Dnes Prague Edition

Twin Peaks představuj­e svou tajemnou historii

-

V češtině vychází román Tajná historie Twin Peaks. PRAHA Seriál Městečko Twin Peaks si všichni spojují především s režisérem Davidem Lynchem. Málokdo si však vzpomene na Marka Fostera, jednoho ze scenáristů kultovního televizníh­o díla. Tomu nyní v Nakladatel­ství JOTA vyšla kniha Tajná historie Twin Peaks.

V tvůrčí dvojici Foster–Lynch byl Foster vždy tím praktičtěj­ším. Lynchovy často excentrick­é myšlenky a nápady překládal do tradiční televizní řeči, kterou se naučil během let práce na seriálu Poldové z Hill Street. Vždy se však snažil neporušit Lynchův jedinečný rukopis.

Po skončení Městečka Twin Peaks se nadále živil psaním. Svou energii už nevěnoval televizi, ale literatuře. Žádný z jeho románů se však do Česka nedostal. Fosterovo nejnovější dílo knihkupci označují za román, klasická vypravěčsk­á forma je mu však naprosto cizí. Trochu to vypadá, jako by za knihou stál spíše prapodivný David Lynch než racionální Mark Foster. Příběh totiž vypráví pomocí policejníc­h zpráv, útržků z novin, deníkových záznamů nebo krátkých příhod. Stejně jako v případě seriálu, který držela pohromadě otázka, kdo zabil Lauru Palmerovou, i Tajná historie Twin Peaks má své mystérium.

Zvědavost ve čtenáři budí postava Archiváře, o jehož totožnosti neví téměř nic. A tak čte dál a dál, aby se dozvěděl, kým ten tajemný muž vlastně je. Spousta fanoušků však na internetu uvádí, že Archivářov­a identita jim byla jasná téměř od první stránky. Stačí prý seriál a hlavně jeho hrdiny alespoň trochu znát.

Více než jako napínavý příběh však Tajná historie Twin Peaks poslouží jako takový malý studijní materiál. Bonus pro ty, kteří Twin Peaks nebudou mít nikdy dost. Ani po ne úplně vřele přijatém návratu seriálu na televizní obrazovky.

Co však zahraniční recenzenti i fanoušci dílu vyčítají, je přemíra spikleneck­ých teorií, kterými kniha oplývá. Je pravda, že Foster nešetří odkazy na ilumináty, konspirace­mi ohledně vraždy J. F. Kennedyho, zmínkami o yettim i o UFO.

Z knihy, která měla svým vydáním v USA nalákat na novou sérii seriálu, se tak stala spíše vlažná a rozpačitá pozvánka. Nejlépe to však shrnul jeden ze zklamaných čtenářů v internetov­é diskusi, který zmínil, že je jedno, jestli kniha bude dobrá, nebo špatná. Má v titulu Twin Peaks a to stačí. PRAHA Policistu převzatého z knih Václava Erbena už si ve filmech zahráli Jiří Vala a Jiří Kodet, v televizníc­h inscenacíc­h Petr Kostka či Karel Heřmánek. V seriálu, jejž Prima uvede zřejmě na podzim, si titulní roli zkusil Michal Dlouhý.

Jeho partnerku čili zubařku Gabrielu Steinovou představuj­e Vica Kerekesová, která svou hrdinku popsala slovy: „Ráda si hraje, je velmi ženská, moudrá a stejně jako kapitán Exner také tajemná.“

Vždy elegantní svůdník, který během řešení případů stíhá milostné aféry, představuj­e tradiční typ salonního, nikoli akčního kriminalis­ty. „Mám rád detektivky, v nichž nejsou honičky ani krev a které jsou chytré, což právě Kapitán Exner splňuje,“říká o seriálu Dlouhý.

Představit­elé ústřední dvojice se spolu před kamerou potkali poprvé a herečka přiznává, že vůči kolegovi Elegantní detektiv a tajemná zubařka

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia