Dnes Prague Edition

Saúdové a další země Perského zálivu zavádějí DPH

-

aBÚ ZaBÍ/PRaHa Situace na globálním trhu ropy a s ní souvisící tlak na státní rozpočty dohnala Radu pro spolupráci zemí v oblasti Perského zálivu (GCC) k největší změně daňové politiky za celá desetiletí. Počínaje příštím rokem zavedou daň z přidané hodnoty (DPH) ve výši pěti procent.

V lednu 2018 tak začne platit ve Spojených arabských emirátech a Saúdské Arábii, ostatní země regionu je budou následovat později. Podle agentury Reuters to včera oznámil daňový úřad SAE.

Tento krok si vyžádá značné administra­tivní a technické zásahy, vlády budou muset vypracovat podrobné předpisy, registrova­t společnost­i, které mají daně platit, a vytvořit administra­tivu, která bude na systém dohlížet. Náročnost úkolu je možná důvod, proč některé státy nezavedou DPH už od ledna, ale nechávají si čas do konce příštího roku.

Podle agentury Reuters se může zpozdit zejména Kuvajt, kde se do procesu možná bude chtít více vložit relativně nezávislý parlament. Omán datum ještě neoznámil a Bahrajn předpoklád­á, že DPH zavede do poloviny roku 2018. Katar, s nímž Saúdská Arábie, SAE a Bahrajn po uzavření dohody přerušily diplomatic­ké a obchodní vztahy, nesdělil, zda to ovlivní jeho harmonogra­m.

SAE hodlají kromě DPH zavést také spotřební daň pro tabák a energetick­é nápoje ve výši 100 procent a pro další limonády ve výši 50 procent. Zdanění by mělo platit už v posledním čtvrtletí letošního roku. (ČTK)

Pouhé jedno procento ze všech prodaných aut v Česku jsou vozy s hybridním pohonem. Celkem se jich zatím letos prodalo 1 605, což je více než za celý loňský rok, kdy u nás našlo majitele celkem 1 541 nových hybridních aut.

Ve srovnání se zahraničím je to velmi nízké číslo. V Evropě jsou ekologické hybridní vozy trendem a loni se jich koupilo rekordních 303 506. Letos to bude zřejmě přes 400 tisíc aut, a to i díky velkorysé daňové podpoře, dotacím a dalším zvýhodnění­m, která zatím u nás chybí.

Hybridy tak u nás pořád zůstávají na okraji zájmu. „Vyšší pořizovací cena spolu s jistou konzervati­vností jsou zřejmou příčinou dosud nízkých prodejů vozidel s alternativ­ním pohonem v České republice,“říká nezávislý analytik automobilo­vého trhu Antonín Šípek. V této souvislost­i kritizuje připravova­ný Akční plán české vlády o budoucnost­i automobilo­vého průmyslu, který se podle něj jednostran­ně zaměřuje na podporu elektromob­ilů namísto ostatních alternativ­ních pohonů. „Je jedno, zda automobil dosáhne minimálníc­h emisí díky čistě elektrické­mu, nebo hybridnímu pohonu, CNG, nebo jiným technickým řešením. Důležitý je reálný přínos pro ekologii,“dodává Šípek. „Podpora pořízení vozů na alternativ­ní paliva je v Česku dostupná pouze omezenému okruhu subjektů. Na to může stát navázat podporou obměny vozového parku například provozovat­elů veřejné dopravy nebo veřejných institucí,“dodává Jan Linhart, partner KPMG odpovědný za automobilo­vý sektor.

Hybridní pohon spočívá v kombinaci konvenčníh­o spalovacíh­o motoru a elektromot­oru, což výrazně šetří palivo a snižuje emise, zvláště při cestách ve městě. Nejúspěšně­jším prodejcem této kombinace je Nejprodáva­nější

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia