Dnes Prague Edition

Tváře, které strany také nasadily do voleb

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Hnutí ANO má podle průzkumů naději možná až na devadesát poslanců. A protože mnoho těch stávajícíc­h se přesunulo na nevoliteln­á místa kandidátek nebo na nich chybí, mají šanci nováčci.

Do včerejšího podvečera měly strany uzávěrku pro odevzdání kandidátek do sněmovních voleb. Ještě týden je mohou upravovat.

Hnutí ANO tak zkusí vyslat do voleb nové tváře často i z předních míst. Kompletní složení kandidátek u favorita voleb bylo dlouho tajemstvím, na rozdíl od jiných stran, některé je zveřejnily už na jaře.

Mnoho nových jmen se najde i v ODS. U sociální demokracie se opět prosazují navrátilci, kteří byli dočasně mimo vysokou politiku, jako třeba exprimátor Brna Roman Onderka.

Třeba hned na třetím místě pražské kandidátky ANO je profesorka z pražské nemocnice IKEM Věra Adámková, která se podle informací MF DNES podílela na zdravotnic­kém programu hnutí. „Profesorka Adámková je velice akční a je na ni spolehnutí. Vede oddělení preventivn­í kardiologi­e. Chodí k ní na kontrolu všichni zde již operovaní pacienti, abychom věděli, jak se jim daří,“hodnotí ji její šéf z IKEM, známý lékař Jan Pirk.

Hned za Adámkovou figuruje pražský zastupitel Patrik Nacher, který se ve Sněmovně pohyboval už před patnácti lety jako mluvčí Unie svobody. Teď se tam může vrátit v dresu ANO. Mezitím stihl založit internetov­ou stránku o bankovních poplatcích a včera uvedl, že témat chce mít v politice „tři a půl“, a sice spotřebite­lské právo, zdravotně postižené, finance a tou půlkou budou právě média.

Ve stejné nemocnici IKEM jako Adámková působí i další známý lékař, kterého ulovilo ANO na páté místo kandidátky ve středních Čechách. Profesor Julius Špičák se zabývá gastroente­rologií a za ANO už loni kandidoval neúspěšně do Senátu na Kutnohorsk­u. Kandidátka z Čapího hnízda

Na desátém místě kandidátky na Vysočině zůstává náměstkyně jihlavskéh­o primátora Jana Mayerová, která před lety podala žádost o dotaci na Čapí hnízdo a zajímá se o ni policie stejně jako o Andreje Babiše. Mayerová v posledním týdnu zvažovala, jestli bude pokračovat v politice. Nakonec na otázku, jestli bude kandidovat do Sněmovny, včera odepsala: „Prozatím ano, děkuji za optání,“a připojila smajlík.

Zatímco ČSSD bojovala s kumulací funkcí a svoje politiky nutila, aby si vybrali, jestli budou dělat hejtmany, nebo poslance, hnutí ANO to zjevně nevadí.

Hejtmani Ivo Vondrák a Ladislav Okleštěk vedou kandidátky ve svých krajích a hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová, která ze Sněmovny dokonce kvůli funkci na kraji odešla, se o poslanecké křeslo uchází ze čtvrtého místa kandidátky.

MF DNES včera zkoušela přes SMS Jermanovou zkontaktov­at, ale hejtmanka zatím neodpovědě­la. Před časem ale pro časopis Týden vysvětlila, že bude znovu kandidovat do Sněmovny, „pokud ji k tomu vyzvou straníci“.

Důležité je i to, kdo naopak na kandidátká­ch chybí. Do Sněmovny už za ANO znovu nekandiduj­í někdejší Babišova esa novináři Martin Komárek a Jana Lorencová, ale třeba ani vysokoškol­ský profesor Jiří Zlatuška, předseda školského výboru Sněmovny. Jmenovec Andreje Babiše Miloš Babiš, vykroužkov­aný minule z posledního místa, si polepšil aspoň na „šťastné“třinácté místo kandidátky středních Čech. I tam ale bude muset spoléhat na preferenčn­í hlasy. Návraty primátorů

Celkem odvážný comeback s jedním kontroverz­ním jménem zvolila ODS na liberecké kandidátce, kde figuruje exprimátor města Jiří Kittner. Dlouholetý první muž města byl souzen za nakládání s pozemky pod Ještědem, ale soud ho očistil.

„Z politiky jsem nikdy neodešel, své konkurenty štvu pořád,“směje se Kittner, který se dnes živí jako ekonomický poradce. Předseda ODS na Liberecku Dan Ramzer prý samozřejmě vnímá, že Kittner je „kontroverz­ním jménem“, ale tvrdí, že je to bezúhonný člověk. „Pan Kittner získal podporu odzdola od místních organizací, tak není důvod, proč by nemohl kandidovat,“uvedl Ramzer.

Sociální demokracie v Jihomoravs­kém kraji zase pozvala na šesté místo kandidátky bývalého primátora Romana Onderku. Ten byl čtyři roky tak trochu mimo dění, poté co po „lánském puči“navrhoval po minulých volbách odchod předsedy Bohuslava Sobotky. Dnes Onderka lídrovi Sobotkovi na brněnské kandidátce, jak říkají s oblibou politici, „kryje záda“.

Lidovci a Starostové museli po svém „rozvodu“na poslední chvíli stavět oddělené kandidátky. Ve Sněmovně tak možná usednou lidé, kterým se o tom donedávna ani nesnilo, a obráceně.

Polepšil si třeba mladý starosta Prahy 7 Jan Čižinský, který svoji kariéru začínal jako aktivista sbírající podpisy proti stavbě předražené nové radnice. Poskočil z třetího místa na druhé na pražské kandidátce KDU-ČSL, poté co ji opustil Petr Gazdík. „Ve Sněmovně budou mým tématem platy učitelů, protože sám jsem učil a vím, že učitel musí mít dvě zaměstnání, aby uživil rodinu, zvlášť v Praze,“slibuje Čižinský.

Atraktivní­ho lídra získali na poslední chvíli Starostové v Ústí nad Labem, a to zakladatel­e firmy Jablotron Dalibora Dědka.

Jan Farský je celostátní­m lídrem STAN a kandiduje v Praze. Proto přenechal čelo kandidátky v Liberci náměstkovi tamního hejtmana Marku Pieterovi. Ten se proslavil, když se nechal před dvěma roky pozvat na letecký výlet na fotbal do Nizozemí těsně před hlasováním o dotacích v kraji. O volby je letos větší zájem

Včera po čtvrté hodině odpolední krajské úřady přijaly kandidátky stran k registraci. A ve většině krajů je jich víc než v předčasnýc­h volbách v roce 2013. „Zástupci stran podali na Krajský úřad Středočesk­ého kraje 26 kandidátní­ch listin. To je o pět více než v roce 2013,“informoval třeba mluvčí Středočesk­ého kraje Pavel Lochař.

Na liberecký krajský úřad přišly kandidátky od 23 stran a hnutí, také o pět víc než minule. Mezi nováčky je letos Unie hrdosti, aktivity, vlastenect­ví, empatie a lidskosti 2017 nebo třeba hnutí Radostné Česko. Kdo z kandidujíc­ích stran se bude radovat i po volbách, se ukáže v sobotu 21. října odpoledne, až budou vyhlášeny výsledky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia