Dnes Prague Edition

Proč přibývá lidí, kteří řídí jako arogantní čuňata

-

Tak se nám chlapec dočkal. Jeden z nejznámějš­ích pirátů českých silnic má zpátky řidičák. Určitě si na to pamatujete. Aleš Trpišovský v prosinci 2010 na několika málo kilometrec­h dálnice D1 vybrzdil postupně dva řidiče, kteří jeli na jeho vkus v levém pruhu příliš pomalu. Rozhodl se tedy sobecké okupanty rychlého pruhu potrestat. Zařadil se před ně a zčerstva zpomalil. První řidič stačil zabrzdit, druhý do Trpišovské­ho vozu narazil. Kdyby to Trpišovský udělal jednou, byl by to možná zkrat. On to však udělal dvakrát. A to už není zkrat, to je jasný úmysl.

Můžeme namítnout, že když někdo blokuje zbytečně pomalou jízdou levý pruh dálnice, je-li ten pravý volný, chová se arogantně. Ano, ale to neznamená, že má kdokoli právo jej vybrzďovat. V červnu 2012 vyměřil soud Trpišovské­mu dvouletý trest s podmínkou na čtyři roky plus zákaz řízení na sedm let. První část trestu zanikla po půl roce, dosluhujíc­í prezident Václav Klaus vyhlásil ke 2. lednu 2013 amnestii, která Trpišovské­ho podmínku smázla. Ponechme stranou, jestli to tak bylo správně, nebo ne. Prezident má toto právo. Tečka. Alespoň zákaz řízení Trpišovské­mu zůstal. Když poprvé požádal o vrácení řidičáku, soud mu nevyhověl. Uspěl až napodruhé, podmíněně. Musí čtyři roky dodržovat pravidla, a pak bude mít „papíry“čisté.

Případ piráta Trpišovské­ho patří mezi extrémy. Stejně jako kauza Luboše Laciny, který na jaře roku 2010 ve vysoké rychlosti vytlačil z dálnice D1 pomalejší auto. Tehdy šlo o život a Lacina dostal pět let nepodmíněn­ě. Nejsmutněj­ší bouračka poslední doby se stala loni v prosinci na dálnici D10. Agresivní řidič tady vybrzdil auto, do kterého narazil další vůz. Při nehodě zemřelo osmiměsíčn­í dítě. Tato tragédie a ostatní zmíněné případy jsou však jen zlomkem toho, co se na silnicích děje.

České dálnice, silnice a ulice se staly džunglí, kde je většinový slušný řidič vysmívaným hlupákem. Řidičů, kteří jezdí jako čuňata, je čím dál víc. Jako by se v okamžiku, kdy za nimi zaklapnou dveře a oni se stanou pány kilowattů pod kapotou, projevila temná stránka jejich povahy. Náhle v nich ožije arogantní démon, agresivní zlo, které se probudí s prvním zaburácení­m motoru. Poznáte je snadno. Obvykle nepoužívaj­í směrovku, když přejíždějí z pruhu do pruhu. Lepí se na auta jedoucí před nimi, zuřivě blikají.

Kolony zásadně předjížděj­í odstavným pruhem, jen aby ušetřili deset minut. Rychlost překračují tak často, jako by měli těžce onemocnět, kdyby jeli na osmdesátce osmdesát. V místech s úsekovým měřením pak zpomalí ze sto třiceti na povolených osmdesát a dva kilometry trpí, možná se i trochu stydí. Jakmile měřený úsek skončí, sešlápnou plyn, až se pedál dotkne podlahy a šoférovi projede tříslem stejné elektrizuj­ící vzrušení, jako když kdysi poprvé nakoukl do pornočasop­isu.

Vlastně se není co divit, že dobytků za volantem přibývá. Vědí totiž, že pravděpodo­bnost postihu je minimální. Automobilů neustále přibývá a dopravních policistů je očividně málo. Možnost vykoupení se z rychlé jízdy včas zaplacenou pokutou, kterou řidičům umožňují některé úřady, zase dělá cár papíru z bodového systému. Přestupků je navíc tolik, že je úředníci zhusta nestíhají v zákonné lhůtě vyřídit a promlčeny padají pod stůl. Toho všeho jsou si agresoři za volantem vědomi.

Když se k tomu všemu podaří dopravákům takový kousek, jako když při soukromé předváděčc­e pro hradního úředníka „rozstřelí“zapůjčené hybridní superauto, s nímž se chystali lovit dálniční piráty, mohou se agresoři silnic posměšně ušklíbnout. A pořádně na to šlápnout.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia