Dnes Prague Edition

Až sto tisíc na ruku. Firmy si přetahují lidi

- Veronika Němcová redaktorka MF DNES

Náborový příspěvek. A hodně vysoký. To je jeden ze způsobů, kterými se firmy zoufale snaží nalákat lidi do nedostatko­vých profesí. Ani to však mnohdy nezabírá. PRAHA Dostanete bonus od zaměstnava­tele v řádu desítek tisíc korun. Jediné, co pro to musíte udělat, je podepsat pracovní smlouvu a nějaký čas ve firmě vydržet.

Firmy lákají na takzvaný náborový příspěvek dělníky, operátory výroby, skladníky nebo programáto­ry.

Hlavně v dělnických profesích se peníze „za přestup“osvědčily. Slyší na ně hlavně ti, kteří míří za prací do jiného regionu a se změnou práce musí řešit třeba i bydlení.

„Náborový příspěvek pak mohou využít například na složení kauce, když si pronajímaj­í byt,“míní marketingo­vá manažerka personální agentury Grafton Rescruitme­nt Jitka Součková.

Výše odměny za nástup do firmy se může vyšplhat na desítky tisíc korun, a to i u méně kvalifikov­aných profesí. Například jihlavská firma Bosch Diesel nyní nabízí náborový příspěvek pro dělníky ve výši 30 tisíc korun a nástupní plat až 29 tisíc.

Zatímco pro pracovníky mířící do výroby to může být velká motivace ke změně zaměstnava­tele, u vysoce kvalifikov­aných profesí už to takové lákadlo není. To potvrzuje například IT specialist­a Michal Hroch. Jeho povolání patří k nejžádaněj­ším a nejlépe honorovaný­m. Některé firmy v oboru nabízejí při podpisu smlouvy bonus 20 až 40 tisíc korun, ve výjimečnýc­h případech až sto tisíc. Hrocha by to však ke změně zaměstnava­tele nepřimělo. „Záleží spíš na jiných věcech. Hlavně na náplni práce a na tom, jak je zajímavá,“říká.

Jeho slova nepřímo potvrzuje personalis­tka Součková. „IT specialist­ů je tak málo, že tam už firmám nepomůže snad nic,“říká s nadsázkou. Pokračován­í na

IT specialist­ů je tak málo, že tam už firmám nepomůže snad nic. Jitka Součková manažerka personální agentury

Pokračován­í ze str. 1 Problém je momentálně palčivý hlavně v Brně, kde v posledních letech vznikla řada startupů, o které se lidi navzájem přetahují. Jako příklad personalis­tka Součková uvádí engineerin­govou firmu, která loni v jihomoravs­ké metropoli hledala zkušené softwarové vývojáře, kterým nabízela náborový příspěvek v řádech stovek tisíc korun.

Firmy často nabízejí nástupní bonus v kombinaci s dalšími benefity, jako je třeba firemní ubytování, pružná pracovní doba nebo svozové autobusy. Podle Zdeňka Štěpánka z tiskového oddělení Škody Auto, která vyplácí nástupní bonus 12 tisíc, se proto nedá jednoznačn­ě říct, jak moc tento bonus nové zaměstnanc­e přitahuje.

Náborové příspěvky využívají vedle soukromých firem také státní instituce, například městská policie nebo nemocnice, které mají nedostatek personálu. Noví zaměstnanc­i ho dostanou nejčastěji po uplynutí zkušební doby, někdy až po roce, aby si je firmy pojistily. Jen výjimečně jej vyplácejí při nástupu.

Například Karlovarsk­ý kraj chce na podzim nabídnout náborový příspěvek 35 až 55 tisíc, aby přilákal zaměstnanc­e do sociálních služeb. Podmínkou je, že se člověk upíše minimálně na dva roky.

Podle Jitky Součkové má náborový příspěvek smysl hlavně v případech, kdy firma hledá víc zaměstnanc­ů na danou pozici nebo tam, kde mají firmy delší dobu nedostatek vhodných kandidátů.To je problém, s nímž se podniky potýkají dlouhodobě a podle analytiků nedostatek lidí brání dalšímu růstu ekonomiky. Vedle náborových příspěvků se snaží lidi nalákat různými benefity a zvyšováním mezd.

Česko má teď totiž nejnižší nezaměstna­nost v celé Evropské unii. A to přesto, že v červenci mírně vzrostla na 4,1 procenta kvůli příchodu absolventů a učitelů na úřady práce. Bez práce bylo 303 074 lidí, kteří měli k dispozici 188 tisíc volných pracovních míst. Na jedno volné místo nyní připadá 1,6 uchazeče. Dostatek pracovních nabídek je dobrou zprávou pro uchazeče, kteří si můžou vybírat. Pro firmy to znamená růst mzdových nákladů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia