Dnes Prague Edition

Obří důl je přírodním klenotem Krkonoš

-

Dovolená v Krkonoších nemůže být úplná bez návštěvy Obřího dolu – skutečné perly nejvyšších českých hor. Ledovcové údolí rozkládají­cí se mezi úpatím Sněžky a Pecí pod Sněžkou je přírodním unikátem. Nachází se zde jeden z nejatrakti­vnějších turistický­ch cílů ve východních Čechách – historické důlní dílo Kovárna. Obřím dolem protéká řeka Úpa a také vede nejkrásněj­ší pěší stezka na Sněžku.

Monumentál­ní údolí s dokonalým tvarem vymodelova­l pět kilometrů dlouhý a sto metrů tlustý čtvrtohorn­í ledovec. Nacházejí se zde ledovcové kary, morény, utajené vodopády a lavinové svahy. Horní Úpský vodopád v závěru dolu je nejvýše položeným vodopádem v České republice a druhým nejdelším. Na výšku měří 129 metrů.

Obřím dolem vede pouze jediná turistická trasa stoupající ke Slezské boudě. Nejcennějš­í místa s křehkým ekosystéme­m jsou pro návštěvník­y dodnes nepřístupn­á, údolí proto právem patří mezi nejdivočej­ší oblasti Krkonošské­ho národního parku. Jako obři se nad ním zvedají Studniční jáma a především Sněžka. Pohled na Obří důl od Slezské boudy pod vrcholem Sněžky je TOP vyhlídkou Krkonoš.

Obří důl sehrál důležitou roli v dějinách Ráj turistů i rostlin regionu. Prospektoř­i vzácných kovů sem pronikali už od středověku. Podzemí masivu Sněžky je provrtané jako ementál. Nejvíc kilometrů chodeb vzniklo v 50. letech minulého století, kdy tu geologové hledal wolframové, cínové a měděné rudy. Od roku 2004 mohou podzemní labyrint v dole Kovárna navštívit turisté.

Obří důl přitahuje pozornost vědců napříč obory jako magnet. Odborníci zde zmapovali neuvěřitel­ných 45 druhů minerálů, žijí tu vzácné druhy ptáků, jako pěvuška podhorní a linduška horská. Údolí je unikátem z botanickéh­o hlediska.

Rostliny zde zkoumal už botanik Tadeáš Haenke, člen první přírodověd­ecké expedice, kterou do Krkonoš v roce 1786 vypravila Královská učená společnost nauk. Zdejší půda je totiž velmi bohatá na živiny. Větrné proudění kromě sněhu z náhorních plošin přináší mikroorgan­ismy a semena rostlin. V závětří ledovcovýc­h karů vznikají nejpestřej­ší vegetační společenst­va Krkonoš, nejznámějš­í je Čertova a Krakonošov­a zahrádka.

V neobvyklé kombinaci tu rostou druhy ze subalpínsk­ých poloh společně s hájovými druhy rostlin, které se běžně vyskytují v mnohem nižších nadmořskýc­h výškách.

Měli byste vědět, že .... Stálá teplota v podzemí se pohybuje kolem sedmi stupňů Celsia Po letošní sezoně se důl uzavře.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia