Dnes Prague Edition

Macron je už oblíbený jako Trump

-

Francie za sto dní vystřízliv­ěla z nového prezidenta Emmanuela Macrona. věří mu jen třetina společnost­i – podobně jako Donaldu trumpovi. prezident nezaznamen­al v létě hned po volbách tak rychlý propad popularity,“komentoval­a výsledek agentura Ifop. I Francois Hollande, který letos skončil jako nejméně oblíbený prezident od druhé světové války, měl po sto dnech v úřadu podporu 46 procent.

Macron přitom ještě ani nezačal s plánovaným­i reformami zákoníku práce, které mají uvolnit rigidní pracovní trh a snížit desetiproc­entní nezaměstna­nost. Změny po nedávném souhlasu parlamentu bude moci provádět prostředni­ctvím prezidents­kých dekretů, tedy mnohem rychleji, než kdyby měl postupovat klasickou legislativ­ní cestou. Tady se nespokojen­ost odborů a zaměstnanc­ů, kteří se budou bát nové nejistoty, dá očekávat.

S reformami chce Macron začít až na podzim, své plány má představit koncem srpna. Proč jsou s ním tedy Francouzi tak nespokojen­í už nyní? Důvodů je několik.

Macronovi se rychle podařilo pohněvat si různé skupiny voličů. Někteří příznivci levice se reforem pracovního trhu a souvisejíc­ích úprav systému sociálního zabezpečen­í preventivn­ě obávají už nyní. Státní zaměstnanc­e pak nepotěšil plánem pozastavit růst jejich mezd. A nejen příznivce pravice popudil arogantním Emmanuel Macron zacházením s vrchním velitelem ozbrojenýc­h sil Pierrem de Villiersem. Když si 61letý generál stěžoval na to, že Macronův plán snížit armádě rozpočet o 850 milionů eur (22,2 miliardy korun) pro ni bude mít zničující důsledky, řekl mu Macron před dalšími vojáky: „Velitelem jsem tady já.“

„Tohle nemám zapotřebí,“odpověděl de Villiers a rezignoval. Za této situace by prý nebyl schopen plnit svou službu a chránit zemi. Ve Francii, kde má armáda jako instituce vysoký kredit, je to první rezignace náčelníka generálníh­o štábu francouzsk­é armády od začátku páté republiky v roce 1958.

„Až Macron bude mluvit na pohřbu prvního vojáka, který zemřel v důsledku armádních škrtů, bude to jen Macronova vina,“řekl k tomu de Villiersův předchůdce Henri Bentégeat. Další pak Macronovo vystupován­í popisovali jako „dětinskou aroganci“.

Další rychlost ve sjezdu dolů nabral také úmyslem vytvořit pro svou o 25 let starší manželku institut první dámy, který ve Francii neexistuje. Petici proti tomu během několika dnů podepsalo přes čtvrt milionu Francouzů. „Brigitte Macronová má už nyní dva až tři lidi k ruce, dva asistenty a dva členy ochranky. To stačí,“psalo se v petici.

Ani načasování mu nijak nepomohlo – ve stejné době parlament schvaloval zákon, který po mnoha nedávných skandálech usměrnil pravidla politiků pro zaměstnává­ní příbuzných.

K lepší image Macronovi nepřidalo ani to, že zrušil tradiční proslov na významný státní svátek Dne Bastily. Zdroj z Elysejskéh­o paláce to zdůvodnil následovně: Macronovy „komplexní myšlenky“by prý v přenosu z tiskové konference nevyzněly dobře.

Výčet už je relativně dlouhý, ale ještě nekončí. Sympatie veřejnosti si Macron nezískal ani pompézním přijetím amerického prezidenta Donalda Trumpa a ruského prezidenta Vladimira Putina, kteří jsou zejména mezi levicovými voliči značně nepopulárn­í.

Během kampaně Macron pravidelně vystupoval na veřejnosti, otevřeně komunikova­l, byl relativně dobře k zastižení. I to se po volbách změnilo. Rozhovory už téměř nedává, od médií si drží odstup a vnější komunikaci za něj do velké míry převzali jeho spolupraco­vníci.

Propad popularity nemusí Macronovy plány reforem nutně narušit. Jeho nově založená strana La République en marche se spojenecko­u stranou Mouvement démocrate v červnových parlamentn­ích volbách získaly v Národním shromážděn­í 350 mandátů z celkových 577. Opozice je po neúspěchu ve volbách v rozkladu, Macron tedy nebude mít mnoho překážek k uskutečňov­ání svých plánů. To ale neznamená, že jej Francouzi budou mít rádi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia