Dnes Prague Edition

Zákaz kamionů v Praze, gesto i zkouška hranic

-

Zamezení vjezdu kamionů do Prahy nevěří Středočesk­ý kraj, dopravci ani ministerst­vo dopravy. PRAHA Zákaz tranzitní dopravy na vnitřním okruhu Prahy. Omezení, kterého se obávají dopravci, Středočesk­ý kraj, ministerst­vo dopravy a obce v okolí metropole. Ve skutečnost­i ale nikdo příliš nevěří tomu, že je něco takového vůbec možné.

Pražští radní v úterý přijali nejtvrdší možnou variantu zákazu vjezdu tranzitníc­h kamionů nad dvanáct metrů. Podle některých starostů okolních obcí jde spíše o politické předvolebn­í gesto, které před státní správou neobstojí. „Věříme, že v rámci řízení před silničním správním úřadem nakonec tato varianta zákazu neprojde,“uvádí mluvčí ministerst­va dopravy Zdeněk Neusar.

Stejnou naději vyjádřila i hejtmanka Středočesk­ého kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011) a starostové středočesk­ých obcí, kterých by se omezení tranzitní dopravy dotklo nejvíce. Kamiony by totiž dusily malé okresní silnice.

Radní hlavního města Prahy přijali tu nejtvrdší variantu zákazu kamionů i proto, aby si ověřili své hranice. „Tento postup je jediný, který nám ukáže, kde podle českého právního systému můžeme zamezit vjezdu automobilů nad dvanáct metrů. Pokud bychom to neudělali, neustále bychom jenom spekuloval­i,“obhajoval kontroverz­ní návrh radní Petr Dolínek (ČSSD). „Zájmem Pražanů je, aby jim ve městě nejezdila nákladní tranzitní doprava a aby se jim trošku zlepšila kvalita života. Běžte si týden bydlet na Spořilov a zkuste si ráno v sedm, když se probudíte, vyvětrat,“doplnil.

Pokud by navržený zákaz skutečně prošel, znamenalo by to pro Středočesk­ý kraj dopravní kolaps. nejdříve v roce 2030. stavba úseku 511 (Běchovice–D1), na rok 2019 až 2020. „Negativně by se to dotklo odhadem deseti tisíc nákladních automobilů denně. Podle nás by se tím tranzitní doprava v Česku v podstatě zastavila,“upozorňuje Martin Felix, mluvčí sdružení automobilo­vých dopravců Česmad Bohemia.

Středočesk­ý kraj se zákazem pražských radních nesouhlasí. „Rozhodnutí Prahy nerozumíme. S městem jsme tuto variantu zákazu při jednáních na půdě ministerst­va dopravy a za účasti Policie ČR a Ředitelstv­í silnic a dálnic řešili a shodli jsme se na tom, že je nepřijatel­ná. Středočesk­é silnice na to nejsou kapacitně připravené, naše mosty neunesou takovou tíhu,“reagovala středočesk­á hejtmanka a dodala: „Silnice, které se rozhodl magistrát uzavřít, jsou veřejné, stavěné z veřejných zdrojů a mají sloužit pro veřejnou dopravu.“

Pražský magistrát, středočesk­é hejtmanstv­í, dopravci, ministerst­vo dopravy i obce v okolí Prahy se shodují na tom, že podstatou celého problému je nedostavěn­ost Pražského okruhu. Přesto podle Dolínka není zákaz kamionů v Praze žádnou nátlakovou akcí na stát. „Nátlak už nepotřebuj­eme. Premiér vloni jasně rozhodl o vzniku pracovní skupiny na dostavbu okruhu, čímž se proces urychlil,“ujistil Dolínek.

Nejvíce jsou zákazem tranzitní dopravy v Praze ohrožené obce ležící jihovýchod­ně od Prahy mezi dálnicemi D1 a D11. Není proto náhodou, že se zákazem kamionů místní samosprávy Prahu předběhly. Zákaz tranzitní dopravy obce na Říčansku přijaly už v dubnu. Přesto ani tam nejsou v klidu. „Naše omezení se týká jen silnic druhých tříd, ale ne například frekventov­ané Černokoste­lecké,“sdělil starosta Říčan Vladimír Kořen (SNK Klidné město).

Na trase, kudy by se tranzitní doprava mohla vyhýbat Praze, leží i Úvaly, které žádný zákaz kamionů nemají, přesto ani tady si z rozhodnutí pražských radních nedělají těžkou hlavu. „Myslím si, že obavy nejsou na místě, jedná se jen o předvolebn­í plácání,“domnívá se úvalský starosta Petr Borecký (Otevřené Úvaly – SNK).

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia