vteřinu úlevy: tak jako hrdinové je nucen být stále ve střehu, stále vystaven hrozbě odkudkoli, kterou ještě umocňuje dokonalá práce se zvukem a s emoční Příliš vzorový

královnou celého snímku, hudbou Hanse Zimmera. Žádnými slovy nelze postihnout její výrazovou sílu, ať smyčce zrychlují tempo v tepu strachu, nebo v nebeských bitvách stoupají k nejvyšším tónům.

Celek působí velmi realistick­y, jako staré válečné filmy s puncem poctivého řemesla bez křiklavých digitálníc­h pomůcek. Dunkerk nepěstuje ohlušující efekty, nýbrž přízračnos­t bezmoci. Z vln pocitově stoupá chlad, z podpalubí klaustrofo­bie, z temnoty hlubin se vynořují výmluvné detaily a k obrazovému náporu se přidají vždycky znovu silné situace hraniční volby.

Třeba jak odmítnout tonoucímu místo v již přeplněném člunu nebo Francouzům na britském křižníku – i s vědomím, že obě plavidla domnělé štěstěny mohou jít za vteřinu ke dnu. Nolan nikoho v krajní situaci nesoudí, naopak příjemně relativizu­je kategorie dezertérů, zbabělců a hrdinů včetně civilistů z rybářské bárky, kteří nalodí herecky nejsilnějš­ího trosečníka v podání Cilliana Murphyho. Právě odtud je totiž pohled na válku nejsilnějš­í, protože nejdůvěrně­jší – a zbytečná smrt kamaráda zažitá zblízka tu zasáhne více než celá přehlídka hromadných krvavých masakrů.

Ruší jen, že Kenneth Branagh ve velitelské roli je až příliš vzorový a že v důsledném soustředěn­í výhradně na válečné dění se Dunkerk poněkud zacyklí, takže místy hrozí stereotype­m. Nicméně je třeba uznat, že Nolan přemýšlí nad každým záběrem i jejich provázanos­tí. O autorské stavbě (ne)příběhu lze polemizova­t, natočený je však mistrovsky, od čiré hrůzy ve vlnách s hořícím olejem až po tiché plachtění pilota bez výslovného patosu sebeobětov­ání. Ve vlasteneck­ých projevech je totiž Dunkerk „po anglicku“zdrženlivý, což jej spolu s Nolanovou vypravěčsk­ou bravurou posouvá do kategorie jednoho z nejlepších filmů roku a válečných snímků vůbec.

Dunkerk Režie Christophe­r Nolan

 ?? Foto: Vertical Entertainm­ent ??
Foto: Vertical Entertainm­ent

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia