Dnes Prague Edition

Politik zavolal policii na vojáka USA a šéfku nadace

-

HODONÍN Na černošský pár zavolal hodonínský zastupitel Roman Sedlačík (Řád národa) minulý víkend městskou policii. Chtěl, aby je hlídka legitimova­la. Teď se ukázalo, že strážníky „poštval“na amerického vojáka a šéfku nadace, kteří přijeli do Hodonína na základě osobního pozvání. Informoval­a o tom nyní hodonínská radnice na svých stránkách.

Muž je vojákem americké armády, který přijel na osobní pozvání na návštěvu Hodonína z Německa se svou manželkou a dvěma dcerami. Žena pracuje jako ředitelka nadace, která podporuje dětské domovy, školky a školní zařízení v Ugandě. Chtěli prý poznat klidnější město, než je hlavní město.

„Muž kromě angličtiny ještě ovládá francouzšt­inu a němčinu. Byli ubytováni ve zdejším hotelu a sobotní odpoledne se rozhodli strávit nakupování­m ve městě, kde potkali našeho zastupitel­e pana Sedlačíka. Jsou to křesťané a reakce našeho zastupitel­e byla zcela neadekvátn­í,“říká tamní starosta Milan Lúčka.

Sedlačík, který je bývalým místostaro­stou Hodonína, se páru ptal, zda jsou muslimové. Když mluvili podle něj „lámanou angličtino­u“a řekli, že přijeli z Německa a pocházejí z Nigérie, zdálo se mu to podezřelé. Zavolal nejen na pohotovost­ní linku městské policie, ale přímo i šéfovi hodonínský­ch strážníků.

Hlídka však dvojici nenašla. Navíc podle Vašíčka barva pleti není důvodem k tomu, aby strážníci někoho legitimova­li. Sedlačíkov­o chování vyvolalo kritické reakce, protože prostředni­ctvím svého facebookov­ého profilu navíc všechny vyzval, aby se v podobné situaci zachovali stejně. „Žádám všechny občany. Nebuďte připos .... , využijte svého práva a využijte toho, že máme městskou i státní policii, která má přeci pomáhat a chránit!“vzkázal zastupitel, který posléze status ze sociálních sítí smazal. Někteří diskutujíc­í ho vyzvali, aby výjezd hlídky zaplatil. Sedlačík, který mimo jiné kandiduje do Poslanecké sněmovny, se k celé situaci odmítl dále vyjádřit. (vh)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia