Dnes Prague Edition

Zašlou promenádu u Vltavy čeká zkrášlení

-

Revoluční ulice se do osmi měsíců dočká návrhu nové podoby. Měla by mít stromy a širší chodníky. Vše záleží na tom, zda zmizí park u nábřeží. NOVÉ MĚSTO Zatímco filozofové dumají nad tím, jestli na začátku bylo vejce, Praha řeší variaci na podobné téma. Zda vejce bude na začátku – a to ulice Revoluční, jejíž proměnu včera schválili radní.

Přestože je Revoluční součástí pražské promenády, která se táhne od Národní třídy přes Příkopy až po zmíněnou ulici, tak oproti ostatním třídám má menší prestiž. Což je způsobené i její podobou. Pokud lidé nemusí, tak ulicí nechodí. Zvláště když na jedné straně je velmi úzký chodník, na kterém se chodci obtížně vzájemně vyhýbají.

Do osmi měsíců má Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy vypracovat urbanistic­kou studii, která navrhne budoucí podobu ulice spojující náměstí Republiky se Štefánikov­ým mostem. Magistrát i Praha 1 se na určité podobě shodují už nyní.

Pokud to bude možné, v ulicích by se měly vysázet stromy. K tomu se počítá s rozšířením chodníku minimálně na pravé straně směrem od náměstí k řece. Podle starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého (TOP 09) by ze dvou stávajícíc­h jízdních pruhů v každém směru měl v ulici zůstat jen jeden.

„Zároveň by se měly tramvajové ostrůvky dočkat bezbariéro­vého přístupu,“říká náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení) s tím, že není jasné, zda by se chodník protáhl až k ostrůvkům či by se na ně jen udělaly vhodné nájezdy.

Velikost proměn v ulici by se však podle Lomeckého měla odvíjet od vzhledu dosud nevyřešené­ho konce z pohledu od náměstí. Praha 1 už přes rok usiluje, aby se zastavěl parčík Fakta Revoluční má doplnit i Jiřičná velký 2 402 metrů čtverečníc­h, kde polehávají osoby bez domova. Počítá s tím i připravova­ný nový územní plán metropole.

Plocha je ze všech stran obehnána rušnými silnicemi a podle městské části je údržba plochy náročná. V lednu představil­a architekto­nickou studii, která na plácku u Štefánikov­a mostu zobrazoval­a oválnou stavbu se zlatým pláštěm, jež se dočkala přezdívky Zlaté vejce.

Do ní navrhovala městská část umístit Slovanskou epopej. Situace se však změnila. Secesní dílo bude mít síň na Těšnově a ani „vejce“se nemusí snést k Vltavě.

„Šlo jen o studii, která měla ukázat, jaký objekt se tam vejde. Na návrhu nelpíme. Podoba by měla vzejít z architekto­nické soutěže,“říká Lomecký. Za studii s vejcem přitom Praha 1 zaplatila 81 tisíc korun.

I kdyby nakonec nedošlo na vejce, místní radnice by chtěla, aby případná budova sloužila jako kulturní centrum, kde by mohly být výstavy nebo koncerty. Proto podala vedení metropole návrh, aby se parčík změnil v územním plánu na stavební parcelu.

I přes nesouhlas primátorky Adriany Krnáčové (ANO) a její náměstkyně Kolínské radní včera schválili vypracován­í změny územního plánu, která je prvním krokem k zástavbě.

„Místo zástavby by se mělo místo předělat na rekreační plochu. Třeba i tak, že by se k mostu přesunula komunikace, která plochu odděluje od tamního parku,“navrhuje Kolínská. Odpočinkov­é místo by se pak s pomocí schodů, s nimiž se předběžně počítá, mohlo propojit s nábřežím.

4. Náměstí Republiky

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia