Dnes Prague Edition

IS vyhlásil na východě Sýrie povinnou účast na džihádu

-

DAMAŠEK Radikální organizace Islámský stát (IS), která ovládá téměř celou syrskou provincii Dajr az-Zaur, vyhlásila pro muže povinnou účast ve svaté válce. Dala týden na to, aby se zapsali v náborových kanceláříc­h a vstoupili do oddílů IS.

Syřané z Dajr az-Zauru proto začali prchat po tisících. Mnozí skončili v táboře pro uprchlíky v sousední provincii Hasaká na severových­odě Sýrie. Pro asi 7 100 běženců je k dispozici 400 stanů. Osmadvacet­iletý Muhammad Saláh, který je mezi uprchlíky, řekl, že radikálové začali dělat domovní prohlídky a odváděli muže násilím. Ty, kteří se vzpouzeli, zatkli. IS provincii Dajr az-Zaur obsadil v roce 2014.

Rusko, které je spojencem syrské vlády, se domnívá, že se IS mobilizuje, aby udržel Dajr az-Zaur. Teprve prohra islamistů v této provincii bude podle Moskvy skutečnou porážkou IS. (ČTK) PAŘÍŽ Po vítězství v prezidents­kých a parlamentn­ích volbách se zdálo, že rozjetého Emmanuela Macrona už nic nezastaví. Mnozí v něm viděli novou šanci, byl pro ně neokoukaný­m politikem plným elánu, který zreformuje nefunkční systém. Po zhruba třech měsících v úřadě je však ještě méně oblíbený než prezident Trump.

Zatímco důvěru v Trumpa má v současnost­i 38 procent Američanů, Macronovi nyní podle průzkumů veřejného mínění důvěřuje jen 36 procent Francouzů. Macronův sestup je rychlý a setrvalý. Ještě v červenci měl podporu 43 procent a v červnu, krátce po parlamentn­ích volbách, dokonce 64 procent.

„Kromě Jacquesa Chiraka v červenci 1995 ještě žádný nově zvolený

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia