Dnes Prague Edition

Aut s hybridním motorem se Češi zatím bojí

-

ve světě i na českém trhu automobilk­a Toyota. „V letošním roce míříme k 1 200 prodaných hybridních vozů, aktuálně je zhruba každá pátá prodaná toyota v Česku vybavena hybridním pohonem. U značky Lexus je podíl hybridních modelů dokonce přes 80 procent,“uvedl pro MF DNES Martin Peleška, šéf českého zastoupení značek Toyota a Lexus.

Nejprodáva­nějším hybridním modelem na českém trhu je letos do července RAV4 s 421 prodanými kusy a C-HR s 342 prodanými kusy, následovan­á aurisem (207 ks) a yarisem (203 ks), všechno jsou to modely od Toyoty.

Ostatní automobilk­y jsou mnohem více pozadu, žádná z nich zatím letos u nás nepřekroči­la hranici sta prodaných vozů. Nejvíce se jí blíží Kia (98 ks) a BMW (86 ks). Například Škoda Auto zatím žádný hybridní model nenabízí, zato letos prodala v České republice 1 343 vozů na ekologický pohon CNG, tedy na stlačený zemní plyn. Na trhu ojetých vozidel je zájem o alternativ­ní paliva o dost

jiný než u nových aut. „Zákazníci se alternativ­ních pohonů stále trochu bojí a nacházejí k nim cestu pomalu,“říká provozní ředitel autobazaru AAA AUTO Petr Vaněček a dodává: „U hybridů zaznamenáv­áme každoročně lehký nárůst v prodejích, čisté elektromob­ily jsou v našich autocentre­ch stále spíše raritní záležitost­í.“U alternativ­ních pohonů jsou mezi motoristy stále nejoblíben­ější ojeté vozy na LPG, které už dnes většina výrobců nových aut vyřadila z nabídky. „Za první pololetí jsme jich prodali přes 400, meziročně však zaznamenáv­ají mírný pokles,“říká provozní ředitel největšího českého autobazaru. Nárůst v prodejích je podle něj naopak patrný u vozů na stlačený zemní plyn CNG. „Na trh se pomalu dostávají ojetá auta z firemních flotil i od soukromník­ů, kteří svá auta pravidelně obměňují a ve většině případů sáhnou opět po voze na stlačený zemní plyn, protože s ním mají dobré zkušenosti,“doplňuje Vaněček. Hybridní vozy Toyota podle statistik přispěly v porovnání s podobně velkými a výkonnými konvenčním­i modely k úspoře přibližně 77 milionů tun emisí CO2 a pomohly ušetřit přibližně 29 miliard litrů benzinu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia