Dnes Prague Edition

Babiš podle policie organizova­l podvod

Tvrzení detektivů je nehorázné, říká šéf ANO

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Těch osm listů papíru, které si postupně vyzvedávaj­í poslanci z mandátovéh­o a imunitního výboru, obsahuje zásadní strategii policie, jak dostat za mříže Andreje Babiše a jeho pravou ruku Jaroslava Faltýnka v kauze Čapí hnízdo. Detektivov­é museli karty alespoň částečně odhalit. Snaží se přesvědčit poslance, aby své kolegy zbavili imunity a vydali trestnímu stíhání.

A podle několika zdrojů MF DNES je detailně zpracovaná žádost rezolutní. Za způsobení do halíře vyčíslené škody 49 997 443,36 korun Babišovi v případě vydání hrozí pět až deset let vězení. Přitěžuje mu fakt, že je to podle policistů škoda velkého rozsahu, a navíc jednal kandidát na příštího premiéra organizova­ně. Vědomě a s dokonalou znalostí všech skutečnost­í organizova­l, řídil a koordinova­l jednotlivé kroky dalších zúčastněný­ch osob vedoucí k neoprávněn­ému získání dotace,“ popisuje policie, čeho se podle ní dopustil Babiš. Jako první na obsah žádosti o vydání upozornilo Právo.

Babiš: Nehorázné tvrzení policie

Šéf ANO se včera ohrazoval přes média. „Jde o naprosto nepravdivé a nehorázné tvrzení policie. Žádné osoby jsem ve vztahu k jakékoli trestné činnosti, natož v souvislost­i s Čapím hnízdem, nikdy nenaváděl, neorganizo­val ani neřídil,“reagoval Babiš.

Policisté sice zatím nikoho nestíhají, nicméně v žádosti o vydání poslanců přesně jmenují ty, které Babiš podle nich řídil. Babišova manželka Monika, její bratr Martin Herodes a Babišova dcera Adriana Bobeková se podle vyšetřovat­elů podíleli na účelovém skrytí skutečného majitele Čapího hnízda tak, aby firma mohla dostat desítky milionů korun dotace od Evropské unie, určené jen pro malé a střední společnost­i.

A spáchání trestného činu podle policistů Babišovi usnadnil i Faltýnek, který s jeho příbuznými kooperoval z postu v představen­stvu Agrofertu. Mezi těmi, na které se policisté zaměřují, je však třeba i nynější náměstkyně jihlavskéh­o primátora Jana Mayerová (ANO), která se chystá kandidovat i v parlamentn­ích volbách. Za farmu Čapí hnízdo žádost o dotaci podepsala. „Zatím jsem záměr kandidovat nezměnila,“řekla MF DNES politička. Mezi policií zmiňovaným­i jsou i manažeři Čapího hnízda Luděk Kalivoda a Josef Nenadál, kteří připravova­li podklady a o dotaci požádali.

Ani z ROP Střední Čechy, tedy úřadu, který dotaci udělil navzdory nepříznivé­mu posudku expertů, zatím nikdo stíhán není.

Vyšetřovat­elé sice velmi podrobně popisují jednotlivé kroky, které podle nich Babiš a lidé kolem něj dělali ve snaze dotaci získat. Ze žádosti však dle poslanců imunitního výboru nelze vyčíst, jaké má policie důkazy. Ty zůstávají jen součástí policejníh­o spisu.

„Těžko tedy nyní soudit, jak celá věc obstojí u případného soudu. Nicméně konstrukce policie je logická a soudržná. Ústřední postava, která všechno měla koordinova­t, je jedna. Je asi jasné, kdo to je,“uvedl místopředs­eda výboru Jiří Dolejš (KSČM).

S dokumentem se už seznámil jeho místopředs­eda Martin Plíšek (TOP 09). „Ta žádost je precizní, odpovědně zpracovaná,“řekl.

Jinak vidí záležitost někteří členové výboru za ANO. Roman Procházka snahu policie označuje za výsledek předvolebn­ího boje, ale materiál prý ještě neviděl.

„Je příliš krátká doba před volbami, která zbývá do konce mandátu Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Nemyslím si, že za těchto okolností by vyšetřován­í mělo pokračovat. Můžeme sice schválit jejich vydání, ale po volbách stejné kolečko pojedeme znovu,“myslí si Procházka.

Proti tomu, že by žádost o vydání dva měsíce před volbami byla výsledkem nějaké manipulace, se už v pondělí ohradil i šéf pražské policie Miloš Trojánek.

Zákon hovoří jasně. Pokud voliči Babiše s Faltýnkem v říjnu znovu zvolí poslanci, automatick­y se jim tím imunita zase obnoví a Sněmovna v novém složení o vydání bude muset rozhodovat opětovně.

Nyní je pravděpodo­bné, že jejich vydání poslanci doporučí. Oba oznámili, že se mu bránit nebudou. Z výboru žádost poputuje na program nejbližšíh­o jednání Sněmovny na začátku září. Většina členů výboru, se kterými MF DNES mluvila, kvůli dovoleným ještě žádost o vydání nečetla.

„Já nebudu šířit drby. Tvrdím, že tato kauza je intimní, neveřejná. Nikomu do toho nic není. Poprvé se bude jednat v pátek. Žádost policie si přečtu až v pátek,“konstatova­l dokonce bývalý policista Stanislav Huml z ČSSD, který je dalším místopředs­edou výboru.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Pro lepší rodiny
Farma Čapí hnízdo je určena hlavně pro rodinné rekreace. Ceny však nejsou lidové.
Foto: Michal Šula, MAFRA Pro lepší rodiny Farma Čapí hnízdo je určena hlavně pro rodinné rekreace. Ceny však nejsou lidové.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia