Dnes Prague Edition

Zabil Roma, teď je volný. V domě vzrostlo napětí

Propuštění střelce obviněného z vraždy Roma pobouřilo místní. Jiní se ho zastávají.

- Artur Janoušek reportér MF DNES

CHOMUTOV „Vždyť zabil člověka, jak je možné, že je na svobodě?“zlobí se Romka před panelákem na sídlišti v Chomutově. Právě tady na konci května sedmatřice­tiletý muž zastřelil Roma, který dodávkou najížděl do lidí a zaparkovan­ých aut. Soud střelce propustil v pondělí z vazby.

Mrtvý muž byl v domě na návštěvě u příbuzných, střelec žil s rodiči ve vedlejším vchodě. Část místních lidí se pachatele zastává.

„Je strašné, co se stalo, ale není se co divit,“říká starší muž. „Když vám Romové pod okny celé noci řvou, hulákají a hádají se...“dodal.

Také květnovému incidentu předcházel­a hádka. Čtyřiatřic­etiletý Rom se v noci před panelákem pohádal se strýcem, sedl do dodávky a rozjel se. Vjel do lidí, naboural nejméně jedno auto a své tetě přejel nohu. V tu chvíli z domu vyběhl bývalý bachař s pistolí. Namířil na dodávku a začal pálit. Podle Romů přitom rasisticky nadával.

Řidič na místě zemřel. Střelec odběhl na nedalekou benzinku, kde počkal na policii. V pondělí ho soud pustil z vazby, protože policie už vyslechla všechny svědky.

Tragická událost rozdělila lidi v domě na dvě skupiny. A teď se napětí ještě prohloubil­o. Zatímco Romové jsou pobouřeni, podle některých místních lidí je dobře, že pachatel je už na svobodě. „Jen mu ruply nervy,“pokrčil rameny jeden ze sousedů.

Panelový dům na okraji sídliště v Chomutově rozdělují dva vchody na dvě poloviny. A přesně tak jsou rozděleni i jeho obyvatelé. V jednom bydlí příbuzní muže zastřelené­ho v květnu. Rodina i sousedé mluví o úmyslné a rasové vraždě.

V druhém vchodu, kde žila rodina střelce, mají lidé jiný názor, pachatele tolik neodsuzují a zastávají se ho. „Nedivím se, že mu ruply nervy,“říká postarší muž ze „střelcova vchodu“.

„V poslední době se tady nedalo žít, ten rachot, bordel, vyřvávání do noci, to si neumíte představit,“dodává. „Denně jsme museli volat strážníky,“stěžuje si jeho sousedka. Přitom před lety patřilo sídliště k vyhledávan­ým lokalitám v Chomutově. Býval tu klid a příjemné bydlení v domech obklopenýc­h zelení a lipami.

„Vždycky tu žili Romové, ale nikdy s nimi nebyl problém, přátelíme se, všechno bylo v pohodě,“říká další muž. „Ale asi před třemi roky se byty začaly prodávat a koupili je podnikatel­é, kteří sem nastěhoval­i další Romy z Prahy, Mostu a dalších měst. A ti tady po nocích řvou, hulákají, když se vracejí z hospody. Máme to tady každý den,“dodává.

Spekulanti vydělávají na sociálně slabých velké peníze. Díky štědrým státním příspěvkům na bydlení jim pronajímaj­í byty mnohonásob­ně dráž, než je běžné nájemné.

I romští starousedl­íci, kteří žijí ve vchodu oběti střelby, potvrzují, že o klid přišli kvůli novým sousedům.

Bratr zastřelené­ho čtyřiatřic­etiletého muže okolnosti květnové tragédie vidí jinak. „Najednou se objevil ten chlap s pistolí a začal rasisticky křičet a střílet. Byla to normální poprava,“říkal krátce po činu Dušan Šugar. Aby dokázal, že šlo o rasovou vraždu, líčil, že střelec dokonce křičel: „Drž už tu černou hubu, zm.de cikánskej.“

Romové hned po vraždě uspořádali několik protestníc­h akcí, při kterých si stěžovali, že záchranka přijela pozdě, a dopředu obviňovali policisty, že případ nevyšetří spravedliv­ě.

„To je další incident na Romy. Je to hon na cikány. Stejně se nic nestane, zametou to pod koberec,“rozčiloval se na shromážděn­í jeden z Romů. O rasovou vraždu nešlo

Vyšetřovat­elé dospěli k názoru, že o rasově motivovano­u vraždu nešlo. Dokládá to právní kvalifikac­e činu, střelec je totiž obviněn z vraždy, kterou si dopředu rozmyslel.

Čtyřiatřic­etiletý Rom zemřel 25. května, tři hodiny po půlnoci. Právě se vracel z diskotéky, když se nepohodl se svým strýcem. Ten podle svědků popadl klacek a hnal se na něj. Muž před ním utíkal přes trávník k bílé dodávce stojící na přilehlém parkovišti. Nastartova­l a rozjel se.

Příbuzní oběti tvrdí, že chtěl před strýcem jen ujet, jenže jiní svědci popsali, že objel travnatý ostrůvek před domem a vrátil se zpět. Narazil nejméně do jednoho zaparkovan­ého auta a vrazil do lidí. Tetě při tom přejel nohu.

V tu chvíli z domu vyběhl bývalý bachař a v ruce třímal pistoli, kterou legálně vlastnil. Namířil na dodávku a začal pálit. Řidiče zasáhlo několik střel, jedna z nich i jeho psíka Era, kterého měl na klíně. Pes přežil, řidič na místě zemřel. Střelec pak odběhl na nedalekou benzinku, kde počkal na policii.

Policie ho obvinila z vraždy a soud poslal do vazby, aby nemohl ovlivňovat svědky, a tím mařit vyšetřován­í. Vazba z tohoto důvodu ale může trvat jen tři měsíce, během nichž musí policie vyslechnou­t všechny důležité svědky. Stihla to ještě před koncem tříměsíční lhůty, a proto se obviněný muž mohl dostat ven už v pondělí.

Informace o jeho propuštění na svobodu byla pro všechny v domě překvapení­m. „To je šílené, vždyť zabil člověka, jak je možné, že je na svobodě,“zlobila se starší Romka.

Je to hon na cikány. Stejně se nic nestane, zametou to pod koberec.

Bez peněz u rodičů

Kam šel střelec po propuštění, místní nevědí. V domě včera nebyli ani jeho rodiče. „Odstěhoval­i se hned po té květnové střelbě. Je pochopitel­né, že tady nechtěli být a potkávat se s těmi, kterým jejich syn zastřelil příbuzného,“řekl soused.

Minulý týden v pátek, tři hodiny po půlnoci, se však obviněný muž před panelák vrátil. V doprovodu policistů měl při rekonstruk­ci činu ukázat, jak se vše seběhlo.

„Čas jsme zvolili tak, abychom navodili tehdejší podmínky,“řekl státní zástupce Vladimír Jan.

V dodávce seděl policejní figurant, kroužil kolem panelového domu a jeho kolegové měřili rychlost a vzdálenost­i. „Nyní se bude všechno vyhodnocov­at,“dodal Jan.

Obviněný se hájí tím, že se jen bránil. „Klient trvá na tom, že střílel v sebeobraně, nikoho zabít nechtěl,“sdělil chomutovsk­ý advokát Jiří Pašek, který muže zastupuje.

Jeho klient se prý cítil v ohrožení a policistům vypověděl, že řidič dodávkou najížděl i na něj.

I přes rozpory mezi lidmi a napětí v domě se situace začíná uklidňovat. „Společenst­ví vlastníků zatlačilo na spekulanty a ti několik problémový­ch rodin vystěhoval­i. Myslím, že od toho incidentu v květnu je tady větší klid,“dodává jedna z místních žen.

 ??  ?? Památka zastřelené­ho Foto: Iveta Lhotská, MAFRA
Památka zastřelené­ho Foto: Iveta Lhotská, MAFRA
 ?? Foto: Patrik Banga, iDNES.cz ?? Pieta Po smrti Roma se sešla asi stovka Romů uctít jeho památku. Střelec podle nich měl rasový motiv.
Foto: Patrik Banga, iDNES.cz Pieta Po smrti Roma se sešla asi stovka Romů uctít jeho památku. Střelec podle nich měl rasový motiv.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia