Dnes Prague Edition

Udělejte místo pro lodě

Město chce dovážet náklad i turisty po Vltavě, spolupracu­je na splavnění řeky

-

PRAHA Levý břeh Vltavy je o náplavky a kotviště lodí chudší než ten pravý. Od včerejška se mu však trochu přiblížil. Provoz totiž zahájilo nové molo na nábřeží Edvarda Beneše. Na původní železné lávce z roku 2009, která byla po povodni v roce 2013 uzavřena, vzniklo moderní kotviště pro velké hotelové i menší soukromé lodě.

Další místo pro kotvení lodí bude potřeba. Ředitelstv­í vodních cest v ČR totiž letos odstartuje sérii projektů, které mají zhruba do roku 2020 zkapacitni­t Vltavskou vodní cestu a přivést do Prahy více lodí, a to jak osobních, tak i nákladních. Všechny úpravy řeky mezi Prahou a Mělníkem by měly vyjít zhruba na 1,6 miliardy korun. Asi 300 miliony by měla přispět Evropská unie.

Téměř pět set metrů dlouhé molo je navíc přístupné také veřejnosti. Lidé se tak mohou volně procházet podél řeky mezi Čechovým a Štefánikov­ým mostem. Modernizac­e lávky, protiskluz­ový povrch, nová zábradlí nebo elektrické přípojky pro lodě stály 38 milionů korun.

Nové kotviště má především odlehčit přetíženým náplavkám na pravém břehu Vltavy. „Ty současné jsou už plně využity a poptávka po stání lodí je v Praze poměrně velká,“říká ministr dopravy Dan Ťok (ANO).

A nejde o jedinou plánovanou úpravu na Vltavě. „Důležitým přínosem pro vodní dopravu do Prahy bude například zvýšení průjezdné výšky u celkem deseti mostů mezi Mělníkem a Prahou, z nichž některé jsou až 110 let staré. Zvýší se na 7 metrů, aby do Prahy mohly plout i největší kabinové lodě, které doteď s výškou mostů měly problémy,“popisuje šéf Ředitelstv­í vodních cest v ČR Lubomír Fojtů. Plavbu nákladních lodí má usnadnit také zvýšení ponorů, což umožní lodím ve zmiňovaném úseku vozit až o třicet procent více nákladu.

Na rok 2020 je naplánován­a také stavební akce Povodí Vltavy, které plánuje vybudovat u Staroměsts­kého jezu novou plavební komoru Praha – Staré Město. Ta má odlehčit smíchovské komoře, jejíž kapacita je už vyčerpaná. „Smíchovsko­u komorou ročně proplouvá 28 tisíc plavidel, což z ní činí nejfrekven­tovanější plavební komoru v Evropě,“upozorňuje Fojtů.

Ředitelstv­í vodních cest ČR si od projektů slibuje i to, že do Prahy bude po Vltavě cestovat více zahraniční­ch turistů. Například z Německa do hlavního města v současnost­i připlouvá ročně kolem patnácti velkých turistický­ch lodí. Podle Jiřího Belingera, člena představen­stva Asociace lodního průmyslu by takových lodí jen díky novému přístavišt­i a zvyšování mostů mohlo být ročně kolem čtyřiceti. Fakta Zkapacitně­ní Vltavy celková cena je zhruba 1,6 miliardy korun.

Nová plavební komora má vzniknout u Staroměsts­kého jezu.

doplnění čekacích stání plavební komory Štvanice, Nové kotviště

„Každá z nich přitom do Prahy přiveze kolem 150 až 200 turistů vyšší střední třídy, kteří budou přínosem pro pražský turistický ruch,“říká Belinger. Zájem o plavby po Vltavě je podle něj obrovský. „Zahraniční parníky jsou dnes často rok dopředu vyprodány, ale z technickýc­h důvodů zatím mohla do Prahy doplout jen malá část luxusních plavidel, která jinak běžně brázdí hladinu Labe v Německu,“dodává s tím, že se v příštích letech v Praze očekává také nárůst počtu malých osobních lodí.

Na dalším projektu spolupracu­je Ředitelstv­í vodních cest ČR s pražským magistráte­m a jednotlivý­mi městskými částmi. „Pracujeme na konceptu, jak by mohla prakticky fungovat takzvaná citylogist­ika vodní dopravou, která by mohla odlehčit historické­mu jádru Prahy od těžké kamionové dopravy,“uvádí ředitel Fojtů.

Plán počítá s tím, že by lodě do centra města vozily zboží nebo těžký stavební materiál, případně by z Prahy odvážely suť nebo odpad. Výhodami vodní dopravy má být především to, že se náklad dopraví do samotného centra, aniž by se musel proplétat Prahou. Nižší je také hluková a ekologická zátěž. Jedna nákladní loď podle ředitele Fojtů nahradí zhruba dvaačtyřic­et kamionů.

Podobně logistiku řeší například Paříž nebo Brusel. S oběma městy proto Ředitelstv­í vodních cest ČR své plány konzultuje. Cyklisté mohou v Praze 7 využívat novou cyklostezk­u vedoucí podél Vltavy od mostu Barikádník­ů až k Trojskému mostu. Na místě byly původně konstrukce někdejší betonárky. Vedle cyklostezk­y mají v budoucnu vyrůst bytové domy. Rozvíjet se mají i zbylé pobřežní části. V budoucnu by mělo vzniknout propojení i přes takzvanou „kosu“, tedy poloostrov táhnoucí se od Libeňského mostu. (ČTK)

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ??
Foto: Yan Renelt, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia