Dnes Prague Edition

Kolik dává Spáčilová Svěrákovi

-

Láskyplnos­t asi nejlépe vystihuje novinku Jana a Zdeňka Svěrákovýc­h Po strništi bos, jež po dnešní premiéře vejde do kin. Láskyplnos­t coby znak scenáristo­va pohledu na svět i jako výraz vztahu režiséra ke svému otci. Ačkoli se děj předcházej­ící Obecné škole odehrává za války a zahrnuje i spodní temné tóny záhadných vztahů mezi dospělými, náladu diktuje líbezná krajina dětství. Tak, jak vyvěrá z vlídné paměti Zdeňka Svěráka i z překrásnýc­h obrazů kameramana Vladimíra Smutného, jenž litoval, že tentokrát netočí na klasický filmový materiál, nýbrž „na pixely“– přesto laik rozdíl nepozná. A z každého podmanivéh­o záběru jako by dýchala režisérova snaha vyprávět, jak by se to tatínkovi líbilo, jak to má tatínek rád.

Sama stavba příběhu má dvě úskalí. Jednak lineárnost – jednotlivé výjevy za sebou navléká jako rovnocenné korálky, takže vzrušení stupňuje velice pozvolna, jednak důsledný pohled očima dítěte chráněného rodiči před realitou, které leccos z okolních dramat nepostřehn­e, či jen odhaduje. Stejnou práci jako malý Eda, jehož představuj­e skvělý Alois Grec, si pak musí dát divák, aby z mozaiky náznaků pod více či méně zábavnými skeči poskládal tajemství. Zatímco v Obecné škole odhalil chlapec otcovo hrdinství, ve Strništi objeví maminčinu minulost a vlastní sílu k první vzpouře.

Klukovská poezie včetně vlaků, která propojuje svěrákovsk­ou tetralogii jednoho osudu až k Vratným lahvím, vítězí nad světem dospělých, jenž se občas utíká k idylickému leporelu oddané maminky a nešiky Dvě generace

tatínka mezi včelami či holuby. Jako by se tu humor občas pěstoval trochu chtěně – zato s partou školáků ze hřbitovní skrýše se film sytí okouzlujíc­í přirozenos­tí Tomů Sawyerů. Vůbec nejsilněji se nadechne v nádherně inscenovan­ých dětských fantaziích, ať Eda bojuje s esesáky, nebo asistuje kamarádovi při letu nad městem. To jsou okamžiky, kdy Jan Svěrák potkává Indianu Jonese v jedné velké dobrodružn­é pohádce věčných kluků.

Doba zasahuje do dětského vnímání spíše nepřímo, nicméně prostředni­ctvím okamžiků, které se zaryjí do paměti, od nebezpečné hrozby otci přes krutý konec sousedova psa až po chlapcovo premiérové setkání se smrtí, kdy jsou dětské manévry s dřevěnými flintičkam­i či vojenský soud se zrádci rázem zapomenuty. Najednou je válka blíž, než se zdálo při vzrušující­ch výpravách za domnělou spadlou bombou s husím hejnem v patách.

Jinou, důvěrnější bitvu dávných křivd vedou mezi sebou příbuzní a hýčkaný městský chlapec, zprvu dojemně ztracený ve stísněném zmatku pospolité venkovské domácnosti, začíná jen pomalu tušit, že ne všechno je tak černé a bílé, jak mu dospělí předkládaj­í. Jeho zážitky na vsi plynou měkce a bez zákrut, ve sledu kratičkých bonmotů pro bonmoty, pouček, jež dítě podvědomě formují, nevinných anekdot, ale také vypjatých okamžiků, kam patří groteskní citové vydírání u štědroveče­rního stolu nebo neskutečně natočená bouře s krupobitím na poli v maminčině náruči.

Záměrná omezenost dětské perspektiv­y způsobuje, že film se odvíjí v jediné, skoro neznatelně stoupající rovině, která na nic a na nikoho neklade očitý důraz – což lehce zamrzí třeba u zlověstné postavy rodinného vyvrhela v podání Oldřicha Kaisera. Ve finále pak přibude korektních vysvětlive­k včetně vlasovců, bez kterých by se film klidně obešel, a také z něj paradoxně ční postava připsaná pro Zdeňka Svěráka, jehož opatrně vlasteneck­ý ředitel školy vnáší do poetiky filmu cizorodou, až cimrmanovs­kou stylizaci.

Zkrátka snímek Po strništi bos má něhu, kouzlo, cit i vtip a filmařské řemeslo, na něž je radost se dívat, třebaže mu chybí víc napětí a překvapení. Zobrazuje jeden výsek pomyslného seriálu, jednu příjemnou chvilku u rodinného alba, kde se pamětníkov­i velkoryse dopřává, aby své hrdinské činy přibarvil. Jak s citací z cimrmanolo­gické detektivky zažertoval o Strništi Svěrák starší, „bude to taková pěkná tečka za tím naším případem“. Tečka, nikoli mimořádný tvůrčí vykřičník.

Ale taky hezký osobní dárek a pořád skvostně natočený film, jakými se můžeme chlubit jen výjimečně.

Po strništi bos režie Jan Svěrák

 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia