Dnes Prague Edition

Děti za odpad dlužit nebudou

-

BRNO Děti, za které rodiče neplatili poplatky za odpad, se s osmnáctými narozenina­mi stávaly dlužníky a mnohdy končily v exekuci. Povinnost platit za odpadky jim ukládal zákon.

Jenže s tím je konec. Právní úprava totiž vedla k porušování základních práv dětí, konstatova­l včera Ústavní soud.

„Je ústavně chráněným zájmem dítěte, aby do dospělosti nevstupova­lo se závazky, jež mohou mít rdousící efekt,“stojí v nálezu. Veřejná moc by nezletilým neměla ukládat povinnosti, které jim zkomplikuj­í či znemožní uzpůsobit si život podle vlastní potřeby. „Taková možnost není zachována, pokud jsou nezletilí do dospělého života vpuštěni se závažnými dluhy,“uvádí soudce zpravodaj David Uhlíř.

Zákon se změnil a už v červnu roku 2012 začala fungovat mírnější úprava, mnoho mladých lidí ale dosud nese důsledky jeho starého znění. Úterní nález tak mohou zohlednit v konkrétníc­h sporech.

Nová podoba zákona sice zachovala povinnost platit poplatky pro všechny lidi s trvalým pobytem v Česku, a to bez rozdílu věku, ale osvobodila děti v ústavní péči a dalších podobných zařízeních.

Právě za děti bez dobrého rodinného zázemí často jejich zákonní zástupci neplatili, proto pak končily v exekuci.

Zákon také nově říká, že případný nedoplatek za nezletiléh­o přechází na zákonného zástupce nebo opatrovník­a. Některé radnice navíc děti zcela nebo částečně zprošťují povinnosti platit za odpady.

Návrh podal Nejvyšší správní soud. Řešil konkrétní případ dívky, za kterou matka neplatila poplatky.

Úřadům se matku nedařilo kontaktova­t. Když dívka dospěla, skončila kvůli nedoplatků­m v exekuci, peníze jí začali strhávat ze mzdy. Dívka napadla exekuční příkaz u soudu. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia